Cat de aproape e scindarea BOR?

Dupa Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane din 8-9 iulie a.c., in care, printre altele, s-au judecat si cazurile de “erezie” ale IPS Corneanu si PS Sofronie la sfarsit acesti doi “tradatori” fiind iertati, am tot asteptat sa vad reactia “leului” de la Cluj in contextul in care votul de la Sinod a fost, in fapt, un vot “anti-Anania” (din 48 de voturi, IPS Bartolomeu Anania a fost SINGURUL!!! care a votat pentru caterisirea celor doi episcopi “tradatori”, in timp ce ceilalti 47 de episcopi au votat pentru iertarea lor).

Eram curios de reactia lui IPS Bartolomeu si pentru ca unii prieteni “mai informati” imi spusesera ca exista indicii si semnale ca daca Corneanu si Sofronie nu vor fi caterisiti, in BOR se va produce o schisma.

Preocupat fiind de politica si relatii internationale, evident ca subiectul mi-a atras atentia. Dupa revolutia anticomunista din 1989, scindarea BOR va fi evenimentul cel mai important petrecut in Romania in ultimii 20 de ani, cu efecte (negative, evident) pe termen lung inca greu de prevazut.

Spuneam in articolul meu “Transilvania, Kosovo, Rusia si IPS Bartomeu Anania” ca Rusia, prin Biserica Ortodoxa Rusa, are “interese” in Romania. Cateva dintre aceste “interese” le-am explicitat in articol.

Un alt “interes” pe care Rusia, prin Biserica Ortodoxa Rusa, il are in prezent in Romania este faramitarea Bisericii noastre Ortodoxe. Sa fiu mai precis: daca Rusia, prin diverse persoane sus-puse din BOR, nu a putut apropia sau inchina BOR-ul Bisericii Ortodoxe Ruse (si asta darotita schimbarii de macaz in BOR dupa alegerea lui Daniel Ciobotea ca Patriarh), interesul “fratilor” de la rasarit este sa faramiteze Biserica noastra Ortodoxa.

In contextul in care conflictul ortodoxo-greco-catolic din Transilvania – creat tot de rusi – incepe sa se solutioneze (legea, ca le place unora sau nu, tot va trebui sa se aplice), vedem ca in ultima perioada se cauta polarizarea ortodoxiei romanesti pe teme care, in mod normal, nu ar trebui sa starneasca mai mult decat o simpla discutie teologica. Polarizarea ortodoxiei romanesti, si implicit scindarea ei, ne va tine iarasi ocupati cu problemele dintre noi cauzate de altii, in timp ce rusii vor “avea grija” de fratii nostri romani din Basarabia, iar Biserica Ortodoxa Sarba de romanii din Serbia.

Pe langa interesele de ordin religios, cele de ordin politic care stau in spatele acestei atituduni ale Bisericii Ortodoxe Ruse, si implicit ale Rusiei, sunt mult mai mari. Acestea trebuie puse in paralela cu extindea NATO, deschiderea bazelor americane pe litoralul Marii Negre, “scutul antiracheta”, etc.

Revenind la “scindarea BOR”, unii mi-au transmis fie pe e-mail fie in comentariile de pe blog ca “scenariul” este nerealist.

Nu am raspuns nici unuia pentru ca, mi-am spus, TIMPUL imi va da dreptate sau nu.

Daca ne uitam atent in jur vedem ca acest “scenariu” incepe sa se contureze.

Cititi, de exemplu, ultimul articol al lui Dan Ciachir – portavocea lui IPS Bartolomeu Anania – din ZIUA intitulat “Sinodul din 8-9 iulie“. In articolul respectiv se dau toate motivele si argumentele (istorice, canonice, Sfintii Parinti, etc.) pentru care cei care se considera pastratorii Adevarului “total si neschimbat” trebuie sa nu respecte hotararile unui “sinod talharesc” si, in consecinta, sa se rupa din Biserica care s-a “impreunat” cu ereticii. El chiar insinueaza, oferind un exemplu din trecut, ca in curand vom avea parte de un alt Sinod cu adevarat “ortodox” care va “repune in drepturi marturisirea de credinta autentica“.

Mai mult ca sigur din respectivul Sinod va face parte IPS Bartolomeu Anania. Si pentru ca in ortodoxie totul merge pe recunoasterea reciproca din partea celorlalte Biserici Ortodoxe, Dan Ciachir deja ne spune ca monahii athoniti au rupt legatura cu Ierarhia Bisericii Ortodoxe Romane. Relatiile “cordiale” dintre Biserica Ortodoxa Rusa si Sarba, pe de o parte, si BOR, pe de alta parte, sunt iarasi cunoscute. Prin urmare, in cazul in care, dupa “sinodul talharesc din 8-9 iulie” vom avea parte de un “sinod ortodox, autentic“, dupa cum spune Ciachir, si implicit in Romania se va crea o structura sinodala paralela BOR-ului, exista toate sansele ca aceasta sa fie recunoscuta de monahii athoniti ca adevarata Biserica Ortodoxa, primind in acelasi timp si recunoasterea Bisericii Ortodoxe Ruse si Sarbe.

In paranteza fie spus, in Romania deja functioneaza o structura ortodoxa paralela in umbra, asa numita “Biserica Ortodoxa Secreta“, care e stiuta ca avand legaturi foarte stranse cu Biserica Ortodoxa Rusa. Aceasta “biserica” culege si accepta toti preotii si monahii razvratiti sau cercetati cu ierarhia BOR.

Exista, prin urmare, structura pe care sa functioneze o noua Biserica Ortodoxa in Romania. Si, daca IPS Bartolomeu Anania a dorit intr-atat de mult sa fie Patriarh, acum va avea sansa.

In aceeasi ordine de idei, site-ul Razbointrucuvant publica un interviu cu parintele pusnic Proclu din Muntii Neamtului, care afirma, printre altele:

Pr. Proclu: Dumnezeu sa va ajute, dar atata spun…Ii nenorocire… Si a pastra fiecare credinta dreapta! Si daca un preot a slujit cu catolicii, Duhul Sfant il lasa in parasire.

Reporter: Si atunci credinciosii de acolo, daca el nu s-a cait sincer, a mimat doar ca s-a cait, ca a regretat, de fapt s-a prefacut (nu a fost sincer), ce fac de exemplu, cei din Banat, din Oradea, din Timisoara? Ei mai au comuniune cu episcopul, adica daca el nu mai are Duhul Sfant, mai asculta de el, il mai pomenesc la rugaciune?

Pr. Proclu: Nu mai are valoare, e gata! Numa` atata, daca se caieste si spune la lume ca am gresit si-mi pare rau… […]

Reporter: Si episcopii care sunt in comuniune cu ei, ca daca acum toti sunt in comuniune cu altii, in cazul asta ce se intampla cu Biserica, daca ei nu-i considera eretici, daca i-au iertat, deci daca sunt in comuniune cu ei si aceia s-au prefacut?

Pr. Proclu: Daca au cainta, Duhul Sfant o sa-i ajute, daca au cainta…

…si daca mai pun si pe altii sa se roage pentru ei, parintii si Prea Sfintitii. Si a ne ruga si a avea cainta, Bunul Dumnezeu o sa-i ajute. Dar daca e prefacere, e vai si amar, vai si amar… Si pan la urma, daca e prefacere, sa stii, asta se intampla, se desparte Biserica. Chiar daca ar fi o Biserica mai mica, da` adevarul unul sa fie, care a pastra adevarul, unul sa fie, unul. Acolo sta adevarul, in unul.

Interviul integral, in format audio,  cu parintele Proclu poate fi ascultat la adresa: http://www.razbointrucuvant.ro/2008/07/15/parintele-pustnic-proclu-daca-e-prefacatorie-se-va-desparti-biserica/

Iata, prin urmare, ca “scenariul” cu ruperea BOR incepe sa prinda tot mai tare contur.

Vor fi, oare, suficienti oameni luminati in Romania care sa inteleaga si sa vada ce se intampla in jurul lor? Isi dau seama autoritatile Statului Roman, ortodoxe in marea majoritate, ca prin aceste “manevre” rusesti in Romania avem de-a face cu cel mai mare atentat la siguranta nationala de dupa revolutia anticomunista din 1989?

Sper ca pe cand acestia se vor trezi din “somnul cel de moarte” in care-i “adancira” interesele personale si de grup sa nu fie prea tarziu pentru noi toti…

Mircea Dabacan
Jurnalist Independent
https://mirceadabacan.wordpress.com

4 Responses

  1. Si aici vorbiti de aceleasi legaturi imaginare dintre Moscova si IPS Anania fara nicio dovada. Nu va ridica insa niciun semn de intrebare faptul ca pusnicii si monahii din tara si nu numa au explicat atat de limpede situatia mergand pe o cale canonica, in timp ce alti monahi facuti ierarhi intre timp care se plimba cu limuzinele nu doresc sa-si tulbure comoditatea mergand pe mana fratelui mai mare?
    Toti o sa fim judecati dupa pacatele si dupa greselile noastre, insa relativ la faptul ca se va produce o scindare adevaratii ortodocsi stau cat se poate de linistiti, deoarece Adevarata Biserica nu o poate scinda si distruge nimeni in veac, cu toate ca se iau unele decizii eronate, deoarece Mirele Ei este Insusi Hristos.
    Daca e sa luam in seama vreo marturie despre IPS Anania, niciuna nu sta in fata marturiei regretatului parinte Calciu Dumitreasa care a trecut prin infernul Pitestiului, daca va permiteti dumneavoastra domnule independent sa treceti peste o asemenea autoritate sustinand unii dizidenti comozi, Dumnezeu sa va ierte!
    Traiasca Biserica Ortodoxa Romana!!!
    Doamne fereste-o de binevoitori ca de dusman se pazeste singura!

  2. Eliminarea ortodocșilor “adevărați”, precum Bartolomeu Anania, Dan Ciachir etc. din BOR este necesară, precum curățarea unui abces. Nu va fi o scindare, va fi o curățare. Le urez succes.

    “Biserica adevărată” va fi considerată focarul de infecție de care se vor feri toți. Ar fi o măsură antiepidemică. De aceea sunt sceptic că se vor desprinde chiar cei în cauză. Nu va fi interesul lor.

  3. Domnilor, de ce s-ar comporta Biserica Romaneasca altfel decat societatea din care face parte ? Eu consider ca biserica, in ultimii 18 ani, se face vinovata de multe lucruri grave. Chiar foarte grave. Imi pare rau, dar la fel ca si poporul roman, biserica m-a dezamagit profund in acesti ani.

  4. Scenariul scindarii nu mi se pare catusi de putin imposibil. De fapt, aceasta scindare a inceput dupa moartea IPS Plamadeala cand Bartolomeu Anania, vazand a fost ales IPS Laurenti Streza drept inlocuitor al acestuia, s-a hotarat sa-si faca de capul sau propria mitropolie pe care BOR (probabil la indemnurile KGB-ului) a trebuit sa o accepte.

    Faptul ca Anania este a fost legionar, apoi agent KGB este mai mult decat ebvident pentru orice cititor avizat al istoriei. Fiind arestat pentru convingerile sale legionare, la putin timp cade la invoiala u comunistii si, pentru a nu crea un precedent, pleaca in Statele Unite unde scindeaza BOR de acolo. Intreaga viata a lui Anania este contrasemnata de blestemul scindarilor pe care le provoaca iar acest semn…..nu este deloc unul cristic.

Leave a comment