Interviu in exclusivitate cu Eugen Moiescu, candidat independent la alegerile europarlamentare: “In momentul de fata partidele politice din Romania sunt conduse de interese care au prea putine in comun cu binele romanilor”

Scriam zilele trecute despre macelul la care asistam intre politicieni pentru a prinde un fotoliu de europarlamentar. O persoana aflata in aceasta perioada foarte mult “in gura presei”, blogurilor, comentariilor, forumurilor, etc este Elena Basescu care s-a hotarat sa candideze pe lista PDL-ului pentru europarlamentare. Asta pana ieri, pentru ca astazi si-a dat demisia din partid anuntand intr-o conferinta de presa ca va candida ca independenta pentru un fotoliu de parlamentar la Bruxelles.

Stimulat de primul articol pe care l-am scris despre aceasta lupta intre diversi indivizi pentru a prinde un loc eligibil pe lista unui partid pentru alegerile europarlamentare precum si de un email in lant primit pe adresa privata, am cautat sa vad ce candidati independenti ar avea sansa sa candideze. L-am gasit pe dl. Eugen Moiescu, candidat independent la alegerile europarlamentare, care a avut amabilitatea sa-mi acorde un interviu in exclusivitate pe care-l redau in intregime mai jos.

Eugen Moiescu - candidat independent la parlamentul europei

Eugen Moiescu - candidat independent la parlamentul europei

Interviu cu Eugen Moiescu, candidat independent la alegerile
pentru Parlamentul Romaniei din 7 iunie 2009

1. Stimate Domnule Eugen Moiescu, in primul rand va multumesc pentru faptul ca ati acceptat propunerea de a va lua un interviu. Am primit vestea despre candidatura dumneavoastra prin unul dintre multele e-mailuri care se transmit de la o persoana la alta pe internet. Inainte de toate, as dori sa va prezentati pentru cei care nu va cunosc.

Sunt Eugen Moiescu, m-am nascut in 30 aprilie 1961 la Timisoara , tata jumatate german (bunica nemtoaica, bunicul roman), mama unguroaica.  Am un frate Tiberiu Moiescu, cu dubla cetatanie romana si americana.  Sunt casatorit si am un baiat de 7 ani.
 
In 1991 am emigrat in Statele Unite ale Americii, iar in prezent sunt presedintele firmei de dezvoltari imobiliare Premier Construction Development Inc. din Chicago , Illinois , SUA.  Mai multe detalii despre mine se pot gasi pe site-ul meu la www.eugenmoiescu.eu

2. Pe site-ul dumneavoastra afirmati ca inainte de 1989 ati lucrat in cadrul MApN. Sunt convins ca acest lucru ridica semne de intrebare multora, de aceea va intreb direct: ati colaborat cu Securitatea sau ati facut politie politica inainte de 1989?

Nu am colaborat si nu am lucrat cu Securitatea. Nu am fost nici activist al PCR. Puteti gasi pe site-ul CNSAS adeverinta 372/29.05.2009 prin care se afirma ca nu am avut nici o legatura cu Securitatea si nu am facut politie politica. Adeverinta o gasiti si pe site-ul meu. 

3. In 1991 ati emigrat in Statele Unite. Inteleg ca in momentul de fata sunteti implicat in afaceri imobiliare in Chicago. Cum a fost sa va ridicati de la zero pana la nivelul la care sunteti acum?

Cu ajutorul lui Dumnezeu, incepand de jos, prin multa munca si decizii corecte luate la timpul potrivit, am ajuns unde sunt acum.

Evident ca nu a fost usor. Am ajuns in SUA fara bani si fara sa stiu limba engleza. Am pornit de jos, muncind ca taximetrist in Chicago pe timpul noptii, iar ziua eram ucenic de instalator. Dormeam 4-5 ore pe zi in timpul saptamanii. Mergeam si la cursuri de limba engleza, iar apoi am facut un curs de business international la Oakton Collage.

In 1993 am reusit sa cumpar prima casa, pe care am imbunatatit-o si am vandut-o, dupa 2 ani, cu $30,000 profit. A fost prima mea afacere in SUA. Dupa aceea am cumparat o proprietate comerciala, constand dintr-o casa, un magazine alimentar si un salon de infrumusetare. Casa am imbunatatit-o, am reusit sa renegociez contractele de inchiriere pentru spatiile comerciale, iar apoi am vadut proprietatea cu un profit de $250,000 dupa doi ani.  In tot acest timp am lucrat in constructii, incepand de la ucenic instalator, la instalator licentiat, apoi contractor general (luand un proiect, raspunzand de el, de la A la Z).

In 1997 am avut un proiect de constuctie a 4 case. Am construit 3, iar pentru una am negociat cu developerul sa imi vanda proiectul si parcela. Asa am reusit sa devin developer. Am facut in 4 luni, un profit de $150,000, reusind sa fac economii in constuctia casei si sa o vand excelent.

Am mai construit intre timp o casa superba, pentru un jucator de baschet profesionist, faimos, care a platit regeste si a fost extrem de multumit.
 
Dupa aceea, avand un nume bun, un credit excelent la banci, depozite de materiale si, evident, muncitori care lucrau pentru firma (carora le plateam la timp salariile, plus prime, cu toate ca nu intotdeauna primeam bani la timp de la lucrari, ci foloseam bani din rezerva personala), am evoluat si am devenit cu adevarat developer. Cumparam (si asta fac si in prezent) proprietati, obtineam autorizatiile si aprobarile necesare pentru construirea unor proiecte noi, pe care apoi le vindeam sau inchiriam.
 
In prezent am o companie bine pusa la punct, care in orice fel de ecomonie produce profit, neimpunand prezenta mea, decat rareori, la luarea unor decizii importante. Simt ca acesta este apogeul acestei afaceri si nu as vrea sa o dezvolt mai tare.  Produce suficienti bani pentru a-mi asigura mie si familiei mele cele necesare si un trai decent, fara excese si fara grija zilei de maine.

4. Cum sunteti afectat de actuala criza economica care a lovit America mai ales in domeniul imobiliar?

Legat de activitatea firmei mele trebuie sa fac o clarificare: firma mea se ocupa cu constructii de imobile, si nu cu tranzactii de vanzare-cumparare de imobile (real-estate agency). Recent am terminat constructia unui complex cu 36 de case din care mai am doar 2 de vanzare. Una am vandut-o chiar zilele trecute. Este adevarat, daca acum 2-3 ani dintr-un asemenea proiect se puteau face $3 mil., acum se mai poate face doar $1 mil.

Urmatorul proiect care se afla in faza aprobarilor este un complex de 347 de apartamente pentru inchiriat, intr-o zona foarte cautata. Sper ca in august-septembrie sa pot incepe constructia. Consiliul local a dat deja aprobarea.

Poate va intrebati de ce compania nu are website. Pentru ca nu este necesar. Afacerile mele nu necesita expunere larga. Sunt aplicabile unui target precis, pentru o locatie precisa. In plus, folosesc firme imobiliare in cazul vanzarilor.

5. Sa trecem acum la activitatea dumneavoastra politica din Romania. Anul trecut ati candidat pentru primaria orasului Resita. Facand paralela cu modul cum se desfasoara campaniile electorale in Statele Unite, care credeti ca e cel mai important lucru pe care l-ati invatat cu ocazia campaniei de la Resinta, dar, in acelasi timp, si lucrul care v-a displacut cel mai mult?

Multi prieteni mi-au zis ca am facut o mare greseala ca am candidat la primaria Resita si in special din partea PRM. Le dau dreptate. In dorinta mea de a ma implica in politica din Romania si de a face bine, nu am tinut cont de mentalitatile romanilor. Am avut ambitia de a putea expune programul si ideile mele personale la nivel local, unde ar trebui sa fie nu ideile unui partid, ci competenta principalul motiv de vot al electoratului. Am fost asimilat, prin asociere, cu Vadim Tudor, desi vederile mele sunt mult diferite de cele ale sefului PRM. Implicarea politicului la nivel local opreste dezvoltarea Romaniei. Nu descentralizarea este necesara in primul rand, atata timp cat alesii locali sunt aserviti politic puterii, ci neimplicarea politicii la nivelul gospodaririi locale.

Oricum, o batalie pierduta nu ma poate opri din ceea ce doresc sa fac pentru Romania, iar partea buna este ca am acumulat o experienta pe care nu as fi putut sa o am in calitate de “spectator”.

6. Anul acesta ati hotarat sa candidat ca independent pentru Parlamentul Europei. Ce v-a facut sa luati aceasta decizie?

Am timp, am idei, sunt capabil, sunt sanatos, sunt cinstit, nu am nevoie de bani mai multi decat am si am ambitia sa ma implic. Sper sa o fac cu cinste. Asa sa imi ajute Dumnezeu.

7. De ce ati hotarat sa candidati ca independent si nu sub sigla unui partid totusi?

In momentul de fata partidele politice din Romania sunt conduse de interese care au prea putine in comun cu binele romanilor. La suprafata toti par ca nu se inteleg intre ei, insa in spate toti sunt legati de aceleasi afaceri pe care le au in comun si interese care depasesc granitele de partid. Absenteismul ridicat de la alegeri scoate in evidenta foarte clar, ca romanii si-au pierdut increderea in orice partid politic. Fiind independent, voi avea libertatea sa votez dupa cum imi dicteaza propria constiinta si pe baza promisiunilor facute, fara sa fiu constrans de interese de partid.  Votul la ordin pe linie de partid e la moda intre politicienii romani. Multi au fost alesi pe baza unor promisiuni, insa cand ajung la putere,  fie uita de ele,  fie nu le pot sustine  pentru ca politica partidului este alta.

8. Am observat pe site-ul dumneavoastra ca valorile pe care va bazati sunt “nationale, crestine si democrate”. Sunteti, prin urmare, foarte aproape de PNTCD. Cum de nu ati candidat sub sigla acestui partid?

Credeti ca cineva ca mine ar avea un loc eligibil, la un partid eligibil, fara cel putin $1mil.?

Am incercat la alegerile locale trecute sa candidez din partea PNTCD, dar nu era loc pentru mine. In ciuda faptului ca am candidat la Resita din partea PRM, am facut donatie la PNTCD Timis pentru campania lor.

Cel mai aproape ma regasesc fata de doctrina PNTCD, dar mai trebuie si ei sa ma vrea. Tintesc sus si unora le e frica ca le iau locul.  Nu accept sa fiu tinut la un nivel inferior capacitatii si potentialului meu.

9. Trebuie sa marturisesc ca mi-a atras atentia pe site-ul dumneavoastra partea in care ati scos in evidenta ca, desi declarati crestini, majoritatea dintre parlamentarii europeni romani au votat pentru rezolutia care recomanda tarilor europene sa legifereze casatoriile homosexuale. Care e pozitia dumneavoastra cu privire la doua probleme morale si etice, care, cel putin in Statele Unite, divizeaza clasa politica: casatoriile homosexuale si avortul?

Declar pe fata si fara echivoc ca sunt impotriva casatoriilor homosexuale si al avortului. Casatoria a fost de cand lumea intre un barbat si o femeie si trebuie sa ramana astfel. In privinta avortului, uitati-va cat rau a produs Romaniei sau tarilor europene. In Romania au avut loc milioane de avorturi in ultimii 20 de ani, in timp ce populatia tarii a scazut. In Europe de Vest fenomentul scaderii demografice este si mai ingrijorator. Statul trebuie sa protejeze drepturile cetatenilor sai atat nascuti cat si nenascuti. Din pacate femeile si cuplurile nu sunt educate asupra altor “alternative” care exista la avort. De exemplu adoptia. Prin adoptie nu doar ca salvezi o viata, dar faci fericita o familie care nu a putut avea copii, iar nici tu nu vei avea probleme de constiinta in timp ca ti-ai omorat propriul copil.

10. Pentru ca ati adus vorba despre ele, ce rol au valorile moral-crestine in modul cum veti vota in Parlamentul Europei?

Omul nu poate fi masura tuturor lucrurilor, de aceea consider valorile crestine ca referinta pentru modul in care voi vota in Parlamentul European. Nu poti sa spui ca esti crestin si in acelasi timp sa votezi legi care suprima viata sau legalizeaza traficul de carne vie (cum a fost scoaterea de sub incidenta codului penal al prostitutiei). De asemenea, cuvantul pe care ti l-ai dat in fata oamenilor si promisiunile pe care le-ai facut si pentru ai fost ales trebuie respectate. Romania este o tara crestina declarativ in proportie de peste 90%. Si politicienii romani, insa, in proportie tot de peste 90%, sunt corupti. Exista o discrepanta aici intre valorile pe care spui ca le ai si modul cum votezi sau actionezi. In Statele Unite, de exemplu, daca cineva a fost ales spunand ca va proteja viata sau nu va vota pentru marirea taxelor, daca voteaza diferit decat a promis, data viitoare oamenii nu-l mai voteaza. Alegatorii romani trebuie sa stie ca puterea e in mainile lor: ei au puterea de a aduce la conducere o persoana sau un partid, si tot ei au puterea de a-l da jos. Stiu ca voi pierde voturi datorita pozitiei pe care o am in privinta casatoriei homosexuale. In acelasi timp, insa, voturile pe care le voi primi datorita acestei pozitii nu le vei trada.

11. Care e programul dumneavoastra politic prin care doriti sa va atrageti voturile?

Deocamdata nu sunt candidat. Imi lipsesc semnaturile de sustinere. Programul politic il voi face cunoscut in campanie si va asigur ca va avea un impact mare, deoarece nu se aseamana cu nimic din ceea ce a fost prezent pana acum in Romania. Este individual, iar ideile imi apartin si nu vreau ca altii sa le foloseasca mintind.

12. Cu ce credeti ca sunteti diferit in oferta dumneavoastra politica fata de partidele care candideaza la Parlamentul Europei sau alti candidati independenti?

Toti suntem diferiti, iar eu sper ca diferentele mele sa fie pe placul electoratului.

13. In momentul de fata sunteti in faza strangerii de semnaturi. Aveti un mesaj pe care doriti sa-l transmiteti celor care vor citi acest interviu?

Legea a fost gandita clar cu scopul de a ingreuna accesul independentilor sa candideze pentru Parlamentul Europei, de aceea fac un apel catre toti romanii care s-au saturat de promisiunile desarte ale partidelor politice sa mi se alature in procesul de strangere de semnaturi, ca odata validata candidatura mea ca independenet pentru Parlamentul European sa imi pot prezenta programul politic in fata tuturor romanilor. Am nevoie de 100,000 de semnaturi pana pe data 8 aprilie. Daca dupa aceasta data pana in ziua alegerilor din 7 iunie nu va castig increde, in ziua votului puteti vota cu oricine altcineva doriti. Pentru detalii despre strangerea de semnaturi va rog vizitati site-ul meu la www.eugenmoiescu.eu
 
Va urez succes in strangerea de semnaturi si sper sa ne auzim din nou dupa ce v-a fost recunoscuta oficial candidatura ca independent la Parlamentul Europei.
 
Si eu va multumesc pentru oportunitate de a dialoga impreuna.


Mircea Dabacan
Jurnalist Independent
https://mirceadabacan.wordpress.com

16 Responses

  1. […] la Politic — Echipa Ghilotina @ 7:13 pm Tags: candidati, europarlamentare Va recomandam pe blogul lui Mircea Dabacan – jurnalist independent acest interviu cu un candidat pentru Parlamentul […]

  2. […] la Politic — Echipa Ghilotina @ 7:13 pm Tags: candidati, europarlamentare Va recomandam pe blogul jurnalistului independent Mircea Dabacan un interviu cu un candidat – tot independent – pentru […]

  3. Nu am si nimeni nu a,conciziunea e secretul,dar spicuind elena basecu,Neam ce usca incet,aparitiei ultimei besini a lui basescu,ma obliga fara tagada sa zic si semnez ptr Dvs., :Jos Comunismul Basescian>>>

  4. decat moiescu mai bine basescu ca asta nici macar nu a stat in tara pana acum. si dc a fost la vadim va da-ti seama ce om valoros este. nu-ti mai merg afacerile si vrei sa ne furi si pe noi acum? pune mana la munca !!!!!!

  5. dragi romani banditul asta de moiescu a vazut ca nu are sanse ca independent si a dat bani la pntcd sa candideze si el acolo sau probabil nu a strans semnaturi.ave-ti grije ce votati ca asta e mare nesimtit trece de la una la alta in 2 zile .domnule de la prm ai zis ca vrei independent apoi treci la pntcd..vai si-amar de tine.trebuie sa ne dam seama ce schimbator e omul. o sa facem noi mai multe cercetari de el in chicago. nu avem nevoie de tine in romania.nu te vrem.aplecatu-le.

  6. “Fiind independent, voi avea libertatea sa votez dupa cum imi dicteaza propria constiinta si pe baza promisiunilor facute, fara sa fiu constrans de interese de partid. Votul la ordin pe linie de partid e la moda intre politicienii romani. Multi au fost alesi pe baza unor promisiuni, insa cand ajung la putere, fie uita de ele, fie nu le pot sustine pentru ca politica partidului este alta. ” mentionam ca eugem moiescu a spus asta .cat a durat? acum candideaza la taranisti. Sa lasam populatia sa decida in legatura cu acest domn.

  7. Credeti ca cineva ca mine ar avea un loc eligibil, la un partid eligibil, fara cel putin $1mil.? MOIESCU A SPUS ASTA . S-A UMPLUT MILUT DE BANI.(IL STIM SI PE ASTA ..TOT UN HOT ).

  8. Catre cel care a scris ultimele trei postari de mai sus,

    dupa modul cum arunci mizerii despre eugen moiescu pe internet imi dai toate motivele sa cred ca prezenta sa supara pe multi.

    Eugen moiescu a fost taranist de multi ani. Citeste cu atentie articolul de mai sus. Era inscris in PNTCD cand a strans semnaturi ca independent. Ca sa fi candidat trebuia sa isi dea demisia din partid. Propunerea de canditura pe lista partidului a venit din partea partidului. Citeste pe site-ul sau.

    Evident, daca te-ar interesa adevarul ai cauta sa-l gasesti. Singura preocupare pe care o ai insa este sa arunci mizerii despre el pe internet.

    Prin prezenta lui Moiescu pe lista PNTCD sansele ca partidul sa intre in Parlamentul European cresc.

    Esti ori unul dintre partidele care nu doresc ca pntcd-ul sa intre in parlamentul european, ori unul caruia ii e ciuda ca nu a fost pus pe lista.

    Ma mir cum nu te mustra constiinta. Tu vorbesti despre corectudine…

  9. probabil esti sotia (scuze concubina) ca nu e casatorit, dar dc tu il inalti asa pe eugen moiescu ia spune aici pe site in legatura cu primaria din resita. de ce a candidat pt prm? de ce a promis ca va cumpara echipa de fotbal? sau tu esti cumva fata administratorului. oameni buni va spun din toata inima este cel mai mincinos om. ce a facut pe romani de e asa de infocat sa para bunul samaritean? am vazut ca a facut si poze cu lubanovici pt reclama. ce legatura are el dc e independent, prmist sau cum zici taranist, caci lubanovici este de la alt pardit si mai nou este si un probabil infractor dc ati citit de el. asa ca lasa-ne cu moiescu ca il stie toata lumea (nu ma obliga sa spun tot ce stiu sa vezi ca nu fac parte din nici-un partid).

  10. uitasem; dc nu crede lumea sa faca o vizita la ‘forum catolic sau sa vada la alegeri.tv unde ar trebui sa poarte un dialog pe care nu a putut sa-l sustina .sunt niste intrebari la sectiunea “dialog cu eugen moiescu” care nu a binevoit sa raspunda la intrebarile care i-au fost puse.cum adica prin prezenta lui moiescu renaste pntcd? nu vezi ca la pntcd nu se stie nici cine este presedinte ,se bat ca chiorii pe ciolan. trebuie justitia sa declare presedintele? asa unuiti sunt? si sa fim sinceri cine nu-l cunoaste pe milut?

  11. Nu este chiar asa rau ca Moiescu sa candideze din partea PNTCD.

  12. Ce vreti oameni buni? Bine ca il criticati de nu mai puteti pe asta , dar de ceilalti ati uitat!!! Toti sunt o apa si-un pamant. Cine ne conduce pe noi acum? E bine asa? Omul asta inca n-a avut ocazia sa arate ce poate. Toti vreti schimbare, dar…. nu schimbati nimic! Atunci ramaneti cu cei pe care-i aveti acum si tot asa va va merge (groaznic) in veci ca si pana acum. Cei care sunt acum la putere au invatat sa fure si, clar, ca vor fura mereu. Macar asta nou n-a furat, are bani facuti prin munca si nu prin furaciuni. II vreti pe hoti, votati-i pe hoti, sau…. nici nu trebuie sa votati ca va vor fura ei voturile daca nu votati. Toti va vaitati de politicieni, dar cand apare unul nou … il catalogati din start ca nefiind bun. Ce stiti voi? De unde stiti voi? Asta si vor banditii de la putere, sa nu mai stim sa facem diferenta intre cine-i bun si cine-i rau. Fara politicieni stim ca nu se poate, dar pe astia-i avem de 20 de ani si tot ne vaitam de ei, ne-au mancat zilele, iar cand avem ocazia sa mai schimbam cate unul din ei sarim, din start, ca si el e hot fara sa-l cunoastem macar. Atunci ramaneti cu hotii astia pe veci!
    Noi alegem!!!

  13. […] cu o zi inainte de lansarea campaniei « Blog-ul lui Mircea Dabacan – Jurnalist independent on Interviu in exclusivitate cu Eugen Moiescu, candidat independent la alegerile europarlamentare: &#82…only on Interviu in exclusivitate cu Eugen Moiescu, candidat independent la alegerile […]

  14. DOMNULE MOIESCU AU TRECUT ALEGERILE SI ATI REMARCAT SI DUMNEAVOASTRA IN CE HAL PNTCD-UL A FOST COTAT. EU SUNT CONVINS CA ATI INVESTIT MULT IN ACEST SENS SI SPER SA VA DA-TI SEAMA INTR-UN FINAL CA TOT CE FACE-TI FACE-TI IN DEFAVOAREA DUMNEAVOASTRA IN LEGATURA CU POLITICA IN ROMANIA. NE LOCUIND AICI NU VREAU SA VA SPERII DAR NU AVE-TI NICI O SANSA DE A PARTICIPA LA NICI O ALEGERE PARLAMENTRA SAU DE ORICE FEL ATI DORII DUMNEAVOASTRA. IN GENERAL IN ROMANIA SE ALEG OAMENII IAR DOMNUL MILUT NU ESTE CHIAR DELOC ,COTAT CA UN BUN POLITICIAN DIN CONTRA E HULIT DE LUME MAI ALES DE CETATENII DIN CRAIOVA CARE-I CUNOSC TRECUTUL.IN ROMANIA SE FACE POLITICA PRIN MASMEDIA DC NU SUNTE-TI PE STICLA SLABE SANSE….SPER CA NU V-AM DERANJAT SI INCA O DATA VA REPET CA SA FITI CUNOSCUT TREBUIE S FITI IN ROMANIA ,TREBUIE SA APARETI PE STICLA SI TREBUIE SA FACE-TI CEVA CARE SA ATRAGA ATENTIA. SI BINEINTELES UN BUN VORBITOR.CA SA REINTRATI IN SCHEMA SAU IN CARTI ACUM E MAI GREU DEOARECE ATI PARTICIPAT LA PRM, INDEPENDENTI UNDE ATI FACUT O GRESEALA CAND ATI SPUS CA VA COSTA UN MILION PT A PARTICIPA DIN PARTEA UNUI PARTID APOI ATI PARTICIPAT TOTUSI PT PNTCD.CE A INTELES POPULATIA? SPER SA VA GANDITI BINE LA CE V-AM SPUS SI DATA VIITOARE SA NU VA MAI LASA-TI INSELAT DE NICI UN PARDIT DC V-A MAI FI DATA VIITOARE. DC VRE-TI SA MAI VB O SA VA DAU ID MEU DE MES. OPOMPI@YAHOO.COM

  15. Nu va bag in seama . Pentru deranjul pe care n-il faceti cu cel care mi-ar putea fi pacient, puteti sa va mancati de sub unghi acolo in America. Mancati-va salamul(fie si cu soia) acolo de unde propovaduiti.

  16. […] la șefia partidului Aurelian Pavelescu. Între timp, prim-vicepreședintele aripii acestuia, Eugen Romulus Moiescu (notă: nu am găsit pe Internet nici o biografie, nici un CV mai mult sau mai puțin oficial al […]

Leave a comment