Sub ce conditii va veni Patriarhul Alexei in Romania cu “binecuvantarea” lui IPS Bartolomeu?

Preluand materialul din Timpolis, am scris in doua postari pe acest blog despre propunerea si “binecuvantarea” pe care IPS Bartolomeu Anania a dat-o Facultatii de Teologie Ortodoxa sa inainteze Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj propunerea de decernare a titlului de “doctor honoris causa” Patriarhului Alexei al Moscovei si “intregii Rusii”. Materialele cu pricina le gasiti aici:

https://mirceadabacan.wordpress.com/2008/07/11/transilvania-kosovo-rusia-si-ips-bartomeu-anania/

https://mirceadabacan.wordpress.com/2008/07/10/dreapta-carui-patriarh-o-saruta-ips-bartolomeu-de-la-bucuresti-sau-de-la-moscova/

Intre timp am vazut ca unii colegi din presa centrala au preluat subiectul, lucru laudabil. Interesant, insa, ca cei din Cluj au scris despre subiect, insa au incercat sa nu-l implice pe IPS Bartolomeu in problematica. Oare de ce? Sa nu fie un lucru laudabil pentru clujeni ca Intaiul lor Statator, “leul” de la poalele Feleacului, il invita pe insusi Mai Mare Statator al Moscovei si Intregii Rusii la Cluj?

Realizand dupa raspunsurile date presei de purtatoarea de cuvant al UBB, cred ca acest gest al IPS Bartolomeu amplifica si mai tare tensiunea existenta intre Biserica Ortodoxa Romana si cea Rusa, punand din nou Romania intr-o situatie penibila in fata Rusiei si a lumii intregi. Spokeswomana, intr-un mod diplomatic, a cautat sa sublinieze ca invitatia lui Alexei al Moscovei este la stagiul de propunere din partea Facultatii de Teologie Ortodoxa si daca aceasta propunere va fi aprobata de Senatul Universitatii (lucru care, din verificarile mele, s-a intamplat deja!) se va inainta si Patriarhiei Romane. Cu alte cuvinte Patriarhia Romana habar nu a avut despre aceasta idee a lui Bartolomeu, lucru care reiese inclusiv din raspunsul vicarului patriarhial PS Campineanu.

Stirea insa a facut inconjorul lumii, fiind preluata inclusiv de Radio Vatican, care ulterior a sters-o.

 

Rezultat pe Google dupa cautarea: "doctor honoris causa" patriarhul aleksei cluj

La fel ca in cazul Corneanu, aceasta atitudine necontrolata a lui IPS Bartomeu Anania de a iesi mereu in fata cu ceva, pune Biserica noastra Ortodoxa intr-o pozitie foarte delicata in fata lumii intregi.

Deja toata lumea stie ca, de la IPS Bartolomeu sau nu, Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj a inaintat propunerea decernarii titlului de “doctor honoris causa” Patriarhului Alexei al Moscovei.  

De voie, de nevoie, Patriarhul Daniel va trebui sa accepte respectiva propunere. Dar cu ce pret insa?

Care vor fi conditiile pe care Patriarhul Alexei al Rusiei le va cere Romaniei si Bisericii Ortodoxe Romane sa ne “onoreze” cu prezenta?

Evident, daca nu vom fi de acord cu “pretul” cerut de el acesta nu va veni si vom arata ridicoli (de parca nu aratam deja destul!). Va fi ca si cum nu am dori sa-i acordam titlul de doctor honoris causa.

Daca in “cazul Corneanu” tot IPS Bartolomeu a pus BOR intr-o situatie delicata in relatia cu celelalte culte (pe care, pana la urma, Sinodul BOR a solutionat-o intr-un mod care, inca, nu stim precis cum o va afecta pe viitor), de data aceasta situatia este mult mai grava, fiind vorba despre Patriarhul Alexei, Intaiul Statator al Moscovei si al intregii Rusii.

Cel putin pana in momentul de fata, toate posibitatile pe care le intrevad ca exista pentru iesirea din aceasta situatie penibila pentru BOR creata de IPS Bartolomeu nu sunt in favoarea noastra.

Mircea Dabacan
Jurnalist independent
https://mirceadabacan.wordpress.com

2 Responses

  1. […] de la Bucuresti sau de la Moscova? Transilvania, Kosovo, Rusia si IPS Bartomeu Anania  Sub ce conditii va veni Patriarhul Alexei in Romania cu “binecuvantarea” lui IPS Bartolomeu? Paul Goma despre […]

Leave a comment