Dreapta carui Patriarh o saruta IPS Bartolomeu: de la Bucuresti sau de la Moscova?

Toata suflarea jurnalistica (si nu numai) a stat ieri pe metereze pana seara tarziu sa afle decizia finala a Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) cu privire la deja celebrele cazuri Corneanu si Sofronie, despre care s-a vorbit in ultimele saptamani cu atata pathos si inversunare incat evenimente importante ce s-au intamplat in jurul Romaniei au trecut neobservate de marii “analisti religiosi” din presa care cu orice chip cautau sa-i pedepseasca pe “ereticii” mai sus amintiti pana nici nu au fost judecati.

Amintesc aici celebra scrisoare a Patriarhului Bartolomeu I al Constantinopopului trimisa Moscovei, in care acesta recunostea si sustinea pretentiile teritoriale canonice ale Bisericii Ortodoxe Ruse – si implicit ale Rusiei – asupra Moldovei de pentru Prut (nu-i spun Republica Moldova pentru ca in opinia mea tot pamant romanesc e) in detrimentul Bisericii noastre Ortodoxe. Aceeasi Biserica Ortodoxa Rusa a cerut “lamuriri” Bisericii Ortodoxe Romane cu privire la gestul IPS Corneanu de a se impartasi in cadrul unei Liturghii greco-catolice la Timisoara, lucru considerat de aceiasi “specialisti religiosi” din presa un precedent foarte periculos, cand de fapt era o neobraznicie si nesimtire a aceleiasi Biserici Ortodoxe Ruse care nu-i lasa pe romanii din teritoriile ei canonice sa se roage si sa li se predice in limba parintilor lor.

Oricum, Sinodul s-a incheiat si verdictul in cazul celor doi “pacatosi” in discutie e cat se poate de clar: pentru ca si-au marturisit greseala si s-au pocauit, au fost iertati cu un scor de 47 pentru si unul impotriva.

Surse din preajma Palatului Patriarhiei afirma ca acel vot impotriva a fost al lui IPS Bartolomeu Anania, care s-a remarcat in ultimele sase saptamani cu iesiri la rampa demne de un birjar nu un crestin, cu atat mai mult Ierarh (amintesc aici celebra comparatie pe care a facut-o considerand Impartasania de la catolici egala cu “borsul de urzici”). Aceiasi martori oculari prezenti in curtea Patriarhiei spun ca dupa terminarea Sinodului, “leul din Ardeal” a urcat direct in masina si a plecat catre Cluj fara a face nici un comentariu.

La o ora dupa terminarea Sinodului apare respectivul comunicat “oficial” al Patriarhiei in care se expliciteaza verdictul in cazul celor doi “infractori” judecati si sanctiunile care se vor impune – de data asta sigur! – daca cineva cuteaza sa mai calce pe bec (aka canon) pe viitor. Discursul Patriarhului de la inceputul Sinodului si comunicatul de la final sunt obiect de studiu amanuntit pentru cine doreste sa prevada cum vor “evolua” (sau involua?) de aici inainte relatiile dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Catolica, prin urmare nu ma voi opri inca asupra lor. Mai las sa treaca un pic de timp, care in acest caz va fi cu siguranta un “sfesnic bun”.

Cutreierand, insa, pe internet pentru a afla si alte opinii referitoare la decizia Sinodului BOR din seara trecuta, imi cade in mana un link catre ultimul articol din Timpolis al lui Ramona Balutescu “Mitropolit – da, ecumenism – nu” in care am gasit o informatie care, sper ca de data aceasta cel putin, nu va trece neobservata cu una cu doua de presa romaneasca.

Iata despre ce este vorba:

Facultatea de teologie ortodoxa din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj, la sugestia si cu binecuvantarea IPS Bartolomeu Anania, a propus in urma cu 3 saptamani, in consiliul ei de administratie, acordarea titlului de “doctor honoris causa” Patriarhului Alexei II al Moscovei si toata Rusia. Se pare ca propunerea lui IPS Bartolomeu a fost facuta si in fata Senatului Universitatii care a aprobat-o.

Contactat de redactia Timpolis, pr. prof. Ioan Chirila, Decanul Facultatii de Teologie ortodoxa din Cluj, afirma: “Cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintiei Sale Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, s-a inaintat rectoratului Universitatii «Babes-Bolyai» propunerea de decernare a titlului de doctor honoris cauza patriarhului Alexei, urmand ca rectorul sa decida pasii urmatori. Cursul este asa: eu fac propunerea rectoratului, iar cel care poarta discutiile pe mai departe este rectorul. Am avut cu el o discutie tehnica acum trei saptamani despre acest lucru. Trebuie sa obtinem si acceptul patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane. Bineinteles ca ma consult si cu Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu, deoarece facultatea noastra are o subordonare dubla, fata de ierarh si fasa de Ministerul educatiei. Inalt prea Sfintia Sa a aderat la idee, spunand ca trebuie sa se respecte toate diligentele. O astfel de decernare este mult mai complicata, fiind vorba de mari personalitati eclesiastice. Am crezut de cuviinta ca, dupa ce am acordat acest titlu si altor personalitati eclesiastice, ar fi potrivit macar sa incercam sa facem acest lucru si pentru patriarhul Alexei, pentru ca ocupa un loc important in viata bisericii ecumenice si noi, zona Transilvaniei, am avut relatii interbisericesti sustinute cu ei. Actualmente exista necomunicare din cauza zonei din Moldova. Am crezut ca am putea ajuta la restabilirea comunicarii. Efectul nu s-ar simti doar la nivelul universitatii noastre.

In contextul in care chiar eu am publicat in urma cu cateva zile un text scris de Paul Goma despre dezbinarea produsa la ordinul Securitatii de Bartolomeu Anania intre romanii ortodocsi din Statele Unite, sau semnalele care au aparut in presa (si nu numai) din ultimele luni despre provocarile care s-au ivit ca ciupercile dupa ploaie in Transilvania intre ortodocsi si greco-catolici (razmerite ortodoxe, demolari de biserici greco-catolice, articole in presa defaimatoare la adresa Bisericii Greco-Catolice, etc.), toate avandu-l in spate pe acelasi Anania, ultima parte a afirmatiei parintelui Chirila confirma, poate fara voia lui (gura pacatosului adevar graieste), faptul ca aceste actiuni de destabilizare din Transilvania, la fel cum se zbonea, sunt “sustinute” si facute cu “binecuvantarea” Bisericii Ortodoxe Ruse. Iata ca incet incepe sa se faca lumina asupra cauzei pentru care avem parte de aceste tensiuni inter-religioase in Transilvania,  si a atitudinii extremiste antiromanesti si pro-rusa manifestata cu precadere in ultima perioada de Bartolomeu Anania si ucenicii lui.

Intrebarea la care inca nu am un raspuns sigur sau complet, este cu privire la motivele pentru care Biserica Ortodoxa Rusa, folosindu-se de anumite persoane din BOR, ar avea interes, astazi, in destabilizarea Romaniei in Transilvania.

Daca ieri seara s-a inchis “cazul Corneanu” si “cazul Sofronie”, incet, incepe sa se deschida, iata, “cazul Bartolomeu”. Oare cu ce altceva ne va surprinde in perioada ce urmeaza tovarasia dintre IPS Bartolomeu Anania si Biserica Ortodoxa Rusa?

Considerand esecul lamentabil suferit de IPS Anania in Sinod, unde toti episcopii ortodocsi prezenti au votat altfel decat el, ne putem astepta in perioada ce urmeaza la orice venind de la Cluj, inclusiv o schisma in cadrul BOR. Vom vedea, prin urmare, in cele din urma dreapta carui Patriarh o saruta IPS Anania: a celui de la Bucuresti sau de la Moscova?

Advertisements

37 Responses

 1. Foarte interesant.

 2. Biserica Ortodoxa Rusa este cea mai mare dintre Bisericile Ortodoxe. Daca dvs credeti ca e mai bine sa te razboiesti cu ea decat sa faci pace (oare ecumenismul ce o fi pana la urma???) atunci nu ne mai nimic crestin-ortodocsi. Eu nu vad absolut nimic rau in aceasta actiune intreprinsa de Fac.de Teologie Ortodoxa Cluj.

 3. PS In ceea ce priveste schisma..sa fim seriosi. Deja lucrurile acestea sunt balivernele cuiva care a lansat aceasta idee demna de cartile lui Asimov. IPS Bartolomeu sa va supune deciziei; el este un traditionalist al BO nu un schismatic si eretic.

 4. Nu cred ca Anania este asa conformist cum il face Marius. Daca era astfel statea cuminte in scaunul lui arhiepiscopal nu se facea mitropolit fragmetand Ardealul. Numai el si Horthy, cand cu cedarea Ardealului de Nord, au facut asta.

 5. Domnule, chiar aveti un blocaj total la nivelul constiintei? Dvs si intreaga suflare greco-catolica. Nu va inteapa deloc gandul tradarii petrecute odata cu silirea trecerii la unirea cu Roma a atator romani ce au dorit sa-si pastreze credinta stramoseasca?? Mai aveti grai si cuvinte pentru a dezonora memoria atotor martiri, realmente martiri, pentru ca au murit din dorinta de a nu trada botezul primit din nastere (cel ortodox). Asta le-a fost vina, si pentru asta au meritat moarte, in opinia greco-catolicilor. Insusi Micu Klein a cerut intariri si pedepsirea aspra a celor ce refuzau recunoasterea Romei. Frumos ca refuzati sa numiti Moldova, Republica Moldova. Aici ne intalnim intr-un cuget. Dar chiar nu doritisa va revizuiti si atitudinea fata de martirii cazuti sub “mania sfanta” si setea neostoita de stapanire ale Romei??
  sa va fie rusine pentru propagarea acestei pete pe memoria martirilor si sfintilor romani ortodocsi de pana la 1700

 6. Nationalismul in cadrul Bisericii Ortodoxe este o EREZIE !!! Vom trece toti la rusi, de ne vor vinde catolicilor, ierarhii nostri.

 7. Stiti ce e interesant in decizia celor doi prelati? Ca au fost gait vinovati!!! dar i-au iertat (asa as fi facut si eu), deci nu este o victorie a lor, ci o infrangere.

 8. Marius

  În lumea liberă de acum, nu ar fi o palmă dată tuturor victimelor comunismului, sistemului politic cel mai criminal din istorie, acordând un titlu unui fost agent KGB?

 9. haha, inca nu ati aprobat postarea comentariului meu?
  sa fie un semn bun? rusinea lucreaza asupra constiintei precum mancarimea in buboiul care se vindeca? sper ca asa este

 10. Si este o infrangere a celor care-i voiau caterisit pe cei doi.

  Nu cred ca cineva se astepta ca tot BOR-ul sa-i ridice in slavi pe Corneanu si Sofronie. Daca au fost oameni care se asteptau la asa ceva, ei bine, acestia sunt pe moment, infranti.

 11. Mah oameni voi nu aveti de lucru de tot purtati sambetele alora de la biserica?:))lasati ca aia il au pe Dumnezeu are cine sa le poarte….

 12. Felix

  De cînd e comunismul cela mai criminal din istorie ?

 13. Igrecul,

  In numele comunismului si a oranduirii socialiste s-au omorat mai multi oameni decat pe timpul oricarui razboi cunoscut in istoria umanitatii.

  Efectul crimelor sale le traim si astazi, inclusiv noi romanii…

 14. Da nare fiecare o dreapta?

 15. @D.D- hai sa fim seriosi cu cedarea Ardealului!! Catre cine a cedat Bartolomeu Ardealul. Impartirea unei Patriarhii in cat mai multe Mitropolii nu reprezinta deloc o dezbinare; atunci de ce s-au infiintat si se infiinteaza peste tot mitropolii si episcopii. Daca e cum zici mata exista o Patriarhie si gata..Deja ce spui miroase a necunoastere in domeniu..
  @Vlad Perfect de acord. asta incercam si eu sa spun pe alte bloguri dar lumea vine cu ideiile de acasa si nu vrea sa inteleaga nimic.
  @Felix Si apropierea unora de greco-catolici nu inseamna ca ne batem joc de martirii prigoniti de hortisti??/ Ce are sula cu prefectura? ce are KGB cu Patriarhul Rusiei???
  Si sa fiu al naibii de inteleg ce are comunismul in toata povestea!? Ce are comunismul cu Biserica Rusa??? deja dezvoltati idei fantasmagorice despre coalitii internationale !

 16. PS si parca unii il acuzau pe Bartolomeu ca ar fi de DREAPTA, nu comunist. Acum voi il treceti pe stanga! Era acuzat ca e legionar si voi acum spuneti ca e comunist. Nu prea are logica…

 17. marius

  Sunt botezat in BOR, tatal fiind preot ortodox, dar asta nu ma impiedica sa am libertate de constiinta si sa stiu sa ma informez corect asupra istoriei. Hortistii nu aveau nimic de a face cu greco-catolicii. Aceste dezinformari fac parte din istoria scrisa de catre comunisti. De ce? Pentru ca ierarhii greco-catolici au fost singurii care nu au colaborat cu acest sistem, nu numai ateu, ci total impotriva a ceea ce inseamna ideea de Dumnezeu. Ierarhii romano-catolici, ortodocsi, capetele cultelor neoprotestante, toti au colaborat murdar cu Raul, cu comunismul. Dintre ierarhii greco-catolici, nici macar unul singur nu a tradat, avand de-a face cu vreo 12 (aprox. nu stiu exact) MARTIRI, care nu si-au lepadat credinta in Iisus Hristos Domnul nostru, refuzand sa participe la odioasele crime comuniste. Toti au murit in temnite sau in urma relelor tratamente primite acolo. Asta desi unora li s-a propus sa ramana ierarhi in cadrul ortodoxiei. Cat despre Alexei si KGB acesta e doar un articol: http://www.gardianul.ro/2004/03/08/reportaj-c9/fost_agent_al_kgb_alexei_al_ii_lea_a_ajuns_patriarh_al_bisericii_ruse-s35902.html
  Se gasesc mii de ele pe internet in toate limbile de circulatie, s-au gasit acte, iar el nici macar nu a dezmintit aceste stiri bazate pe inscrisuri evidente.

 18. P.S.

  Sunt absolvent al Univ. Babes-Bolyai. Daca aceasta ii va acorda acestui caine comunist titlul de doctor honoris causa, voi renunta la diploma.

 19. Rasul lumii! Marius de mai sus insinueaza ca greco-catolcii, morti pe la Moisei, Ip, Tresnea ar fi colaborat cu horthistii… Eu am o matusa – greco-catolca infocata – a avut probleme chiar in perioada studiilor liceale din cauza cedarii Ardealului. E oarecum normal să-i urasca sincer pe unguri, spre deosebire de tot felul de indepartati de cestiune care ii urasc pe unguri din calcul politic.

  Daca BRU se unea cu BOR, cum se preconiza inainte de razboi, ar fi aparut o noua mitropolie nord-ardeleana exact pe locul celei a lui Anania. De aceea spumega atata mitropolitul cu girofar. Pentru ca se stie uzurpator.

 20. Sincer sa fiu nu prea ai nimic de-a face cu Biserica dl. Mircea. sau poate ca si tu slujesti intereselor ecumeniste…esti unul dintre ei.

 21. Nu ati ainteles!Cititi mai atent! Eu faceam o paralela, nicidecum nu am zis ca ar avea vreo legatura hortistii cu biserica greco-catolica. faceam o apropiere pt. a va spune ca la fel cum Bartolomeu are cu comunistii si KGB, la fel are si biserica greco-catolica cu hortistii.
  Felix, cand renunti la diploma anunta-ma si pe mine. Eu am doua diplome de absolvire de la UBB dar sa fiu al naibii daca renunt la ele pt. asemenea caz. Nu as renunta oricum , ca e munca mea..

 22. PS: Felix, sper ca acum nu spui ca doar preotii greco-catolici au murit in temnitele comuniste. cred ca ortodocsi sunt mai multi…

 23. DD-de martirii ortodocsi ucisi dupa 1700 pentru ca nu au vrut sa treaca la greco-catolici ce spui??
  sa nu ne mintim, si sa vedem ca Biserica greco-catolica s-a infiintat pentru a beneficia oamenii din acea vreme de unele avantaje, sau mai bine spus pantru a nu fi prigonit. Nu am absolut cu Biserica greco-catolica, am prieteni si acolo. Si daca tot vorbesti de unire ce o impiedica pe BGC sa revina de unde a plecat- adica la Ortodoxie?? acum o sa imi spui ca Bartolomeu, de 300 de ani se opune.

 24. marius

  eu vorbeam despre ierarhi, ortodox, nici unul, greco-catolici – TOTI. Tu cunosti varianta comunista a istoriei. Citeste studiile aparute dupa 90.

 25. Marius tata, stiu cine eşti, am mai discutat cu tine. Iti repet: Unirea cu Roma din 1700, a fost inceputul modernizării la români, adică, altfel spus, a fost începutul naţiunii române (moderne). A fost făcută pentru slavarea românismului. A fost o acţiune eminamente politică îndreptată împotriva fanarioţilor din Valahia şi Moldova. Austriecii voiau doar să-şi apere graniţele. Pentru ei românii putea fi şi ortodocşi, cum erua sârbii. Însă trebuiau eliminate amestecurile turco-fanariote şi ruseşti.

 26. P.S. la D.D.
  daca nu s-ar fi facut unirea, Ardealul ar fi fost acum parte a Ungariei, cu siguranta!

 27. Alaturi de acei ierarhi greco-catolici, au fost si multi preoti, calugari ortodocsi. Celor greco-catolici li s-au gasit motive de credinta, celor ortodocsi altele. Au fost in aceleasi celule, s-au inteles minunat si nici unul nu si-a lepadat credinta. sunt sute de ambele parti (ortodocsi mai multi pentru ca numarul lor era mai mare raportat la populatie).
  dar in discutiile noastre am deviat cu totul de la subiect.
  AFelix. Ziceai ca esti botezat in Bisetica ortodoxa..si neoprotestantii de la noi tot la BO s-au botezat. Important e ce crezi acum, ca toti ne numim crestini dar cati suntem binecredinciosi??
  @DD- daca ma cunosti ar fi frumos si tu sa nu te ascunzi dupa 2 initiale!
  Felix- daca nu stiai Ardealul a facut parte din Ungaria si faptul ca acum nu face parte nu se datoreaza unirii cu catolicii, ci unui rege ortodox, pe nume Ferdinand.

 28. Unirea din 1918 a fost făcută mai mult datorită ardelenilor (militarilor întorsi din armata austro-ungară) decat datorită miticilor care fuseseră infranti. Daca Maniu zice “tara separata”, “tara separată” era, eventula dupa o bataie buna luata de mitici. Nu se mai baga nimeni. Exemplu este dat de felul cum au plecat grecii din Peninsula Anatolica alungati de turci. Nu i-a mai ajutat nimeni pe “aliaţii” greci. Asa putea pleca si regatenii din Ardeal cu tot cu idealurile si sacrificiile lor. Unirea a fost vointa ardelenilor.

  Iuliu Maniu a fost greco-catolic.

 29. In primul rand Maniu era roman, si asta ma intereseaza cel mai mult.(normal ca era greco- catolic deoarece s-a nascut in Transilvania si ortodocsi erau foarte putini in perioada respectiva- nu prea iti permiteai sa te botezi ortodox, la fel cum s-a intamplata dupa 1944 cu greco catolicii)
  Si acum hai sa nu ne laudam prea tare ca ardeleni; dorintele au fost din toate partile inclusiv Moldova si Muntenia (miticii sunt doar la Bucuresti). daca e sa cautam oameni de valoare ii gasim si intre greco-catolici si intre ortodocsi…dar sincer am deviat de la subiect cu totul!!!

 30. PS ar trebui sa invatam de la colaborarea Miron Cristea-Iuliu Hossu in Transilvania si apoi in toata Romania

 31. exact :)))
  sa ne intoarcem la subiect:
  acordarea titlului de “doctor honoris causa” cainelui comunist de care vorbeam ar fi un act cat se poate de josnic.

 32. Nici unul nu o sa ii schimbe ideile celuilalt :))
  Pana la urma cainele comunist nu este chiar oricine ci Patriarhul celei mai mari Biserci Ortodoxe si cred ierahul care are cei mai multi crestini in pastorire dintre toate bisericile crestine.

 33. Bey nea’ ziaristu indepentu.
  Atat timp cat biserica romana nu lucreaza, fatis, pentru restaurarea Monarhiei, este o risipa de forte si mijloace. Clar ca-si apara interesele, dar de patriotism sa nu vorbim !!!

 34. […] under Bartolomeu Anania | Tag-uri: Bartolomeu Anania |   Scriam ieri in articolul “Dreapta carui Patriarh o saruta IPS Bartolomeu: de la Bucuresti sau de la Moscova?” despre propunerea venita din partea lui IPS Bartolomeu Anania, Mitropolit ortodox al […]

 35. Interesante observaţii. Probabil sunt alianţe politice de genul o mână spală pe alta.

 36. […] au fost iertati Bartolomeu Anania nervos ca nu i-a putut caterisi pe Corneanu si Sofronie Dreapta carui Patriarh o saruta IPS Bartolomeu: de la Bucuresti sau de la Moscova? Transilvania, Kosovo, Rusia si IPS Bartomeu Anania  Sub ce conditii va veni Patriarhul Alexei in […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: