Interviu cu Eugen Moiescu, candidat PNTCD la Europarlamentare, cu o zi inainte de lansarea campaniei

Intr-un post anterior am prezentat un interviu cu Eugen Moiescu, atunci candidat independent pentru un fotoliu in Parlamentul European. Intre timp i s-a oferit un loc pe lista PNTCD, astazi fiind pe locul doi pe lista de candidati ai acestui partid. Ce a cauzat aceasta schimbare, de ce, valorile pe care le reprezinta, ce viziune are sunt doar cateva dintre intrebarile la care va raspunde mai jos.

Eugen Moiescu, candidat PNTCD la Parlamentul European

Eugen Moiescu, candidat PNTCD la Parlamentul European

1. Ultima data cand am vorbit doreati sa candidati ca independent la europarlamentare. Acum sunteti al doilea pe lista PNTCD. Ce s-a intamplat?

Am acceptat pozitia doi pe lista PNTCD pentru ca acest partid istoric, nascut din unitatea romanilor, ramane singurul partid democrat-crestin autentic care poate oferi o alternativa la actuala clasa politica romaneasca. Sunt membru PNTCD dinaintea anuntarii candidaturii mele ca independent, iar daca continuam ca independent trebuia sa imi dau demisia din partid.

Sa nu ignoram insa si aspectul dictat de legea pentru desfasurarea alegerilor europarlamentare, conform caruia nu aveam dreptul la reprezentanti in sectiile de votare, fiind candidat independent. 

2. In ultimul nostru interviu ati punctat cateva lucruri care va caracterizau pozitia si va faceau, oarecum, diferit in optiunea de vot. Ma refer in special la faptul ca ati vorbit deschis, fara echivoc, despre pozitia pe care o aveti impotriva casatoriei homosexuale, impotriva avortului, si altele. Ati urmat, in buna masura, linia politicienilor conservatori americani, care nu se sfiesc sa apere valorile iudeo-crestine de pe scena politica. Veti continua aceasta linie, considerand ca sunteti pe lista unui partid acum?
 
Nu exista nici o schimbare in pozitia mea. Mai mult, cred ca acum sunt exact unde trebuie sa fie un democrat crestin, in cel mai vechi si recunoscut partid crestin-democrat romanesc, care se pronunta pentru valori crestine universale si o democratie autentica. Omul politic este un om care ar trebui sa se puna in slujba oamenilor. Insa aceasta mentalitate altruista ti-o da numai morala crestina, fara de care politica se goleste de ceea ce e uman, devenind astfel o lupta oarba de interese personale la care oamenii de rand asista neputinciosi. De aici si dezgustul multora fata de clasa politica romaneasca si refuzul de a mai participa la vot.  

3. Credeti ca aceste subiecte, ca homosexualitatea sau avortul, au suficienta priza la electoratul roman?
 
Nu poti candida doar cu subiecte care sunt pe “placul” oamenilor. Adica mici, bere, fripturi si alte de-ale burtii oferite potentialilor alegatori. Micii si berea oferite de tinere fete in fusta mini nu vor aduce progresul in Romania, locuri de munca pentru tineri, apartamente pentru noile cupluri, crestere economica, salarii pentru profesori sau pensii pentru batrani. Toate aceste lucruri vin cand ai o clasa politica responsabila, care doreste sa creeze oportunitati pentru oameni nu “sa-i sature cu firmituri de la masa” baronilor locali.
 
Avortul,  iar mai recent activismul homosexual, sunt doua subiecte care afecteaza societatea vestica si vor incepe sa afecteze si societatea romaneasca. Datorita unei lipse de educatie si situatiei materiale precare, liberalizarea avortului in Romania a cauzat un declin al populatiei care in timp va avea efecte sociale previzibile: mai multi batrani ca tineri, mai multi oameni care au nevoie de bani de la stat (pensii) decat care dau bani la stat (taxe si impozite), cresterea somajului ca urmare a reducerii consumatorilor (se vor reduce posturile pentru profesori, de exemplu, deoarece si copii vor fi mai putini). Daca nu se gandeste o strategie pe termen lung pentru viitorului Romaniei, care consta in primul rand in creerea de oportunitati pentru tineri, Romania va ajunge un azil. E foarte usor sa vii in fata pensionarilor si sa-i amagesti ca le cresti pensiile, insa daca nu ai oameni care sa lucreze si sa plateasca taxe, de unde vor fi bani pentru pensii?  Te vei imprumuta?  Aceasta este, se pare, ceea ce actualul guvern doreste sa faca cu banii de la FMI, sa se imprumute pe buzunarul nostru si sa bage in datorii record pe fiecare roman, de la mic la mare, de la copil la pensionar. Este o strategie costisitoare pentru toti romanii, cu efect negativ pe termen lung de pe urma caruia toata lumea are de pierdut.
 
In privinta celuilalt subiect, activismul homosexual este la apogeu in societatea vestica si la inceput in Romania. Experienta si timpul au facut insa, ca in vest sa se dezvoltate un sistem educational care sa contrabalanseze aceasta ofensiva.  Oamenii politici din Statele Unite, de exemplu, se declara public pro sau contra casatoriilor homosexuale.  In Romania insa, oamenii nostri politici se arata mari crestini in fata camerelor de televiziune, in timp ce la Bruxelles voteaza pentru recunoasterea casatoriilor homosexuale.  

Tocmai din acest motiv, vin si sustin cauza crestina intr-un stat predominant crestin, urmand pozitia absolut clara a tuturor Bisericilor crestine din Romania. Sa nu uitam ca aceste culte au o pozitie comuna in fata ofensivei absurde a homosexualilor si a celor ce prefera din comoditate sa asasineze copii in pantelece mamelor.
 
4. Trendul la nivelul Uniunii Europene e cunoscut: scoaterea valorilor crestine din societatea europeana sub diverse pretexte si inlocuirea lor cu pseudo-valori. Atat reprezentantii Bisericilor Ortodoxe cat si Catolice au tras deja semnale de alarma in acest sens. Totusi, dumneavoastra, ca om politic, nu credeti ca prin pozitia pe care o abordati va puneti impotriva curentului din politica europeana? Va asumati consecintele?
 
In acest caz pot doar sa mentionez apelul Conferintei Episcopilor Catolici din Europa, din data de 20 martie a.c. Mesajul este clar, concis si la obiect. Crestinii din Europa sunt chemati la vot in favoarea valorilor crestine. In aceea ce ma priveste imi asum orice consecinta care ar rezulta din sustinerea si promovarea valorilor crestine la nivel european.

5. Banuiesc ca ati urmarit un pic activitatea Parlamentului European. Cum ati comenta modul sau de functionare?

Ne aflam in fata unei asamblari multinationale fara precedent in lume. Sunt multe aspecte care pot fi negociate, si cred in negocierile in favoarea natiunii romane, dar sunt si aspecte pozitive care, la fel, trebuie considerate si pastrate. Aici ma refer mai ales la piata muncii si la finantarea unor proiecte de dezvoltare a fostei zone comuniste a Europei.
 
6. Vreau sa trecem un pic la politica interna. Ce parere aveti despre actuala guvernare PDL+PSD+PC?

As intreba mai degraba electoratul roman aceasta intrebare. Eu unul, inca nu stiu cum un partid de dreapta poate face coalitie cu un partid de stanga, iar un premier de dreapta sa guverneze dupa principii de stanga.

7. Ce parere aveti despre taxa forfetara?

Cum spuneam mai sus, un guvern asa zis de dreapta conduce dupa principii de stanga. Ridicarea taxelor, masura caracteristica unei guvernari de stanga, afecteaza in mod negativ atat companiile cat si pe consumatori, mai ales cand acest lucru se intampla intr-o criza. In Statele Unite, de exemplu, Obama, care are o orientarea de stanga, a recunoscut ca marirea taxelor acum, in aceasta situatie de criza, ar afecta si mai rau economia. Multi conservatori l-au votat tocmai pentru ca a spus ca nu va mari taxele.  

Taxa forfetara afecteaza negativ companiile mici si mijlocii din Romania. Afecteaza de fapt initiativa tinerilor si oamenilor cu initiativa privata, care doresc sa faca ceva bun in societate: sa se descurce pe cont propriu si sa dea de lucru la altii. Nu-i afecteaza insa pe cei care au delapitat Statul cu miliarde de lei si acum au firme cu cifre mari de afaceri. Aceasta taxa distruge iniativa privata si creaza monopol companiilor mari pe piata, companii care platesc cotizatii mari partidelor politice. Recent s-a dat publicitatii lista celor care au donat bani partidelor politice. Nu au fost putini oameni de afaceri suspusi care au donat bani mai multor partide politice.  Acest lucru spune multe despre interesele din spatele clasei politice romanesti. Cum spuneam si in precedentul nostru interviu,  partidele de pe scena politica actuala sunt grupuri de interese care au prea putin in comun cu binele romanilor.

8. Cum ati comenta reactia diplomatiei romanesti la conflictul din Republica Moldova?  

Cred ca un comentariu pe aceasta tema nu poate fi facut in necunostiinta de cauza. Nu ma pot baza numai pe media. Cred ca Ministerul de Externe, Guvernul si Presedentia trebuie urmarite in ceea ce fac,  fiindca, in ultima instanta, ca si cetateni, avem datoria de a da propiilor nostri reprezentanti dreptul sa-si faca treaba.  Sigur, daca nu ne place ce fac, avem ocazia sa-i schimbam prin alegeri.

9. Cum comentati intentia Comisiei Europene de a stopa alocarea de fonduri europene Romaniei?

La prima vedere absolut absurda. Dar vreau sa am mai intai intregul dosar, sa-l studiez si numai dupa aceea sa pot sa-mi expun o parere.

10. Ce pozitie aveti fata de intentia mai multor sindicate, inclusiv cele din educatie, sa intre in greva?

Este o situatie creata de actualul Guvern, care a castigat alegerile spunand ca va ridica salariile la profesori si la alte categorii de bugerati, desi li s-a spus atunci ca nu sunt bani, iar acum acelasi Guvern vine si spune ca nu se mai poate tine de promisiune din cauza crizei. Aceasta situatie conflictuala este cauzata de iresponsabilitatea actualei clase politice care in campania electorala se bate nu in idei si viziuni pe termen lung pentru tara, ci in afirmatii populiste de moment facute in bai de multime. Bugetarii din aceste sectoare doresc sa-i faca acum, de fapt, responsabili pe politicieni de promisiunile pentru care i-au votat in campania electorala trecuta.

11. Credeti ca actualul Guvern raspunde bine crizei care a lovit si Romania?

Faptul ca Guvernul a facut ceva restructurari interne pentru a scadea cheltuielile l-ai putea considera un lucru pozitiv. In acelasi timp, introducerea taxei forfetare va distruge initiativa privata din Romania si va cauza zeci de mii de someri, ca urmare a inchiderii multor firme mici si mijlocii. Toti acesti someri vor primi ajutor de somaj de la stat, deci vor fi o cheltuiala pentru Guvern. Prin urmare, unde e castigul pentru buget?

Trecem printr-o criza din care fiecare are de invatat. Important este sa nu ne panicam si sa facem fiecare la locul nostru ce putem pentru a iesi din aceasta situatie.
 
12. Care credeti ca sunt cele mai mari carente ale clasei politice romanesti?

Inconsistenta ideologica, oportunismul si lipsa de viziune, toate coroborate cu o proasta intelegere a sistemului democratic.

13. Ce pronostic dati pentru alegerile prezidentiale din noiembrie? Cine va fi urmatorul Presedinte al Romaniei?

Deocamdata nici nu stim cati candidati vor fi. In acest sens, nu pot sa nu ma gandesc la cursa de cai anuala Kentacky Derby, unde castigatorul din acest an a fost un cal cumparat pe $9,500, calarit de un mare jocheu profesionist si antrenat de un necunoscut manager.  Paralela puteti sa o faceti dumneavoastra, fiindca eu unul nu cred ca stim inca numele viitorului Presedinte al Romaniei.

14. Ce sanse de reusita dati partidului dumneavoastra in aceste alegeri europarlamentare si de ce?

Sanse egale cu numarul crestinilor care vor vota.

15. In finalul interviului as dori sa ne oprim un pic asupra catorva intrebari pe care le-am cules in buna parte din comentariile postate la interviul precedent sau la alte articole pe internet. Cum le raspundeti celor care, la auzul participarii PNTCD-ului la alegerile europarlamentare, comenteaza pe internet ca acest partid a distrus tara pe timpul guvernarii CDR, lucru care se resimte si astazi?

Este greu sa suspectezi acesti comentatori ca ar fi de buna credinta, cand scriu astfel de lucruri pe internet.  Miron Mitrea a afirmat recent ca PSD-ul are o celula de activisti care au ca scop postarea pe internet de comentarii defaimatoare la adresa oponentilor politici. Tot el spunea ca ceva similar au si alte partide. Cred ca aceste comentarii sunt scrise mai degrada de astfel de activisti politici, de la partide care nu doresc ca PNTCD-ul sa reintre pe scena politica, insa doresc sa-l faca responsabil de propriile lor esecuri.

PNTCD-ul a Guvernat Romania intre 1996-2000 facand parte dintr-o coalitie de partide. Nu a guvernat de unul singur. Prin niste jocuri politice murdare insa, “partenerii” de atunci din coalitie au aruncat asupra PNTCD-ului intreaga responsabilitate politica a guvernarii, lucru taxat de electorat.  Sa vii insa in anul 2009 si sa iti scuzi esecurile de la guvernarea la care, intr-un mod sau altul, ai participat in ultimii 9 ani aruncandu-le in spinarea PNTCD-ului, este nu doar o lipsa de eleganta, dar in primul rand o desconsiderare a electoratului acestei tari. Cu alte cuvinte, aceste partide chiar ii iau pe oameni de prosti. Cum poate fi PNTCD-ul responsabil de esecurile ultimelor trei guvernari? Milioane de romani au fost nevoiti sa ia drumul strainatatii, unde lucreaza in conditii grele, pentru ca actualele partide au fost incapabile ca in 9 ani de guvernare sa creeze oportunitati in Romania. Am intrat in Uniunea Europeana, si in loc ca actualele partide sa creeze un mediu care sa incurajeze firmele sa creeze locuri de munca in Romania, prin deciziile gresite pe care le-au luat i-au fortat pe romani sa plece sa lucreze afara si sa trimita valuta in tara, in timp ce partidele politice fac circ la televiziuni. Aceste partide vor trebui sa isi asume responsabilitatea in fata romanilor si a istoriei pentru situatia dezastruoasa in care au adus Romania.

16. De ce credeti ca PNTCD are nevoie sa reintre pe scena politica romaneasca?

Nu doar PNTCD are nevoie sa intre pe scena politica romaneasca, dar scena politica romaneasca are nevoie de valorile crestin-democrate pe care le poarta PNTCD. Cred ca PNTCD-ul, prin valorile pe care le promoveaza, poate oferi o solutie actualului dezastru politic din Romania.

17. Cum le raspundeti celor care va acuza ca nu ati ramas in Romania si ca nu v-ati facut averea aici?

Imediat dupa 1989, cei care veneau din Occident in Romania sa puna umarul la reconstructia tarii erau acuzati, tocmai de cei care au fost fideli fostului regim, ca “au fugit ca niste lasi” si “nu au mancat salam cu soia”. Cei ca mine, plecati dupa 1989, suntem acuzati ca nu ne-am facut averea in Romania.

Sunt si eu unul din romanii care am avut sansa sa ne transplantam intr-o lume, alta decat cea a afacerilor murdare, nepostismului si clienterismului din Romania. Traiesc in normalitate, intr-un sistem democratic care ofera oportunitati egale pentru toti, atat cei nascuti in Statele Unite cat si emigranti. Datorita acestei normalitati si reale oportunitati am ajuns ca, chiar daca am pornit de jos, sa ma pot realiza in Statele Unite prin propria munca. Am ajuns unde sunt astazi prin munca cinstita, prin asumarea responsabilitatii lucrului pe care le-am facut, fara sa delapidez statul, fara sa-mi bat joc de oameni, fara sa dau mita. Cunoscand modul cum se fac afacerile in Romania, faptul ca sunt acuzat ca nu mi-am facut averea in Romania, nu-l pot lua decat ca un compliment.

Aceasta normalitate o doresc si Romaniei. Vreau sa particip la creerea unor conditii de normalitate in care fiecare sa poata avea sanse, acasa la noi, in Romania, sa se ridice si sa faca ceva in societate, asa cum am avut si am eu in Statele Unite.

18. Cum le raspundeti celor care afirma pe internet care i-ati mintit pe resiteni spunand ca veti cumpara echipa de fotbal in timp ce erati la campania pentru locale, iar apoi nu ati mai cumparat-o?

Am vazut potential in echipa de fotbal de la Resita si am dorit sa investesc in ea pentru a o ridica la standarde internationale. Am cerut primariei locale, principalul actionar, sa-mi puna la dispozitie documente, am cerut expertize, lucruri pe care nu le-am primit. Ei ar fi dorit ca eu sa vin cu banii si sa acopar incompetenta si neregulile din administrarea clubului. Nimeni nu poate face o astfel de investitie, decat daca vrea sa spele bani, iar eu am facut bani cinstit. Daca cineva este responsabil de esecul acestei afaceri care ar fi ajutat Resita, acestea sunt indivizi din conducerea clubului, care au pus interesul propriu in fata interesului echipei si al resitenilor.

19. Ce gand doriti sa transmiteti celor care vor citi acest interviu?

Ganditi-va de doua ori cand puneti stampila pe buletinul electoral la alegerile europarlamentare. Cautati in sufletul vostri lumina pe care ati primit-o in noaptea invierii si votati pentru crestini-democrati, pentru o alternativa la actuala clasa politica. Votati pentru PNTCD!
 
Va multumesc pentru disponibilitate si va urez succes!

Va multumesc si eu pentru oportunitatea de a dialoga din nou.

# # #

Site-ul oficial al dl. Eugen Moiescu este www.eugenmoiescu.eu

Precedentul nostru interviu poate fi citit integral la: https://mirceadabacan.wordpress.com/2009/03/18/interviu-in-exclusivitate-cu-eugen-moiescu-candidat-independent-la-alegerile-europarlamentare/

10 Responses

  1. super interviu. imi place modul cum ati raspuns si cum ati pus problemele. se vede ca sunteti altfel de politician. se vede ca ati trait afara. se vede ca aveti viziune. de astfel de oameni politici avem nevoie.

    oricum, m-a bucurat faptul ca PNTCD candideaza la europarlamentare si as fi votat cu el pentru simplul motiv ca nu mai cred in nici un alt partid. toti ne-au mintit. interviul dumneavoastra insa m-a convins ca nu m-am inselat. le voi transmite tuturor prietenilor si cunoscutilor acest interviu.

    felicitari si dl. jurnalist pentru acest interviu. in sfarsit am citit un material jurnalistic cu si despre un om politic in care se spune ceva concret si se ofera solutii.

  2. Multumesc Mihaela pentru comentariu.

    La adresa de mai jos veti gasi toate articolele de pe acest blog care au legatura cu subiectul “europarlamentare”.

    https://mirceadabacan.wordpress.com/category/europarlamantare/

  3. Domnule Mircea Dabacan am si eu o intrebare: Dvs. vizitati blogul meu sau cum de am ajuns sa primesc mailuri de la dvs.? Interviul este foarte reusit. In ce priveste PNTCD imi este greu sa ma pronunt cu privire la acest partid, dar respect valorile crestine pe care spune ca le promoveaza. La alegerile Europarlamentare nu voi vota, sper sa o fac la cele prezidentiale.

  4. Daca euro-candidatii PNTCD nu vor impresiona imediat electoratul din Romania prin niste actiuni si proiecte concrete, atit in plan intern cit si din strainatate aducind citeva delegatii economice si investitori importanti din SUA/Canada si Europa in Romania, va fi imposibil ca PNTCD sa remonteze handicapul actual si sa atinga pragul minim de 5% din votuirle electoratului ce se va prezenta in 7 Iunie la vot.
    Iata, de exemplu, cum arata o initiativa economica crestina anuntata ieri in Italia: BISERICA CATOLICA ARE ASENTMIENTUL CITORVA BANCI DIN ITALIA OFERIND CREDITE FAMILIILOR NEVOIASE. Vezi:
    http://www.financiarul.ro/2009/05/07/biserica-catolica-nu-salveaza-doar-suflete-ci-si-buzunare-la-o-dobanda-de-45/

  5. REALITATEA TV a prezentat ieri o stire privind lansarea organizata de PNTCD la Arad, a Listei Candidatilor PNTCD pentru Parlamentul European.
    Este insa regretabil ca stirea a continut remarca expresa ca “a lipsit de la lansare al doilea candidat de pe Lista”, domnul Eugen Moiescu. Chiar nu poate gasi Dl. Moiescu un specialist in comunicare si PR pentru a fi evitate asemenea gafe in viitor?

  6. interviul asta a fost facut de moiescu sau de mircea? domnule mircea nu i-ati pus intrebarile principale lui moiescu ..stiti de care zic . Au fost cateva dure de trecutul lui pe care le-ati cam ocolit. Doamne fereste-ne sa il avem pe moiescu printre noi.Ave-ti grija romani, e cel mai mare escroc. el vorbeste de crstinism? Nici nu mai stie la ce biserici sa mearga sa para mai aproape de dumnezeu.Poate ne spune de data aceasta ce a cautat la penticostali? stie despre ce vorbesc…

  7. […] Interviu cu Eugen Moiescu, candidat PNTCD la Europarlamentare, cu o zi inainte de lansarea campanie… […]

  8. Va rog sa nu renuntati la ideile dumneavoastra ,asa cum le enuntati in acest interviu ,in plus va propun sa va implicati un pic mai activ in limpezirea apelor in PNTcd,expertiza dumneavoastra ar fi importanta in continuare pentru revenirea pNTcdului pe scena politica activa
    In septembrie este convocat Congresul PNTcd.
    Puteti sa enuntati citeva idei pe forumul liber accesind http://www.pntcd-cluj.ro/petitie/petitie-pentru-revenirea-pntcd-la-legalitate-si-demnitate,
    sau http://www.pntcd-cluj.ro/proiect-de-program-politic-al-pntcd

  9. Pot sa preiau interviul dumneavoastra pe blog-ul meu situat la adresa

    http://crestindemocratul.wordpress.com/

    Multumesc.

  10. am inteles ca Eugen Moiescu a devenit noul presedinte al PNTCD.

    dupa citirea acestui interviu imi dau seama ca gandeste altfel decat restul. il felicit pentru alegere si sper sa ridice partidul.

Leave a comment