Paul Goma despre Bartolomeu Anania

Articol publicat in “Lumea Libera Romaneasca”, nr. 476 – 15 noiembrie 1997

Paul Goma: Anania

Paris 30 octombrie 1997

Cu o insolenta dintre cele mai suspecte un anume Valeriu Anania protesteaza in Vatra – nr. 9/97, pag. 61 – impotriva aluziilor formulate de Adrian Hamzea (tot in Vatra, nr. 5) la adresa unui calugar legionar, reeducator la Aiud, agent al propagandei ceausiste in USA, uns de Iliescu IPSS.

Rau a facut A. Hamzea ca, cedand romanismului, nu i-a spus pe nume – anumelui Anania.

Cine nu va fi auzit de popii-legionari-securisti Valeriu Anania si Loenida Plamadeala, cei care, in Canada si in Statele Unite ale Americii i-au zapacit, i-au neutralizat pe enoriasii romani exilati, le-au colonizat parohiile – in folosul Securitatii si al lui Ceausescu? Cine nu le cunoaste trecutul murdar, de tripli tradatori: ai legionarismului, ai romanismului, ai crestinismului?

Ca unul care, dupa 1978, am calatorit pe urmele lor pot depune marturie despre pagubele considerabile provocate in sufletele romanilor destzarati.  Plamadeala si Anania se prezentau cu o… tripla aureola: de martiri-legionari, de martiri-de-puscariasi, de martiri-ai-Bisericii. Rezultatul? Exilatii, nu cu totii legionari, doar buni-romani, vibrand la orice tricolorism, imi raspundeau astfel la criticele formulate la adresa comunismului si a lui Ceausescu:

Nu poate fi adevarat ce sustii d-ta – ne-au vorbit camarazii Anania si Plamadeala: azi Romania nu mai e condusa de elemente alogene – ne conducem noi, romanii. Ne-au mai explicat fratii nostri Plamadeala si Anania: Ceausescu, doar ca-si zice comunist, astfel e de-al nostru, simte romaneste, e impotriva ungurilor si a jidanilor…” (acest discurs, in USA, in 1977, urma sa fie copiat de romancierul Buzura, calator prin Germania, in 1987-88).

Anumitul Anania se arata indignat nevoie-mare de aluziile lui A Hamzea. Propun redactiei revistei Vatra reproducerea pasajelor direct privindu-l din cartea de marturii a lui Nistor Chioreanu, aparuta acum 4-5 ani (nu mai am volumul, deci nu pot da indicatii bibliografice). Acolo sunt scrise, negru pe alb, ispravile sale de reeducator des-legionarizator, des-romanizator, des-humanizator – in inchisoarea Aiud, intre 1960-1964.

Daca tot a deschis vorba anumitul Anania, atunci sa raspunda – in revista Vatra – cum de a fost detinut politic, legionar (in plus “mistic-inrait” ca el) a calatorit “in patru continente”, cum numai securistii (de la exteriorul Ministerului de interne, citeste: tovarasii din diplomatie) puteau calatori?; cum de a functionat el ca tovaras-popa, trimis de MAI printre exilatii anticomunisti din America?; in ce consta “misionarismul” sau printre “paganii” din Detroit?

In nici un caz sa nu fie separat numitul Anania de si-mai-numitul Plamadeala – sub al carui anteriu se pitulase Noica, la Paltinis – o-ho, ce bine, ce “de-aproape” era pazit (desi filozoful avea geniul de a se pazi foarte bine si singur si de a angaja dialoguri cu caraliii); intelectualul Plamadeala, cel care, in Telegraful Roman “polemiza” cu Papa Ioan Paul al II-lea; cel care, falsificand documente, interpretand abuziv documente, nega rolul considerabil jucat de Corifeii Scolii Ardelene, nu doar in cultura, ci si in constiinta de sine a comunitatii noastre. Toate astea nu-l impiedicau sa participe, din partea Romaniei ceausiste, la tot felul de consilii, congrese, conclavuri… ecumenice, unde apara teza Centralei: “Ecumenismul – primesc! – dar sub controlul Patriarhiei de la Bucuresti!”

Nici o indoiala: biserica ortodoxa romaneasca a fost patrunsa de Securitate, intoarsa pe dos ca un cojoc ciobanesc; bineinteles: “ierarhii” doar grade nu aveau (desi…). Se mai indoieste cineva de adevaratul Dumnezeu slujit de teologi ca Virgil Cadea, Dan Zamfirescu, Dan Ciachir? Chiar atat de scurta sa fie mintea romanilor?

Sa mai existe oare credinciosi ortodocsi care sa-l accepte pe unul ca Anania drept… “Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului?”; din care medii se vor fi recrutand: ca si ai PNTCD-ului: dintre securisti, militieni, graniceri?; ori sunt doar bieti oameni sub vremi ce oricand pot fi prefacuti in “cruciati” (ca minerii), trimisi sa lupte cu ciomagul impotriva catolicilor, a sectantilor, a europenistilor, a intelectualilor?

Mai exista credinciosii uniti ce-si fac iluzia ca un ins ca Anania ar putea fi “crestin” si ar accepta restituirea a ceea ce capatase, de la PCR, Biserica Ortodoxa in 1948, dupa interzicerea si spolierea Bisericii Unite?

Sa mai existe persoane bipede acordand credit tandemului de cea mai pura atractie securista: Anania-Funar?

Dar acest anume Anania este si o nemarginita toapa cand isi declina titlurile – printre ele: “Membru de onoare al Municipiului Cluj-Napoca”: sa fie onoare ungerea unui membru de catre un organ ca insusi Funar tovaras?; sau: “Colaborator al rubricii «Vatra-Dialog»”… de ce nu seria legitimatiei de donator de sange, sau al certificatului de revolutionar – data fiind activitatea inat Prea Murdariei Sale in cadrul Securitatii, nu e de mirare ca Iliescu l-a uns “pastor” de Cluj.

Foarte adevarat: il detest mult mai mult pe Plamadeala – fiindca e basarabean de-al meu (nu olteal de-al lor); fiindca l-a imbrobodit pe Noica, l-a ametit pe Plesu, l-a descantat pe Liiceanu (nici nu era greu – dealtfel, asa a ramas si in ziua de azi: plamadealofil impenitent, monarhist cand e momentul; frate oportun cu Sebastian si inventator al arheului prutean’ la taranistul de ambe sexe).

Insa anumele Anania sade, temeinic, pe locul doi.

Ah, cum nu sunt eu Lapusneanu (Doamne!)…

Cu greata.

Paul Goma

35 Responses

 1. cu aceeasi greata cu care ati semnat articolul, Domnule Goma, in acelasi fel si eu l-am citit. Nu pot sa-mi dau seama de unde aveti certitudinea documentara in ce priveste acuzatiile dvs catre Ips Valeriu Anania. prin urmare, tot ce declarati dvs aici e doar ” vanare de vant”. si ca o mica paranteza concluzionala, se pare ca situl greco-catolica nu se poate ridica la pretentia de un minim simt civic de a publica articolele unor indivizi lipsiti de acelasi simt civic.

 2. In tot ceea ce ati scris nu ati venit cu contra-argumente, ci doar cu atacuri la persoana dl. Goma, a mea si la un site care a preluat acest material (mai multe site-uri au preluat materialul, la care va referiti?).

  Certitudini despre lucrarea “misionara” a lui Valeriu Anania in Statele Unite si despre colaborarea acestuia cu Securitatea si DIE exista. O marturiseste chiar Pacepa. Vedeti ca si pe site-ul lui Andrei Badin au aparut informatii, cu fotografii, etc. Sunt convins ca mai multe informatii despre trecutul lui “revolutionar” vor iesi la iveala in perioada urmatoare. Minciuna tine cat tine, dar intr-o zi Adevarul tot iese la suprafata.

 3. […] Nu acelasi lucru se poate vorbi insa despre “cazul Bartolomeu Anania” care e abia la inceput. Incep sa apara tot mai mult informatii despre colaborarea acestuia cu Securitatea, DIE, lucrarea “misionara” de dezbinare a romanilor americani pe care a desfasurat-o in Statele Unite din ordinul Securitatii, faptul ca face interesele Bisericii Ortodoxe Ruse si implicit ale Rusiein Romania, si exemplele pot continua. Un astfel de material l-am postat si eu pe blog: https://mirceadabacan.wordpress.com/2008/07/06/paul-goma-despre-bartolomeu-anania/ […]

 4. […] contextul in care chiar eu am publicat in urma cu cateva zile un text scris de Paul Goma despre dezbinarea produsa la ordinul Securitatii de Bartolomeu Anania intre romanii ortodocsi din […]

 5. Traiesc in Statele Unite de 40 de ani si-mi aduc foarte bien aminte de acel Anania. Se stia atunci ca este trimis de comunisti si nu cred ca ce raporta despre comunitatea romaneasca avea mare valoare. Pot spune, ca si dl. Goma, ca asemena oameni ca Anania imi fac greata. Dumnezeu sa-i ierte pacatele, noi nu putem. Din nefericire si azi duce o viata de huzur. Sa sper ca intr-o zi va fi rusinat?

 6. in baza carui fapt se intampla cu dvs, domnule Goma, acest lucru despre care singur ne relatati:

  “Ca unul care, dupa 1978, am calatorit pe urmele lor…” (a se urmari intreaga fraza originala!)

  Care era insarcinarea si numele de cod al dvs, domnule Goma in actiunea de mai sus? Dar pozitia – de colaborare sau doar de supraveghere in actiunea despre care ne povestiti?

  Unii inca ne amintim cam cum era cu calatoriile in SUA in perioada aceea.

  Nu ne luati chiar pe toti de prosti…

 7. […] ce Iliescu (nici el strain de relatii cu KGB-ul sovietic) “l-a uns episcop de Cluj” vorba lui Paul Goma, te-ai fi asteptat sa vezi din partea lui Bartolomeu Anania o cerere publica de iertare, sau, […]

 8. Cine esti dumneata domnule Dabacan ca sa aduci asemenea acuze unei personalitati cum este IPS Bartolomeu Anania? Crezi ca daca nicio publicatie serioasa nu-ti ia in seama debitatiile, ai dreptul sa aduci asemenea acuze nefondate – lipsite de orice proba obiectiva si care sa poata fi probata – pe un site asa-zis independent? Marturii subiective ale unor frustrati se gasesc la tot coltul unde se gasesc cei complexati da personalitatea marcanta a IPS Anania. Pot sa va spun ca IPS este extrem de indragit in Cluj cu toate ca se duce o permanenta lupta de denigrare de catre acesti frustrati si nu numa in Cluj ci peste tot in tara.
  Nu aveti nicio autoritate morala sa faceti acest lucru. Il iubim pe IPS Anania pentru ca este in primul rand un Ierarh Adevarat care nu-si paraseste turma la vreme de restriste, fiind ferm pe pozitie, care a tinut piept ca un adevarat ,,Leu al Ardealului” cum este supranumit, impotriva ofensivei acestor bastarzi care se numesc Greco-Catolici, iar in al doilea rand pentru ca este un Roman Adevarat prin tot ceea ce face.
  E foarte usor sa inducem in eroare o parte a publicului cum ca in cazul Corneanu a tins spre Moscova. Da ce e Moscova iadul pe pamant sau ce? Daca ati vedea ortodocsii adevarati din Rusia ati ramane inmarmuriti, fiindca radiaza credinta din ei. E foarte usor sa mergem pe calea cea larga a asa-zisului Ecumenism spre Vest, faa sa tinem seama ca drumul spre Iad e pavat cu intentii bune.
  Cu totii stim ca in 1964 a fost acel decret de gratiere generala, nu i s-a facut lui Anania vreun favor. Mai stim ca IPS a suferit in inchisoare, muncind ani de zile cu apa pana la genunchi, fiind marturii in acest sens a multora dintre cei care i-au fost colegi de suferinta. Ati trait domnilor macar o zi in astfel de conditii? daca nu ce autoritate morala aveti sa aduceti acuze nefondate, bazate doar pe marturiile unor securisti frustrati care au mintit fara jena, mint si vor mintii.
  Sa ne ierte Dumnezeu pe toti!

  • pai are ce ierta Dumnezeu la tine daca-i numesti pe greco-catolici bastarzi, jeg securist! aperi crimele comunismului, gunoiule? ptiu, intre ochi!

 9. Cititi articolul Parintelui Calciu despre IPS si nu va luati dupa toti inselatii

  • Acesta a fost Pr. Calciu mult stimate domnule Calin. citeste matale si alte articole nu numai acele care va place dar va amintesc ,dvs. si celorlalti romanii ortodoxi “ORTOSOXITI ” nu romani. ca, noi romanii suntem de neam latin .Nu de neam grec Nu de neam slav. Ortodoxia ne duce catre inapoiere balcanica prin misticism Romanii au o a doua biserica tot ortodoxa de Rit Bizantin care ne duce catre si care se numeste Biserica Greco-Catolica Biserica care ne-a invatat carte. Care ne-a civilizat, care se numeste “Biserica Greco-Catolioca” aceste lucruri generatia dvs. nu le cunoasteti. Nu le cunoasteti pentru ca sunteti victime ale minciunii secu-comuniste care, vor ca romanii sa ramana in bratele rusilor. Acest lucru il doresc ierarhii BOR pentru ca ei numai sub umbrelea ortodoxiei rusesti ,au sigurana ca-si pastreaza scaunele mariri lumesti. de popor ca-i sarac si inapoiat ii doare in c…..r Dechideti ochii romane maine va fi prea tarziu Mai jos dle C ALIN scrisoarea catre Pr. Calciu

   Parinte prof. Gheorghe Calciu (5150 Leessburg Pike, Alexandria,VA 22302./ 29 Octombrie 1998)
   In scrisoare Sf.Voastre publicata in Lumea libera nr.15 luna August a.c. amintiti de un complot antiortodox si antinational (….) si de nenorocirea cea mare care este nepasarea oamenilor fata de viata de zi cu zi, fata de injustitie, fata de viata politica pe care ar putea-o corecta macar in parte. Va intreb ; este acest complot antiortodox si antinational dirijat din afara ? or, este consecinta dezertarii slujitorilor altarelor noastre de la indatoririle crestine si nationale, care, cu putine exceptii. si-au vandut credinta, neamul si tara slavismului moscovit. In loc sa aruncam vina pe alti mai drept ar fi sa cautam vinovatii in ograda noastra, in Biserica ortodoxa. Ierarhia noastra ortodoxa culege ce au semanat.
   Inaltele valori morale in care am crescut, cinste, harnicie, dragoste de aproapele nostru si de neam, preotii nosrti le-au inlocuit cu ura, lasitate si slugarnicie fata de putere.Lipsa valorii morale este cauza injustitiei, a nepasarii romanilor fata de politica si de slabire a sentimentului de unitate nationala de care amintiti.Teama Sf.Voastre ca se distruge ideia nationala si valorile clasice romaneisti ridica o alta intrebare. Si anume ; Care dintre cele doua Bisericii ale romanilor au luptat pentru redesteptarea ideii nationale, Biserica ortodoxa slavona pe care o slujiti si duceti tara catre Moscova s-au Biserica Unita Greco-Catolica, Blajul care a condus Romania spre civilizatia occidentala ? Citez : Despre ortodoxie, istoricul D.Dragincescu spune, « preotimea si Biserica slavono-bizantina, straina si chear dusmana sufletului romanesc latin, era/si este, un istrument de slavizare si de balcanizare…. »Daca neamul nostru se pastra si scapa nu fu PRIN, ci PESTE Biserica ortodoxa
   Despre unitii Greco-Catolici-Balaj, Maria Eliade Radulescu le-a raspuns brasovenilor unde se refugiase cu copii si i-a facut o primire calduroasa le-a spus, citez :«Voi sunteti aceia care ne-ati semanat campiile cu samanta libertatii, noi va multumim voua, caci ne-ati tri-mis apostoli ce ne-au pregatit mantuirea noastra. De la voi avem o limba corecta, de la voi gramatica, istorie filozofie. Dintre apostolii vostri am avut un Gheorghe Lazar pentru limba, un Aron Pumnul pentru istorie, un Maiorescu pentru literatura si arheologie, un Laurian pentru filozofie ». Si tot din Blaji prin Andrei Muresanu, ne-a venit Sfantul Imn national, (marsilieza romanilor) «De steapta-te romane »…..Imn pe care noi romanii i-l tot cantam de la 1848, de 150 de ani si tot nu ne-am desteptat din patul caldut ortodox greco-slav. Sub comunisti ierarhia noastra ortodoxa promoscovita a reptatat istoria, au fost straini de sufletul poporului roman, ei, ierarhii & Co.comunistii au desfiintat Biserica Unita Blajul cu vicleanul scop de a izola natiu-nea romana de civilizatia occidentala, de latinitate, care au ajuns in Ardeal prin Blaj. De retinut, prin scolile Blajului in numai trei secole Romania s’a ridicat la rang de natiune. Ne mai exis-tand unitii-Blajul ierahii nostri au putut slugarnicii in voie Moscova comunista, ortodoxa pravoslavnica. Vinovati preoti informatori ai securitatii. Marii vinovati pentru dezastrul tarii sunt cei care au dat ordin, cei care au mentinut complotul antinational sunt la noi acasa, sunt ierarhii ortodocsi & Co secu-comunistii romanasi de-ai nostri, ortodocsii, slugoii Moscovei executat ordine criminale lipsiti de cel mai elementat simt uman si patriotic. Politicienii pentru idealui marxist, ierarhii pentru a se intari si extinde ortodoxia, au adus Romania in pragul dezastrului economic. Saracie pe care nu o simt cei care au tradat.(ierarhii & Co.secu) ci, cei care au fost parasiti si tradati. Parasirea turmei de catre preotii ortodicsi este cauza pentru care romanii au devenit nepasatori fata de viatia de zi cu zi.
   Parinte prof, Gheorghe Calciu, v-am cunoscut la cel de al Doliea Congres Mondial al Romanilor Liberi. Paris 20-22 iunie 1986, la care am participat in calitate de membru fondator. Eu citisem scrisoarea pe care ati trimis-o Sf. Parinte Papa Ioan Paul al II-lea, pentru care v-am apreciat, va aminesc sfarsitul scrisori « Va scriu Sanctitatea Voastra, in romaneste, limba ale carui suferinte se aseamnana cu cele indurate de poporul polonez dealungul istoriei. E limba in care s’a plamadit cultura noastra nationala si crestina (da pr.Ghe.Calciu prin Corifeii Sc.Arde-lene, si unitii greco-catolici din Blaj), astazi amenintata si stricata in care am pacatuit si ne-am pocait, limba in care, de veacuri ne rugam si slujim liturghia crestina, sa rasune astazi pe pama-ntul Romei pentru a aduce cu ea amaraciune si lacramile noastre. Binecuvantati, Santictate, pacea lumii Bisericile Surori si neamul romanesc » Semnat : Preot Georghe Calciu ( 17 )Oct.1978). Atunci, la Paris, am vazut in Sf Voastra un deschizator de drum al Bisericii noaste ortodoxe catre occidentul civilizat, catre Roma Eterna. Convingerea mea de atunci a fost intarita de cuvintele cu care ati incheiat scrisoarea, le citez din nou : « Binecuvantati, Sanctitate, pacea lumii Bisericile surori si neamul romanesc « cerand aceasta binecuvantare Sf. Voastra recunosteti trei lucruri de mare importanta pentru noi romanii. 1)- Biserica Catolica, Vaticanul este marea forta spirituala si politica a lumii. 2)-Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa sunt Bisericii surori, prin traire in comuniune in mileniul I crestini, iar dupa 1054, prin cele doua impacari de la Lyon, ce s’a facut sub cel dintai Paleolog (1274) si de la Florenta ce sa facut sub ultimul Paleolog (1439). 3)- Cerand binecuvantarea Sf Parinte de la Roma pentru poporul roman, Sf Voastra recunoasteti ca noi romanii prin sange limba si credinta, suntem fiii Romei latine, si nu fiii Constantinopolului, ai Grecilor, Bulgarilor, a Rusilor. de care apartinem numai prin « Duh ortodox » nu prin sange si prin grai.
   La cele doua impacari de la Lyon si Florenta desi se depasise complicatele interpretari teologico-filozofice care separau Bisericile crestine,Vaticanul sesizand slabirea imperiului Bizantin din cauza divizari in patriarhii si amenintarea Europei de pricolul musulman a ridicat crestinatatea catolica formand armata « Cruciatilor » cu intentia de a elibera Sf. Morma-nt ocupat turci. Ortodocsii uita : 1) Ca, Episcopiile Ierusalim, Alexandria Antiohia si Roma au fost infiintate de catre Sfintii Apostoli anii (33- 67), (luand in calcul anul mortii Sf Apos-tol Petru. 2) Uita ca Episcopia si primul episcop din Constantinopol a fost infiintata si numit de, C-stin cel Mare, iar Catedrala Sf Sofia a fost cladita de Imparatul Iustinian I (527-565) 3), uita ca, episcopii din Bizant, rosi de orgoliu, si ura, dorind sa fie egali cu episcopul Romei au infiintat rangul de « Patriarh ».in anul (381), Epscopiile din Constantinopol,Ieru-salim, Alexandria iar in anul (451) Patriarhii adopta Dogma ortodoxa. A fost prima Schisma crestina. Patriarhii fiind numit de imparati in Biserica ortodoxa nu poate fi Biserica Apos-tolica ci, de natura pamanteana lumeasca. Urile si dusmaniile patriarhilor bizantini impotriva Romei Apostolice, reiese din cele ce urmeaza. Citez : »Mult mai bine sa se stie domnind in mijlocul Constantinopolului turbanul turcesc decat « tiara latina. » Dumnezeu, prin bunatatea Lui a ascultat ruga patiarhilor. dupa numai 23 de ani de la pronuntarea acestei teribile dorinti (1453), Constantinopolul a devenit Istambul spre marea durere si suferinta ce a urmat timp de cinci secole, pentru popoarele care se crestinasera sub forma latina din Sudul si din Nordul Dunarii Illyria,Tes-alia etc.popoare care au disparut, inghitite de masa slavona bulgaro-sarbeasca ; acestia ajutati de ortodoxia bizantina a patriarhilor, sub protectia « turbanului turcesc » au pus in aplicare masuri distructiva impotriva popoarelor latine din Peninsula Balcanica. Conseci-nta ? astazi din falnicul Bizant nu arams decat istorie. Goana dupa mariri lumesti a patriarh-lor bizantini i-a asezat unde le este locul in istorie.
   De si Bizantul nu mai exista, ura ortodocsilor greco-slavi impotriva occidentului catolic s-a pastrat pana in zilele noastre. Ura ortodoxa bizantina a rupt in doua, sufleteste nati-unea romana Ne mai existand Bizantul, ortodocsii Romani, au trecut sub umbrela Kievului si a Moscovei. Avand spatele acoperit de ierarhia romana, ortodocsi, omul simplu de la noi au privit/privesc cu aroganta si dispreti, pentru ca asa le-a spus popoa, Biserica Unita Greco-Catolica, Blajul, Biserica vinovata ca ne-a invatat sa citim. Ruptura sufleteasca a divizat tara cat si exilul. Exemplu avem Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi. Infiintata si finanta-ta de marele roman Ion Ratiu in anul 1984, ne fiind pe placul romanilor ortodoxi din exil acestia au infiintat Congresul Mondial Romanesc. Dl.Ion Ratiu, unitul, dupa revolutie a mers in tara unde a luptat pentru a instaura democratia in Romania. Activitatea Congresului Mondial Romanesc a carei copresedinte a-ti fost pr.Ghe.Calciu. se rezuma la conferinte, uri critici si barfe dupa obiceiul ortodox balcanic de nici un folos neamului.
   Revin la miscatoarea fraza din scsisoarea Sf.Voastre trimisa Sf Parinte la Vatican, pentru a va aminti ca, pe pamantul Romei au ajuns si, amaraciunea, lacrimile si jalea enoriasilor romanilor ardeleni greco-catolici uniti cu Roma. Amaraciune lacrimii si jale, provocate nu de unguri ca in trecut ci, de romanii comunisti ortodoxiti,Voirbiti in scrisoare de salvarea neamului prin Biserica, Desigur Biserica este liantul spiritual si moral al unui neam cu condita ca ierarhia ortodoxa romana sa-si aminteasca exemplul lui Mos Ion Roata « Unirea face putere » Biserica Ortodoxa Romana este aservita Moscovei. nicidecum sa slujasca interesele neamului. Daca Biserica este liantul sufletesc a unui neam, atunci Biserica trebuie sa uneasca nu sa dezbine neamul. Preotii Bisericii noastre au oblogatia morala sa promoveze « iubirea Lui Cristos « in locul urei si adusmanii cum se compotra fata de romanii ardeleni greco-catolici.

   Iubirea crestina nu poate veni de la o ierarhie educata in spiritul urei pravoslavnice
   iubirea crestina trebuie adusa din afara, de la Bisericile ortodoxe romanesti din lumea libera, am crezut ca Sf Voastra, ca preot, pe langa sfintenie sunteti si presedintele de onoare al Congresului Mondial Romanesc, formati din intelectuali de seama din exil,veti lucra ca ura dintre Bisericile surori, ortodoxa pravoslavnica, promoscova, si ce-a unita greco-catolica, prooccidentala vor fi depasite .Depasirea « Urei interconfesionale » fiind un imperativ al momentului istoric pentru neam.
   Da, Parinte Gh.Calciu, in persoana Sf.Voastre romanii din exil si-au pus toata speranta ca veti intra in istorie ca un deschizator de drumuri a uniri Bisericilor romanesti, prin aceea ca Bucurestiul sa mearga la Blaj, la mica noastra Roma cum a numit M.Eminescu Catedrala din Blaj ca impreuna, sa inlocuiti lacrimile si amaraciunea cu bucuria impacarii pe pamantul Romei ca, Sanctitatea Sa sa binecuvanteze pacea intre Bisericile surori pe pamantul romanesc. Numai mergand la Roma ierarhia ortodoxa romana ar face acel gest crestinesc al impacari, impacare care ar fi in interesul neamului romanesc dar si rascumpararea pentru tradarea fata de Dumnezeu si de neam, pentru marele pacat, acela ca, Bisericnoastra a slugit regi-mul comunist ateu. Ar fi rascumparat prestigiului pierdut de ierarhia noastra prin slugarnicie fata de analfabetii comnunisti carora li s-a inchinat. Dar m-am inselat SF.Voastra dupa ce vati instalat confortabil aici in America, chiar in Capitala acestei tari ospitaliere. Ospitalitate formata de emigrantii catolici, protestanti si neoprotestanta in numai 250 de ani, drept recunostinta in ultima vizita facuta Patriarhului Teoctis, de unde probail ati primit instructiuni. Va-ti dezis de cele scrise in anul 1978 cand erati la strimtoare. Acum dupa 20 de ani a-ti constatat ca Sf Parinte Papa Ioan Paul al II-lea caruia ii cereati binecuvantarea, in anul de gratie 1998, sf.Voastra (cu « s » mic), ajungeti la concluzia ca Sf.Parinte, urmasiul Sf.Pertu de la Roma « Nu mai are capacitatea de a gandi corect, logic si teologic…..Papa aluneca spre materialism, negand Biblia fara nici un menajament reducand rolul Lui Dumnezeu la aproape nimic, ca rolul Papei este spre distrugerea credintei. Activitatea papala trece inainte autoritatii Biblice si a Sf-lor Traditii. !? (din Articolul « Protest fata de o scrisoare » Lumea Libera nr. 516/22/08 1998 ; Te prinde rasul/plansul materialista este biserica ortodoxa care a furat 2200 de biserici si 2,5 miloane de credinciosi greco-catolica au fost trecuti in mod barbar. Unde scrie in Biblie sa furi de la altul. Sa fim seriosi Parinte Gh.Calciu.
   Parinte Gh.Calciu parerea sf.voastre ca Papa nu mai poate gandi corect, logic si teologic estre infirmata de oameni se seama din lume, va amintesc cele spuse de Robert Gates, fost Director adjunct la CIA care confirma ca au existat legaturi secrete cu Papa si ca, vizita D-lui Caesy,Director CIA la Vatican…..Eu cred precizeaza Gates ca Papa a stiut despre mai multe decat stim noi… Iar Canalul TV CSP, emisiunea Booknotes Mai 3/ 1998, s-a spus, citez: Eu cred ca Papa Ioan Paul al II-lea este considerat probabil cel mai mare Papa din toate timpurile…..Oare sf,Voastra pr, Gh,Calciu, sau alti teologi ortodocsi romani sa fiti mai competenti decat inaltii functionari de la CIA ori scriitori, de prestigiu sa apreciati calitatile filozofice si ecumenice ale Sf, Parinte Papa Ioan Paul al II-lea !?. « Sade harbul in cale si rade de oale » spune un intelept dicton batanesc.
   Pentru ca in scrisoare amintiti se Sfintele Traditii va intreb Pr.Gh.Calciu, care sunt traditiile Bisericii
   noastre ortodoxe ?. nu merg prea adanc in timp, a istoriei indepartate amintesc faptele intamplate si trait generatiile noastre, citez : In primul razboi mondial Episcopii ortodocsi din Ardeal (Sibiu si Arad), in frunte cu mitropolitul lor, Vasile Mangra, osandesc Armata Romana eliberatoare si indeamna la sfaramarea ei. Iar Mitropolitul Primat Konon Donici al Bucurestiului indeamna ostasii la dezertare in preajma luptelor de la Mara-sesti. Marasti si Oituz. Un alt exemplu din zilele noastre il avem la asa zisa Revolutie.In ziua de 22 Decem.1989, muncitorii din Alba-Iulia au infiintat « Frontul Patriotic Liberta-tea » fiind format numai din necomunisti, nu a fost pe placul Bisericii ortodoxe : dupa numai cateva zile, Preotii Stefan Urda si Nicolae Popoescu au scos din fabrici muncitorii indemnandu-i sa repuna in funtii pe fostii conducatori ai judetului comunisti si securisti fostii lor stapani intru Marx in serviciul carora erau, debarcati de FPR. care spuneau ca peste noapte devenisera mari democrati, si membri ai FSN-ului a lui Iliescu. Pentru ce servicii au procedat astfel acesti doi preoti ? Pentru Dumnezeu ? pentru neam ? Pentru Marx ? Nicide-cum. Pentru buzunarul lor si pentru scaunul lor moale.(!). Si cate astfel de cazuri de tradari a preotilor au fost in toat Tara ?
   Nu este de mirare comportarea josnca a unor preoti ortodoxi deoare ce exista precedente. Sub comunisti patriarhii Romaniei fara exceptie, lipsiti de demnitate, au fost slugi ale secucomunistilor, astfel Sf Lor, Capii Bisericii ortodoxe indirect, au contribuit la dis-trugerea intelectualitatii romanesti, a ierarhiei unite cu Roma, greco-catolice, vinovati pen-tru ca erau prooccidentali, adica, procivilizatie si la distrugerea economiei tarii. fericind poporul roman cu sistemul colectivist, sistem al saraciei, de aici vine nepasarea oamenilor fata de viata. de injustitie de politica, de biserica de care aminteati la inceputul scrisorii. Aceasta situatie este urmarea dezertatii de catre marea majoritate a preotilor ortodo-csii de la indatoririle Lor semnalate chiar de Sf.Voastra Pr. Calciu in primele randuri ale scrisori, citez : Am gasit o tara si mai nefericta ca oricand ….dar nenorocirea cea mare este nepasarea oamenilor fata de viata de zi cu zi. Nenorocirea in care a cazut poporul roman sunt urmarile « Sfintelor Traditii”rasaritene pe care BOR, le pastreaza cu sfintenie aceia ca ierarhia, sa slujasac stapanul pamantean, in numele lui Dumnezeu si al poporului de pe spinarea carora traiesc in belesug.Cat priveste complotul antiortodox si antinational de care amintiti in scrisore de fata, a-ti contribuit chiar si Sf.Voastra prin cuvintele necrestinesti pe care le-ati rostit la adresa Sf.Parinte de la Roma si intregii ierarhii Catolice care reprezinta fortia spiritual si intelectuala incontestabila a lumii. Parinte Ghe.Calciu crestinesc si intelept ar fi sa mergeti al Roma sa cereti iertare Sf.Parinte Papa Ioan Paul al II-lea si binecuvantare pentru neamul roman-esc.Va amintesc ca poporul roman nu este de credinta pravoslavnica ci, de credinta latinao-ortodoxa, Credinta pe care stramosii nostri, in primele secole de la Roma le-a primit. Dogma ortodoxa a fost adoptata abia in anul 451, la Conciliul Ecumenic ( Nu Sobor,cuvant slav intrat in biserica romanilor dupa crestinarea rusilor in anul 998), tinut in orasul Calce-donai (Petit Laoruss, Paris 1980, pag 651. Noi romanii nu avem voie sa criticam Roma. Pr Gh. Calciu Dumitreasa, pentru ca suntem latini, suntem fiii Romei. Ioan Marinoiu, octogenar, ortodox,USA

 10. Ma faceti sa rad domnule Calin, va rog sa precizati care articol si unde este publicat? Daca nu aveti grija sa nu fiti mai inselat decat mine. Eu am atat marturii scrise cat si audio-video.

 11. Domnule Dabacan sa va fie rusine pentru
  asemenea acuze,intru toul nefondate ,la adresa Mitropolitului Bartolomeu Anania, acest om a suferit mult de pe urma regimului comunist in cei 5 ani de inchisoar,el este cel care a condus greva studenteasca din 1946 acel tanar calugar entuziast care a rabdat cu eroism consecintele acelei fapte, si anume exmatericularea si expulzarea din Cluj.Si sa nu uitam ca ca a imbogati lieratura romana prin creatiile sale literare deosbite dar mai ales prin diortosirea Sfintei Scripturi. Este un vrednic ierarh , un mare predicator si nu in ultimul rand un bun roman.

  • Scrisoare Deschisa, Adresata Inalt Preasfintitului Bartolomeu Anania, al Clujului

   Va scrie Dr.Virgil Trufasiu, fost coleg de la Sibiu si Cluj, in anii 45-46, timp in care ati fost student la Facultatea de Medicina si cu care, intre altele, timp de 3 saptamani, in sala de disectie din curtea cazarmii Dragalina din Sibiu, ati lucrat aceiasi piesa anatomica. Ne-am revazut in primavara lui 91, in anfiteatrul Facultatii de Medicina din Timisoara, unde ati conferentiat si ne-am intretinut cateva minute. Mi-ati relatat atunci, ca stati la Varatec si ca traduceti Biblia, lucru ce la-m apericat in mod deosebit!. Dupa anul 1964, V-am urmarit activitatea literara, citindu-Va, poate, marea parte din ce ati scris, ca pret nostalgic al anilor in care am fost colegi. Nu cred sa fi intalnit vreun articol de credinta, citind doar revistele literare. Am fost bucuros, afland ca ati fost ales Episcop al Clujului, dar imediat am aflat cu cata furie, V-ati manifestat la retrocedarea catedralei lui Iuliu Hossu ( pe care, in 1945 l-ati sarutat in mod simbolic) si ca, dupa ce catedrala a fost restituita, ati strans 3000 de preoti si calugari, ca sa protesteze. Un ziar din Cluj a caracterizat manifestatia, ca si, apartinand la 3000 de “corbi”. In cuprinsul articolului era inserata o fotografie, care avea in frunte o calugarita ce ducea o icoana a Fecioarei Maria, cerand, asemenea unei necuvantatore, ajutorul acestia, poate sa dea foc catedralei, decat sa se roage proprietarii intre zidurile sale.
   Ajungand in 91 in America, am fost socat, afland in primele zile ca, ati condus o actiune de defaimare a arhiepiscopului ortodox Valerian Trifa, ce fusese un simbol pentru romanii-americani. Dupa vreo 2 ani, am citit memoriile din inchisoare a lui Octavian Voinea, care Va descrie ca ati condus impreuna cu alt calugar ortodox, actiunea de reeducare si ateizare la inchisoarea din Aiud, unde dupa Voinea, Fecioara Maria a fost “ blasfemiata” intr-un hal nedepasit in doua mii de ani!. Aceleasi acuze Va aduce in memorii, Nistor Chiorenu, Dr.Ion Carje, Grigore Caraza. Fiind vorba despre reeducare si ateizare, am citit zeci de mii de pagini cu memorii, dar na-m intalnit nici macar o fraza, care sa acuze vreun preot ”eretic”, asa cum, cu atata darnicie, din Inaltul Scaun Ii “gratulati (zice,ardelenul) pe, catolici si protestanti, niciunul din acestia n-a consimtit sa participe la actiuni de renegrare a credintei. Singuri care au facut-o au fost cei de “adevarata credinta”.

   Ati devenit un adevarat campion al ne-retrocedarii bisericilor unite! I-ati spus Parintelui Boila:
   ” Nu va dam bisericile, caci ne Veti lua credinciosii”. Dar, timp de 60 de ani, ce-ati facut cu
   acesti credinciosi?.I-ati descrestinat! Tia Serbanescu relata inainte cu 5 ani, intr-o revista din
   Los Angeles, faptul ca la o ancheta pe strazile Bucurestiului, fiind intrbati, numai personae tinere,
   56% din acestia, n-au stiut nici un cuvant despre Isus Cristos, unii din ei, confundand Nasterea
   lui Isus cu Invierea! In statistici, pretindeti cifre asemenea recoltelor lui Ceausescu. “Credinciosi
   care, poate, nu stiu nici macar Tatal Nostru! Dar sunteti “majoritari si aveti drepturi exclusive,
   sfidand orice norme de drept! Gabriel Constantinescu de la Puncte Cardinale scria;Biserica
   (ortodoxa) pastoreste din ce in ce mai putini “credinciosi practicanti” si peste din ce in ce
   mai multi “crestini cu numele”. Nu ingrijoreaza pe nimeni, fiindca superstita, moastele,
   parastasele si pomenile, functioneaza din plin, chear si la cei care, fac si participa la parastase in
   virtutea celor spuse de sociologul C.Radulescu-Motru: “in privinta religiei, e doar confirmare
   la un ritual transmis din mosi-stramosi. Din simtul de apartenenta la turma”(Sufletul
   neamului nostru).
   Parinte Anania ( Va spuneam cand eram colegi), in Ardeal, irarhii ortodoxi , n-au fost niciun moment alaturi de popor! Horia, inainte de a porni rascoala, s-a dus la Blaj pentru sfaturi (nu la Sibiu), Ghedeon Nichitici, l-a ademenit; ca sa fie prins de autoritati si tras pe roata. Marele Andrei Saguna, a rapit-o din mijlocul motilor pe Ecateria Varga si a predat-o ca sa fie intemnitata. Tot el a blestemat introducerea literilor latine. Nic.Iorga spune despre el: “Nu i-a banuit nimeni ortodoxia, dar romanitatea i-a banuit-o. Cugetul lui nu era romaesc ….A fost un austriac, imperialist si habsburg” (Ist.Rom.din Ardeal si Ungaria, miscarea lui Horea si pana astazi, Buc. 1915). Miron Romanul a infiintat un partid constitutioanal, care milita impotriva unirii cu tara, la concurenta cu Partidul National. Vasile Mangra, Miron Cristea si Ioan Papp, au blestemat trupele romane, care au intrat in Ardeal, declarandu-le “ucigatoare de frati” si pagani dusmani” , In acele momente Nicolae Balan declara ca:”romanii nu vreau sa se uneasca cu Tara, simtindu-se mai bine in starea in care sunt” , iar cel care a ajuns dupa ani episcop de Cluj Nicolae Ivan, scria in Telegraful Roman nr.75/1916 intre altele, atacandu-l pe Octavian Goga: Monarhia Austro-ungara este o necesitate si daca n-ar exista, ar trebui creata.

   Va opuneti cu inversunare renasterii din cenuse a BRU, care, in Ardeal a scos din intuneric si
   barbarie poporul roman, prin episcipul Inocentiu Micu i-a formulat principiile constiintei
   nationale, principii ce au fost copiate si de Principatele Romane i-a deschis scoli; in momentrul
   desfiintarii in 1948, avea 20 de scoli liciale de baeti si 14 de fete, in timp ce ortodoxii, in numar
   egal in Ardeal, aveau doar trei. In scolile sale au invatat episcopii ortodocsi. Un exemplu: Intre
   anii 1828-1895, Liceul din Beius a avut elevi greco-catolici 4.946, iar elevi ortodoxi 5.438.

   Pamfil Seicarul in ziarul Curentul din 21 febr.1928, scrie: “Fanatismul ortodoxismului agresiv
   nu este de esenta romaneasca si are o stridenta solidaritate straina. Ortodoxismul romanesc
   luminat a inteles totdeuna rolul Blajului, de a fi una din supapele de siguanta ale vietii noastre
   nationale. Pot sa citez zeci de oameni de seama, care au recunoscut rolul unic si singular al
   BRU in propasirea neamului, regret ca nu va alaturati acestora. E posibil, sa nu stiti, in materie
   de cultura, ca exista un decalaj de 800 de ani, intre tarile catolice si cele ortodoxe, ca unitii au
   deschis scoli cu 75 de ani inaintea Bucurestiului, ca prima Universitate romaneasca, cea de la
   Iasi, din 11 profesor, 5 au fost veniti de la Blaj, si primul sau rector a fost canonicul unit Simion
   Barnutiu?. Primele seminarii ortodoxe, cele de la Sibiu, Buzau, Socola, au avut ca profesori,
   preoti uniti.Daca Biserica Unita ar fi lasata sa creasca, ar fi capabila de noi performante de
   renastere spirituala, neaparat necesare.

   V-ati implicat deosebit de agresiv in problema Valanii de Beius, incitand pe cei ramasi
   ortodoxi. Pana la urma, credinciosii s-au impact si au consimtit sa-si faca rugaciunele in unica
   biserica, dar, totusi ati dat un comunicat, Spunand: “slujirea alternativa este generatoare de
   confuzii si tensiuni” Incitarea la ura si tensiuni este evidenta. Dar, taranii din Valani sunt
   mai cuminti si nu asculta provocarea!. Legat de zona Beius si de fundamentalism, inainte cu
   cativa ani , a aparut o stire in ziarul Crisana: “In Uileacul de Beius, n-a fost voie ca la
   imormantarea unei femei greco-catolice sa se traga clpoptul bisericii foste greco-catolice. S-a
   tras numai clopotul bisericii unguresti” . Inca o relatare, de acum 150 de ani, aparuta in Gazeta
   Transilvaniei: “Enoriasii bisericii Sf Treime de pe Tocile din Scheii Brasovului, se opun
   inhumarii poetului Andrei Muresanu in acest cimitir, pentru ca poetul era greco-catolic. A
   trebuit sa i se ceara aprobarea mitropolitului Andrei Saguna (admirator al poetului), care le
   spune: “Prostilor, ce mai intrebati, ingropati-l si taca-Va gura”. Mentionez ca Andrei
   Muresan a functionat ca profesor la Liceul ortodox A.Saguna din Brasov.

   Nu vreti sa restituiti Manastirea Nicula, care a fost un sanctuar greco-catolic . Ma intreb ce
   puteti face aci, de vreme ce, ortodoxii nu au cultul Fecioarei Maria. Am fost de cel putin 400 de
   ori in bisericii ortodoxe, dar, afara de imnul “cuvine-se”, n-am auzit nici un alt imn marian, in
   timp ce la noi, greco-catolici cunoastem cel putin 50 de cantece mariane. Am impresia si
   convingerea ca, doar mimati acest cult!.Va opuneti cu toata fiinta retrocedarilor de bisericii,
   lucru ce ma face sa constat ca Va indeamna “spiritul grec”. Tudor Arghezi spunea ca “
   ortodoxia nu e romaneasca ….totul e copiat de la greci , vorba cu vorba, forma cu forma” . iar
   A.D.Xenopol era de parare ca “grecul n-are mila si….acapareaza totul, fara sa dea nimic inapoi”.
   Acesta din urma, in Istoria sa, se ocupa pe zeci de pagini cu problema celebrelor “manasitri si
   mosii inchinate descriind cum, vreo 40 de ani au fost necesari, ca guvernul roman sa ajunga in
   poseria lor. Se pare ca, noi avem de asteptat inca 20 de ani. Mi se pare o aberatie, citind acum un
   an ca, Gh.Funar avea intentia sa ceara Parlamentului, sa voteze 250.000 euro, probabil anual
   pentru Muntele Athos. La fel Gigi Becali a cerut Patriarhiei banii donati si are de gand sa-i
   trimita aceluiasi munte.

   Constat ca faceti parte dintre cei care vreti sa impuneti in Tara, nu atat, o spiritualitate, cat o
   ideologie cea de religie majoritara, sa nu se roage intre acelesi ziduri cu unii de religie ce are mai
   putini adepti, pentru a nu “crea confuzii si tensiuni “sfintirea apei este valabila numai din mainile
   preotului majoritar si multe altele. Personal, am fost in tota viata mea o victima a ideologiilor: In
   anii studentiei, fiind fiu de preot greco-catolic, n-am avut dreptul sa locuiesc in camin, trei ani, n-
   am avut voie sa iau masa la Cantina: fiindca, in loc sa ma inscriu in partid communist, m-am
   alaturat taranistilor, am fost condamnat la un an inchisoare, ca atare, in tot timpul activitati
   profesionale, am fost considerat un “paria” cu sumedenii de consecinte. Daca asi fi ramas in tara
   si locuinta mea in momentul decesului ar fi in perimetrul unei parohii ortodoxe, cu un preot si
   episcop fundamentalist, nu ar fi voie sa mi se dea un loc de veci si nici sa se traga clopotul.

   Urmarindu-Va, numai o parte din activitati in legatura cu BRU, cunoscand situatia de distins
   carturar si constient de inteligenta ISP Voastre, sunt uluit vazand, in ce masura Va coborati,
   folosind un limbaj de mahala, cu etichetari la adresa greco-catolicilor de “eretici” , cuminicand
   cu “bors de urzici” si altele, spus in fata intregei tari. Ma indoesc de faptul ca, vreunul din marii
   profesori ai Clujului, un Iuliu Hateganu, sau marele intelectual, caruia, noi amandoi, nu i-am
   lipsit de la niciun curs, cel care V-a fost mentor. Victor Papilian, sa fie fost capabili de un
   asemaenea limbaj ?. Distinctia pretinde anumite reguli! Noi ardelenii, asa am stiut ! N-am
   cunoscut notiunea de “manele” .
   Cu regrete, Parinte Anania !

   Dr.VirgilTrufasiu- California

   • Well said and so true! Should be read by all the Romanians everywhere! I met Metropolitan Anania in Detroit some years ago and he left me with the impression that he “hates” Catholics – especially us Greek Catholics. I was right…! May the Good Lord Jesus Christ have mercy on his soul….

 12. Stimati domni,
  Fara sa am habar de cele spuse de Goma am scris şi eu un pamflet,atunci când l-am auzit declarând la TVR că Nichita Stănescu a fost creştin. . Îl cunoscusem pe Anania la dezvelirea plăcii comemorative a poetului Vasile Voiculescu,de către fiica acestuia.De fapt am stat în colţuri opuse ,aşa că nu l-am văzut decât de la distanţă. Pamfletul meu se numea: ” La Baraba tâlharul liberat”şi descria tribulaţiile unui tâlhar care şi-a deschis o dugheană cu firma amintită..Acesta era pentru mine Anania..Acum de când nu mai e Valeriu ci Bartolomeu,drapat asemeni cailor de la dricurile de altă dată,pe mine nu mă poate înşela
  Costache Ariton -fost coleg de cameră cu Paulică Goma..

 13. […] Articole recomandate: De ultima ora: Corneanu si Sofronie au fost iertati Bartolomeu Anania nervos ca nu i-a putut caterisi pe Corneanu si Sofronie Dreapta carui Patriarh o saruta IPS Bartolomeu: de la Bucuresti sau de la Moscova? Transilvania, Kosovo, Rusia si IPS Bartomeu Anania  Sub ce conditii va veni Patriarhul Alexei in Romania cu “binecuvantarea” lui IPS Bartolomeu? Paul Goma despre Bartolomeu Anania […]

 14. Nu mia trebuit sa-ti termin lecturarea debitului tau ontologic,sa constat ca esti un tedetionist Politic,gunoi;spam…

 15. stati linistiti….si Eminescu avea dusmani… asa patesc marile genii…Dumnezeu sa-l tina pe IPS Bartolomeu unul dintre putinii marturisitori ai Dreptei Credinte in Sf. Sinod

 16. CHIPUL IPS ANANIA IMI INSPIRA MULT DEVOTAMENT FATA DE CREDINTA STRAMOSEASCA DE ACEEA CONSIDER CA ESTE SINGURUL MONAH -INTELECTUAL DEMN DE A FI ARHIEREU AL LUI HRISTOS !!! INCOMPARABIL CU IPS NICOLAE CORNEANU!!!

 17. Stimabile jurnalist independent, aveti o atitudine tendenţioasa in ceea ce il priveste pe IPS Bartolomeu, prea putin spus rautacioasa.
  Folositi sloganul “daca nu il poti ajunge, doboara-l”.
  Daca nu puteti ajunge la statura Mitropolitului Bartolomeu, singurul lucru pe care il puteti face e sa il denigrati.
  Da, asta e… sunteti tendentios, ca sa nu ma folosesc si de alte apelative din bogatul dictionar roman, de jargon…

 18. Mi-e jena de acest articol…IPS Anania este un arhieru autentic, spre care Dumnezeu priveste cu mare drag, si care ne tariaie pacatele.
  Efectiv ma simt scarbit de asemenea articol

  • Nu trebuie sa va simtit scarbit de articol.

   Chiar recent s-au dat presei informatii care dovedeau ca IPS Bartolomeu a fost informator al securitatii.

   L-a dat in gat inclusiv pe Mitropolitul Ortodox de la Sibiu.

 19. cata ipocrizie!!! in scolile catolice
  au invatat astia cu memorie scurta?pana la 1700 unde ati fost?sau atunci incepe istoria?sunt sute de ani de spiritualitate ortodoxa in spate. Daca cu ei a inceput toul in tara asta de ce imbraca preotii greco catolici vesmintele ortodoxe?de ce fac Liturghia ortodoxa? se tot lauda cu Blajul si renasterea spirituala.atat?pai da ca timpul e cam scurt e greu sa citesi dinainte,e mai usor sa alegi doar ce-ti place

 20. Satana omul securitati sa ai valuta de la securitate sa te plimbi in lume, daca era anticomunist de ce nu a ramas in America!
  Pe unde a pus picioru a profanat a murdarit acest Anania!

  • Din pacate cam asa e. Recent presa a scos la iveala documente care-l aratau ca era informator al securitatii.

   Nu inteleg cum cineva poate idoliza un astfel de om….

 21. pe unde scrii tu profanezi bai robert pardon”virusezi”mai nou

 22. salut. toate cele povestite sunt ciudate, difuze si intortocheate. Nu cunoastem in detaliu cazul. Cert este ca nu putem noi imvinui ori discredita actele IPS-urilor. suntem mici…
  Trebuie doar sa ne rugam pt tara aceasta, pastorii nostri, caci toate ajung se pare la zile negre, se dizolva.. se inrautatesc.
  Sa ne rugam pt ei toti! Doamne ai mila de noi!

 23. Trei lucruri sunt de-a dreptul revoltătoare şi surprinzătoare pe acest blog:
  1. Cu greco-catolicii a început civilizarea românilor (!?) Aceste opinii demonstrează că cei ce le-au emis nu prea au habar de vechea cultură românească, neştiind ce a însemnat de exemplu arta religioasă ştefaniană, neştiind că unii boieri moldoveni ştiau şi latină fiind ortodocşi, neştiind că am avut tiparniţă înaintea ruşilor şi Biblie în idiomul naţional înaintea tuturor popoarelor din zonă. Greco-catolicii nu au descoperit că pământul e rotund, deci vă rog să nu mai interpretaţi tendenţios date trunchiate. Vă invit chiar la o polemică serioasă pe tema aceasta dacă doriţi.

  2. Se vorbeşte despre colaborarea IPS Bartolomeu cu Securitatea ca despre o certitudine. Se vorbeşte despre documentele publicate în presă. Ce documente? Doamna Corlăţeanu nu face decât un atac la persoană, printr-o ciudată analogie fără fundament real. Să nu uităm că IPS Bartolomeu a fost de acord să i se publice dosarul de Securitate.

  3. Se pare că nimeni nu a citit Memoriile IPS Bartolomeu. Vă rog să faceţi acest lucru… Şi haideţi să ne mai gândim la un aspect: ce mişcare culturală a făcut IPS Bartolomeu la Cluj şi ce oameni de calitate a format sau a atras în jurul său! Toată ţara (nemanipulată) îl îndrăgeşte şi regretă acum că Mitropolitul nu mai poate ieşi în public.

  Trecând peste frenezia aceasta post-comunistă, cred că viitorul rezervă fiecăruia locul pe care îl merită. Şi cred că de Mitropolitul Bartolomeu ne vom aminti în felul în care ne amintim de Ilie Iorest, Veniamin Costachi şi Andrei Şaguna.

  • Dintotdeuna IPS Bartolomeu a incurajat studierea arhivelor securitatii legate de persoana sa si a dorit publicarea oricarei informatii gasite.Mai jos va las comunicatul mitropoliei Clujului la mizeria de articol a pseudoziaristei respective…

   În urma aparitiei în paginile cotidianului „Evenimentul Zilei”, în zilele de 11 si 12 ianuarie 2010, sub semnătura jurnalistei Mirela Corlătan, a unor articole denigratoare la adresa Mitropolitului Bartolomeu al Clujului, dăm spre publicare următorul Comunicat de presă:
   Articolele pun pe seama Mitropolitului Bartolomeu o serie de acuzatii privitoare la colaborarea cu fosta Securitate, însotite de documente din arhiva CNSAS. Semnatarul articolelor uită că pentru a demonstra calitatea de informator sub nume conspirativ trebuie să aducă probe concludente si indubitabile (declaratie olografă si angajament de colaborare semnat) si nu doar simple analogii literare si alăturări de texte.
   Fără aceste probe, asupra demersului jurnalistic planează suspiciunea calomnierii si denigrării, fapte incriminate, în instantă, de Codul Penal, solutie pe care o luăm în calcul, în cazul în care jurnalista nu îsi demonstrează limpede afirmatiile, sau si le retrage, după caz.
   E bine de stiut că Mitropolitul Bartolomeu si-a afirmat deschis pozitia ca dosarele detinute de CNSAS pe numele său să fie cercetate si, la nevoie, publicate, declarând deschis că nu a colaborat cu serviciile secrete „nici în detentie, nici în libertate; nici în tară, nici în străinătate; nici cu angajament, nici fără angajament; nici cu nume conspirativ, nici cu nume propriu”.
   Astfel de articole calomnioase apărute în presa ultimelor două decenii confirmă faptul că necesara purificare a societătii românesti postcomuniste, prin deconspirarea Securitătii s-a început prea târziu, pe o bază legală incertă si cu instrumente incomplete, pentru ca acum să fie condusă de unii mercenari mediatici, care murdăresc si ultimele repere morale ale vietii noastre publice.
   Biroul de presă al Arhiepiscopiei

 24. Este stiut ca numai cu aprobarea secu mergeau cetatenii romani in strainatate .
  Departamentul culte din secu i-a trasat probabil concret misiunea fostului tortionar , care a acceptat reeducarea , Anania .
  Cat de tanar la minte tre sa fie cei care cred ca secu i-a permis o excursie de placere in SUA …

 25. O mizerie de articol…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: