STIRE BOMBA: Deputatul PD-L Daniel Buda umbla disperat sa faca pace cu greco-catolicii

La putin timp dupa ce am trimis e-mailul cu link-ul catre articolul meu Cum PD-L si BOR si-au dat mana pentru a instaura dictatura in Romania am primit atat pe e-mail din mai multe surse cat si intr-un comentariu la articol informatia ca Daniel Buda, deputatul PD-L care a impins proiectul de lege anti-greco-catolic in Parlament, il cauta ieri disperat pe Mitropolitul Bisericii Greco-Catolice Lucian Muresan sa-l asigure telefonic ca proiectul de lege va fi retras saptamana viitoare. Am verificat la contactele pe care le am in Biserica  Greco-Catolica si intr-adevar informatia e adevarata!

Oare de ce suna Daniel Buda acum? Si de ce proiectul va fi retras doar saptamana viitoare?

Alte surse clujene imi transmit ca PD-L local e disperat de voturile pe care le vor pierde duminica din cauza sustinerii acestei initiative legislative anti greco-catolice. Se pare ca si ortodocsii cu minte s-au desteptat si s-au saturat atat de manipularea josnica a mitropolitului tortionar Bartolomeu Valerian Anania cat si de “compromisul rational” facut de PD-L cu PSD (votezi dreapta si iese stanga).

Tare am impresia ca socotelile de pe hartie ale deputatilor PD-L Buda si Olteanu si cei din gasca lor, inclusiv a lui Emil Boc, ca vor castiga la Cluj pe cadavrul Bisericii Greco-Catolice nu le ies la vot.

Ieri a aparut in presa clujeana urmatoarea stire despre Emil Boc, care dovedeste inca odata parteneriatul dintre BOR si PD-L in vederea incalcarii de comun acord a drepturilor Bisericii Greco-Catolice:

Boc a făcut poc
Dimensiunea politică a discursului Sinodului din anul 2007, inspirată de viziunea ecleziastică şi publică a Mitropolitului Bartolomeu Anania, a provocat instantaneu reacţia politică a domnului Emil Boc, care atunci declara: „Dacă (n.r. – situaţia) nu se va rezolva pe cale amiabilă, vom fi nevoiţi să găsim o soluţie legislativă care să pornească în primul rând de la numărul de enoriaşi existent în România, pentru a curma aceste dispute care nu fac bine nici societăţii româneşti, nici bisericii în ansamblu“. Afirmaţia emisă de către un profesor de drept constituţional, trădează mai degrabă interese politice de moment, decât interesul pentru principiile dreptului de proprietate, care este garantat de Constituţie şi care nu incumba nimic în plus, cum ar fi criterii de număr, sex, gen etc.”
(Gazeta de Cluj)

Recomand intreg articolul!

Incet lumea incepe sa se destepte inclusiv la Cluj. Multi credinciosi nu mai sunt de mult o masa de manevra in mana unor preoti sau episcopi care, iata, sunt capabili sa-si vanda si sufletul pentru putere.

Romanii si ortodocsii merita mai mult decat atat!

Mircea Dabacan
Jurnalist Independent
https://mirceadabacan.wordpress.com

Advertisements

23 Responses

 1. PDListii acestia sunt chiar nesimtiti. Dupa ce au dat in greco-catolici cat au putut, acum vin sa le cerseasca voturile tocmai inainte de alegerile de duminica din Cluj.

  Acest Buda e o buda de om si lipsit de orice scrupule.

  Mi-e greata de astfel de de politicieni. Nu sunt din Cluj, dar imi voi suna toate neamurile sa nu voteze cu PD-L. Recomand tuturor care citesc acest mesaj sa faca la fel.

 2. Mai ratatule Dabacan,
  Dupa ce ca ai nume de corcitura bozgoreasca pocita si esti un nimic care iti dai bashini prin bloguri ca un isteric pshihopat, in pizdele ma-tii de corcitura bozgoreasca care urasti Romania si umbli cu smecherii pana ti se va sparge fata si teasta ta de animal,mai faci si pe nebunul si marele “jurnalist” desi tu esti doar un psihopat betivan bolnav de tremurici din lipsa de bautura.
  Hai acu’ du-te-n pizda ma-tii de jigodie bozgoreasca mincinoasa si caricatura dusman al romaniei. Jegule blestemat

 3. Va multumesc pentru mesajul plin de duh si intelepciune ortodoxa pe care l-ati scris mai sus. Dati dovada ca sunteti un om foarte spiritual.

  Se pare ca mitropolitul tortionar de la Cluj Bartolomeu Anania si-a trimis hartasii dupa mine.

  La asa mitropolit asa slujbasi. Ma intreb unde a invatat aghiotantul lui Anania de mai sus sa vorbeasca in asa frumoase limbi?

  Aceasta e inca o dovada ca ceea ce am scris e adevarat. Multumesc de confirmare.

 4. Problema greco-catolica ne depaseste, insa noi nu-l vota pe candidatul PD-L la primaria Clujului Sorin Apostu din alte motive.

  Cititi mai jos: http://votatidreapta.wordpress.com/2009/02/13/de-ce-nu-pd-l-acum/

 5. @ ombun,la la la, la la la…Stii ce i-a spus Caligula imparatului fanariotilor cand a venit sa-i ceara feciorul de ginere? Bere bei, bere poti.

 6. Buda asta este precum ii este si numele :UN RAHAT! A facut valva sa stoarca voturi pentru PDL!!!! Acuma ii este frica de conflictul starnit! Jos cu Buda!
  BUDA ESTE UN RAHAT!

 7. Vai de mine ce cuvinte rusinoase ! E posibil ?!
  Fratii nostrii greco-catolici, carora in contextele revolutiei de la 1848 , al unirii din 1918 le datoram MULTE, sufera iar noi ne porcarim ! E bine oare ?

  • Nicu, tocmai pentru ca greco -catolicilor le datorm multe . sufera din cauza porcilor, “cu porcul trebie sa te porti poceste”

  • Scrisoare deschisa adresata:
   Domnului Presedinte al Romaniei Traian Basescu.
   Pr. Patriarh al Romaniei Daniel
   Domnului Prim Ministru al Romaniei Emil Boc.
   Domnului Ministru de Externe Bacovski.
   Domnului Ministru al Culturii si Cultelor Daniel Funeriu

   Revista Clipa – nr.930*6, martie 2010 a publicat articolul “Se tanguia un Taragot”, semnat de domnul Lazar Ladariu; Satul Panade, comuna Sacel, Judetul Alba, Romnai, sambata, 27 februarie, 2010 (…) “tinguidu-se, taragotul lui Vasile Bucur chema la bustul de bronz al carturarului Timotei Cipariu, din mijlocul satului Panade, “pamantul–loc al ivirii invatamantului ardelean in lume”. (…) mai jos autorul spune; Presiunile asupra noastra se multiplica (…) Alba care are norocul de a nu fi, zi de zi, in gat cu ghiara celor care, printr-un atentat la integritatea statului vor federalizarea Romaniei. ce-a de-a doua limba oficiala, o autonomie teritoriala, pe criterii etnice, a unui tinut Secuesc. (i.c.)

   Intre cele doua Razboaie Mondiale, in Transilvania era un echilibru cultural-spiritual, intre unguri secui si romani datorita existentei Bisericii greco-catolice. Romnanii, ungurii, secuii si ceangaii, (ceangaii sunt romani catolici, de pe Valea Trotusului. persecutati de romani pentru ca sunt catolici, secuii le-a sarit in ajutor, urmarea, romanii ceangaii se cosidera secui, se bucura ca au o patrie spirituala-culturala Budapesta si Vatican.)
   Dusmania greco-slavona a invins, comunisti romanii au desfiintat Biserica Greco-Catolica. Dupa 1998, Transilania, a cazut sub stapanirea romaneasca a mentalitati balcanice. Mentalitate contrara cu spiritul occidental catolic, greco-catolic si Unitarian, culte existente in Transilvania.

   In zadar se tanguie taragotul lui Vasile Bucur in Satul Panade, locul de nasterea a marelui cartutar Timotei Ciparu, greco-catolic, cum de altfel au fost toti fiii Blajului, cei care, au luptat la 1848, pentru libertate, in 1918 pentru alipirea Transilvaniei la patria Mama. Dupa 1990 ierarhii romani din Alba-Iulia, Cluj, Baia Mare, a intors roata istoriei in sens invers, procentul de 93% greco-catolici din Maramures au devenit 93% ortodocsii greco-slavi. “NU” secuii, “Nu” maghearii sunt dusmanii nostri ci, noi insine, romanii ne-suntem dusmani. Orbiti de puterea momentului nu realizam ca, punerea la zid a BRU, si ocuparea Transilvania de ortodoxia romaneasca ne grabim federalizarea Romaniei.

   Cat de agreata a fost ortodoxia in Transilvania vedem din cele ce urmeaza “In 31 martie 1798 doi greci ortodocsi, Ignaiu Mavrodin si Ioan Constantin, pripasiti impreuna cu alti greci, negustori in Cluj se adresara intr-o petitie scrisa in ungureste, catre consiliul orasului Cluj si cerura sa li se dee voie sa-si cladeasca o capeluta (oratorium cum spuneau ei), unde sa se poata si ei inchina lui Dumnezu dupa legea lor ortodoxa. (Sa remarcam bine: este vorba de Greci nu de romani care scriu in limba magheara). Cu toate acesta raspunsul dat de consiliu orasenesc la cererea lor, dat in sedinta consiliului in 5 August 1790, suna astfel: Avand in vedere ca, prin cladirea unei biserici ortodoxe in Cluj s’ar deschide calea larga spre sporirea Valahilor, obisnuiti din fire cu rapirea averii altora si cu furtul, si astfel jafurile si tainuirile de hoti s’ar spori in oras si la periferii, nu admitem nici acum si nici in viitor, cladirea vre’unei bisericii valahe pe teritoriul orasului. (“Monografia Comunei Feiurdeni, jud. Cluj 1939, Tipografia Diecizana Cluj. Str.Regina Maria nr-10, prof. de istorie Simion Gogan, ( nascut in Comuna Feiurdeni), si Leontin Florian preot greco-catolic in Feiurdeni)

   Dupa 221, de ani situatia in Romania nu s’a schimba, nu grecii ci, romanii au rapit averea altora …jafurile si tainuirile de hotii, impotiva romanilor greco-catolici, inpotriva celor care au faurit Romania Mare, Moderna ( D-lor va amintesc ce a declarat Maria Eliade Radulescu refugiata cu copii la Brasov; “Voi sunteti aceia care ne-ati semanat campiile cu samanta libertatii, noi va multumim voua, caci ne-ati trimis apostoli ce ne-a pregatit mantuirea noasta, de la voi avem o limba corecta, de la voi gramatica, istorie filozofie. Dintre apostolii vostri am avut un Gheorhge Lazar pentru limba, un Aron Pumnul pentru istorie, un Maiorescu pentru literatura si arhiologie, un Laurian pentru filozofie, (Un Timotei Cipariu n.n)
   Drept recunostinta Biserica Greco-Catolica a acelor care ne-a semanat campiile cu samanta libertatii sunt pusi la zid. Jafurile asupra Blajului continua si in prezent, acum cand Romania a fost primita (nu a intrat pe merite), in UE. Faptul ca ortodocsii sunt majoriatari, nu le da dreptul sa rapaeasca averea si istoria, mai ales, a greco-catolicilor. Prin Biserica Greco-Catolica Romania apartine occidenrtului ca si ungurii si secuii. Unguri si secuii au avantajul ca de un mileniu apartin culturii UE. Romanii ardeleni bastinasi in Europa, apartin numai de trei secole culturi UE. Biserica majoritara romaneasca vrea sa se inalte pe munca altora. Nu ungurii, nu secuii ci, rapirea averea si a culturii de la altii va grabi federalizarea Romaniei.

   Dle Presedinte Traian Basescu ati fost in vizita la Papa ati multumit Sf. Parinte Benedict al XVI pentru ca Biserica Catolica a pus la dispozita romanilor ortodocsi 1000 de biserici, in care, capsunarii, fortati de saracie sa aibe unde se roage. Acasa insa, ierarhii romani nu permit greco-catolicilor sa se roage alternative in fostele lor biserici. Sa nu li se traga clopotele la imormantari.Sa sa nu fie ingropati in fostele lor cimitire. Eu unul nu inteleg. Vorba catecului; “Te intebi acum pe tine/ “care-i om si care-i caine”. Parafrazat; care-i crestin si care-i pagan.

   Dle Presedinte, a-ti declarat in fata tarii, “In al doilea Mandat deviza dupa care ve-ti conduce Tara va fi “Dreptate si Adevar”.In numele Dreptatii si al Adevarului, momentul istoric cere: sa puneti in Drepturi BRU. Blajul este “brandul”, argumentul tare, impotriv pretentiilor secuilor care cer regionalizare Romaniei. O.Goga a spus:“Blajul este Altarul Viitorului”.In numele“ Dreptatii d-lor majoritari ai bisericii mele, va cer, nu batjocoriti Altarul neamului.
   Anexez: 1) Parerea prof; Mihai Ralea despre greco-slavism.
   2) Articolul“Ignoranta si comportament Agresiv”, Articol de o incredibila si dureroasa actualitae.
   Cu stima, devotement si dragoste pentru neamul meu de Ginta latina
   10 Martie 2010 Ioan Marinoiu, ortodox, veteran de razboi

 8. Felicitari domnule Mircea Dabacan pe blogul Dvs. araratia adevaruri dureroase. acestia suntem noi romanii in loc sa ne civilizam, sa dovedim ca meritam sa traim in marea familie a democratiilor civilizate occidentale, unde Romania a fost primita din interese stategice nu pe pmerite, ne dam rotunzi ca vezi doamne UE nu mai poate fara noi, mi mult , romanii pentru ca suntem ortodocsi se credem smscheri, De aici comportrea ne civilizata, nu dam ce am luat pe nedrept. acasta pentru ca “Cele 10 porunci “nu sunt respectate de biserica noastra , cauza pentru care ne purtam brual fata de marii patrioti romani, care, au fost /sunt greco-catolici . Greco-catolicilor l-e datoram civilizatia, limba latina, inaltele valori morale, Unirea cea Mare, daca nu era Sc Ardeleana greco-catolica romanii in prezent a fi pasit oi si capre pe melegurile mioritice. catand di fluer Dine a paguba. Care ne este cultura formata in spiritualitatea ortodoxa greceasca si slavineasca , ascultati manela, autorul & Co ascultatori care o savureaza fiind la nivelul cuturi lor, o manela patriotica iar pentru ca refrenul este _Doamne ajutai de romni, este si religioasa, Vai! Vai! noua unde am ajuns.! intra pe Google “SonKerriki-So suit Pista pe cal ( (Muie la unguri….} Cantaretul pretinde ca-i de peste Prut.,poate fi o diversiune din abmbele parti, cu intentia de a invrajbi atmosfera politica intre romanai, unguri si Americani Pe de alta parte fostul Presedinte Constantinescu, presedintele de “paie ” impreuna cu aite 21 de personalitati din UE cer presedintelui Obama sa nu lase Europa Centrala si de Est in sfera de influenta a Rusiei. Dle Constntinescu noi romanii suntem ortodocsi, frati intr-u Duh ortodox cu rusii. America este catolica,protestanta si neoprotestanta pe spiritualitatea credinciosilor sai in 220 de ani a devenit ce-a mai mare forta economican, si militara a lumii, dovada ca europenii din Europa Centrala si de Est cere protectia Americii, Europa Rasariteana de 1000 de ani este ortodoxa greco-slavona, de ce sunt la granita civilizatiei ? , cat ne priveste pe noi romanii 500 de ani au fost furati in numele Sfintei Bisericii Greco-Bizantine, iar ulimi 500 de ani am fost santajati ,cu granite cintite in numele Sfntei Bisericii ortodoxe salavone. Si cum sa fie altfel cand marii nostri Duhovnici si Patriarhi tin cununa spre Rasarit. spre Moscova. dar vor protectiea americanilor catolici, protestant si neoprotestanti.Poate ca argatii romani care lucreaza la catolici si la protestani in occident se vor itrezi, se vor intreba, de ce noi romanii ortodoxi
  suntem saraci, si de cei catolici sunt sunt bogati. Simplu catolici au civilizat prin scoli, Ortodoxi au intunecat mintea prin analfabetism isticism.

  • Mihail RaleaDe la Wikipedia, enciclopedia liber(Redirecţionat de la Mihai Ralea)Salt la: Navigare, căutareMihail Ralea – (1896 – 1964), eseist, filosof, psiholog, sociolog, diplomat, om politic de stinga, profesor la Universitatea din Iaşi, membru al Academiei Române, director al revistei „Viaţa românească” (din 1933).
   Mihail Ralea s-a născut în 1896 la moşia familiei sale de la Husi.Ca om de litere a anticipat ideea de opera deschisa (opera aperta) a lui Umberto Eco în lucrarea “Despre critica literara”. A intemeiat o indrazneata “ontologie a obstacolului” pe care a si aplicat-o in cea mai importanta carte a sa – Explicarea omului. Opera savasta cuprinde si: Interpretari (1927), Pagini de memorialistica. Memorialul (1930), Atitudini (1931), Valori (1935), Nord-sud (1945), Explicarea omului(1944-1945), In extremul Occident (1955), Cele doua Frante (1956), Istoria psihologiei (1958, in colab.), Sociologia succesului (1962, in colab.), Introducere in psihologia sociala (1966, in colab).Dupa alungarea regelui Mihai I, care a fost fortat sa abdice în decembrie 1947, în Republica Populară Română, Mihail Ralea a fost numit Ministru plenipotenţiar la Legaţia Română din Washington. Ulterior a fost reprezentant al Romaniei la UNESCO.A sprijinit prin declaraţii şi chiar implicindu-se activ în politică, instaurarea comunismului în România. Din acest motiv şi-a atras adesea critica şi dezaprobarea intelectualilor care nu aveau vederi comuniste, mulţi dintre ei închişi, pe motive evident politice, de noua putere comunistă de la Bucureşti.Spirit umanist, cu preocupări multiple, în domenii foarte diferite, aşa cum ar fi: filosofia (îndeosebi antropologia, teoria valorilor şi a culturii), psihologia, estetica şi istoria literaturii universale, îndeosebi a celei franceze, Mihai Ralea este dificil de încadrat în doar unul din aceste sectoare în care a excelat. A fost unul dintre marii eseişti ai literaturii române.După absolvirea Facultăţii de Drept şi Litere din Iaşi, îşi continuă studiile în Franţa, unde, în 1923, obţine titlul de Doctor în Litere cu teza Ideea de revoluţie în doctrinele socialiste.Întors în ţară, ocupă funcţia de conferenţiar de pedagogie socială din 1923 şi apoi aceea de profesor de psihologie şi estetică la Universitatea din Iaşi. Prin activitatea lui Mihai Ralea, studiul psihologiei la Univesitatea din Iaşi cunoaşte o nouă dezvoltare.Iaşul avea să-i ofere, aşa cum însuşi mărturisea mai târziu, întâlnirea cu Garabet Ibrăileanu, întâlnire ce reprezentase cel mai însemnat eveniment intelectual din viaţa sa.Astfel, Mihail Ralea este chemat să preia funcţia de redactor-prim al revistei revistei “Viaţa Românească”, devenind colaboratorul principal al lui Garabet Ibrăileanu. Aici este “şcoala” unde se formează criticul literar Mihai Ralea, cel care a scris pagini remarcabile despre Tudor Arghezi şi Mihail Sadoveanu in volumul sau intitulat Valori, publicat în 1935 .
   Din 1938 a fost numit profesor de estetică la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti şi titular al catedrei de psihologie la aceeaşi facultate. În activitatea sa profesorală întreprinde o rodnică şi temeinică muncă ştiinţifică şi didactică, formând în jurul său un cerc larg de specialişti.
   Pentru activitatea sa culturală şi pentru cea ştiinţifica a fost ales membru al Academiei Române şi distins cu titlul de laureat al Premiului de Stat.« Iata parerea acestui mare erudit despre noi romanii ……Exista in educatia noastra morala multa comoditate si, multa lasitate si trebuie sa am curajul vorbelor. mpregnati secoli de-a randul, cu mentalitatea Bizantului aceasta floare otravita a decadentei greco-slave (…), In toata istoria noastra nu a existat un erou national care s-ai fi indignat josnicia noastra, care sa fi batut cu pumnul in masa, rascolind si rasturnand aceasta putreda vermida care se intinde ca o boala peste velietatile de curatnie ale neamului acestuia » (i.c.) Numai ca, din pacate, de o mie de ani din cauza ocelarilor greco-slavoni, impusi cu forta de grecii fanarioti am uita ca suntem de neam latin, si culmea, in limba romana lasata de Traian, blestemam si barfim pe catolici si pe greco-catolici ardeleni care ne-a civilizat. Adevarul supara. Supara atunci cand nu cunosti adevarul. Ca sa cunosti adevarul trebuie sa gandesti , cineva spunea, Cred ca Acad. C. Radulescu-Mortu : «de ce sa faci un popor nefericit fortandu-l sa gandeasca » 07 03 2010 Ioan Marinoiu, ortodox, veteran de razboi.

  • Afacere cu statul: 60% lucrarea, 40% spaga
   Reporterii incognito Rl au negociat contracte pe spaga din partea unei primarii (VIDEO)
   februarie 2005: Jurnalisti nesimtiti
   Sambata, 07 Noiembrie 2009 17:16

   Bine ca ati scris despre cei care incearca sa obtina niste contracte care pana la urma sunt foarte cinstite pentru Romania in care traim. Daca Primariile ar fi asa cinstite nu ar mai trebui sa dea nimeni spafga. Ati gasit si voi pe cineva care sa va spuna exact cum se intampla totul si gata sunteti cei mai tari jurnalisti. In tara asta nici in cel mai banal loc de unde ai nevoie de ceva nu te poti duce cu mana goala. La spital platesti la primaria platesti la servici platesti oriunde platesti. De ce nu ii filmati pe cei de la care porneste toata porcaria asta si in schimb ii filmati pe cei care au niste firme si imprumuturi la banca pentru ele si incearca sa supravietuiasca cu ele? Aiurea, ziarele in Romania.
   Comentariu Ioan Marinoiu, ortodox,veteran de razboi
   D-le februarie 2005. am mai spus-o, o repet, omul ca fiinta este compus din materie, corp si din suflet. Ecuatia materie-suflet, este valabila si la niuvel de tara. Partidele, ministrii, primarii, consilierii sunt materie. Materia fara suflet este nimic, este materie moarta. Sufletul este viu deci, sufletul conduce materia si nu invers. Sufletul tari il reprezinta Biserica, deci, ierarhii au obligatia morala sa vegheze ca materia sa-si faca datoria, in primul rand sa opreasca abuzurile savarsite de politicieni, in speta, de materie. In romanica biserica fiind majoritara, 80% din ierahi si din preotime au devenit marerialisi, acestia nu mai reprezinta sufletul tarii ci. materia tari, alaturi de politicieni, de primary, de consilier, morala, cinstea respectarea celor zece porunci au devenit vorbe goale de adormit gloata. Dle. februarie 2005, spuneti (…) in tara asta nu te poati duce cu mana goala la spital, la primarie, la servicii oriunde platesti, dar uitati sa puneti ca nici la sufletul tarii, la preot nu poti merge cu mana gola fara sa platesti. botez, cununi, imormantari, sufletul natiunii au salarii de la buget si taxe de la ienoriasi, este o traditie greco-slavona ca slujitotii Altarelor sa suga la doua tate. decaderea sufletului natiunii in pacatul de a sluji materiea este pentru ca sub comunisti sufletul natiunii ierarhii au slujit stapanirea neglijind “catechizarea” care de fapt este pastrarea volorilor morale in sufletul ienoriasilor, spagile sunt urmarea lipsei de “catechizare”. mimam ca suntem credinciosi, mergem la biserica de forma nu din credinta. Sub Comunist in regim de cotacombe, Biserica grec-catolica, facut “catechizarea” enoriasulor Sai. pentru acest fapt Biserica greco-catolica este Tinuta sub obroc de BOR. pentru ca sa ramana cu cele 2200 de biserici, case parohiale si cu cei 2,5 -3 milioane de romani, nu unguri, greco-catolici. Goana dupa imbogatire a dezumanizat pe credinciosii romani-ortodocsi. inclusiv ierarhia noastra. as avea multe de spus. dar cum vad Ziarul Dv. RL NU publica comentarii in care amintesc de prigoana si nedreptatea care romanii o fac a fratilor lor romanii greco-catolici de frica ca, popoa le taie limba. Pe scurt amintesc daca nu era BRU romanii erau slavizati. Nu era Romania Mare, nu era nici Biseria ortodoxa greco salavona majoritara in Romania. Ne dam rotunzi ca suntem ortodocsi, ne mandrim ca suntem smecheri si ca, la noi spaga; materie & suflet este in floare.

  • Comentariu. Marinoiu, Problema Covasna- Harghita Pr.Arhiepiscop, ma tem ca biserica ortodoxa culege ce a semanat. Nu vrem sa adimtem ca BOR de la 1054 este “schismatica”. cauza pentru care romanii spiritual, sunt repudiat de occidentul catolic, protestant si neo-protestant. UE s-a format in spatiul Occidental crestin, nu in spatiul oriental crestin. Deci, occidentul are cuvantul in treburile politice ale UE Traim un paradox; romanii popor bastinasi sa fie “schismatic”. Ungurii popor navalitor sa n-e dicteze in tara noastra. Nu unguri sunt de vina, ungurii popor navalitor au avut un Rege care a batut cu pumnul in masa, a spus ungurilor de astazi sunteti crestini catolici. (Coroana Sf Stefan). Noi romanii nu am avut parte de un asa voevod. cauza pentru care am fost calariti, batjocoriti, si furati de sarantocii de greci. de hainii bulgari si Sarbi, de ungurii, pentru ca eram a-i nimanui, eram/santem “schismatici” ne place patul caldut in orientul balcanic, inapoiat ortodox greco-slavon. In Transilvania romanii ardelenii pentru ca s-au intors la spiritualitatea occidentala, si pentru ca primii ani au apartinut direct de Roma, Vatican, sa opus exploatari si pretentiilor teritoriale al ungurilor in Transilvania. De la venirea comunistilor, si in democratia romaneasca Biserica ortodoxa “schismatica” prin desfiintarea Bisericii greco-catolie au crezut ca au pus stapanire pe Transilvania, si ca, unde a pus piciorul mitropolitul si episcolul ortodox “schismatic: nimic nu se misca. Va inselati amarnic Sf.Parinti ai Bisericii mele ortodoxe “schismatice”. UE va da castig de cauza ungurilor . In zadar cereti Pr.Episcop al Covasnei si Harghitei ca Ministrul de Interne sa vina la Covasna sa linisteasca spiritele, sa formeze o comisie parlamentara sa de-a solutii.
   Solutia si hotararile in acest caz se ia la Bruxell, nu la Bucuresti. Nu neglijati puterea navazuta a Vaticanului in treburile lumii. Presedintele si Seful Guvernului au mers cu mana goala la Vatican. Alta cale pentru romanii nu este decat ,ca Biserica Unita greco-catolica sa fie pusa in drepturile ei. pentru ca, Biseric Greco-Catolica. este fica Bisericii Sf Apostoli. Cu ajutorul Vaticanului in numai trei secole romanii s-au ridicat la cultura si la spiritualitatea tarilor Occidentala. Biserica greco-catolica, catolicii indirect au facut Revolutia de la 1848, iar la 1918 au faurit Romania Mare, Moderna, drept recunostinta am ucis episcopii greco-catolici cu studii si doctorate la Roma. Pe cadavrele lor si a zecilor de mii de intelectuali s-a ridicat actualii ierarhii care tin cu dintii de ortodoxia “schismatica”. din are cauza romanii vor pierde judetele Covasna, Harghita, si Mures. la asa politicieni, la asa ierarhie, asa palarie. in continuare scrisoarea catre Presedinte, Patriarh Guvern

  • Cultura noastra greco-slavona :”In 31 Martie 1789 doi greci ortodocsi: Ignatiu Mavrodin si Ioan Constantin, pripasiti inpreuna cu alti greci negustori in Cluj se adresara intr-o petitie scrisa in ungureste, catre consiliul orasului Cluj si cerura sa li se dee voie sa-si cladesca o capeluta (oratorium cum scriu ei), unde sa se poate si ei inchina lui Dumnezeu dupa legea ortodoxa. Sa remarcam bine: este vorba de Greci nu de Romani care scriu in limba magheara in anul 1789. Cu toate acestea raspunsul dat de consiliu orasenesc la cererea lor, dat din sedinta consiliului in 5 August 1790 suna astfel: „ Avand in vedere, ca prin cladirea unei biserici ortodoxe in Cluj s’ar deschide calea larga spre sporirea Valahilor, obisnuiti din fire cu rapirea averii altora si cu furtul, si astfel jafurile si tainuirile de hoti s’ar spori in oras si la periferii, nu admitem nici acum si nici in viitor, cladirea vre’unei biserici valahe pe teritotiul orasului” Citat Din Monografia Comunei Feiurdeni, din jud,Clujului” 1939, Tipografia Diceziana Cluj, Str. Regina Maria nr.10 autori,Simion Gogan profesor de istorie, originar din Feiurdeni si Leontin Florian preot greco-catolic in Comuna Feiurdeni.

   Iata ce spune Prof Mihai Ralea des spre ortodoxia noastra greco-slavona
   Exista in educatia noastra morala multa comoditate si, multa lasitate si trebuie sa am curajul vorbelor. inpregnati secoli de-a randul, cu mentalitatea Bizantului aceasta floare otravita a decadentei greco-slave (…), In toata istoria noastra nu a existat un erou national care s-ai fi indignat josnicia noastra, care sa fi batut cu pumnul in masa, rascolind si rasturnand aceasta putreda vermida care se intinde ca o boala peste velietatile de curatenie ale neamului acestuia » (i.c.) Adevarul supara. Supara atunci cand nu cunosti adevarul.
   07 03 2010 Ioan Marinoiu, ortodox, veteran de razboi.

   Mihail Ralea De la Wikipedia, enciclopedia liber(Redirecţionat de la Mihai Ralea)Salt la: Navigare, căutareMihail Ralea – (1896 – 1964), eseist, filosof, psiholog, sociolog, diplomat, om politic de stinga, profesor la Universitatea din Iaşi, membru al Academiei Române, director al revistei „Viaţa românească” (din 1933). Mihail Ralea s-a născut în 1896 la moşia familiei sale de la Husi.Ca om de litere a anticipat ideea de opera deschisa (opera aperta) a lui Umberto Eco în lucrarea “Despre critica literara”. A intemeiat o indrazneata “ontologie a obstacolului” pe care a si aplicat-o in cea mai importanta carte a sa – Explicarea omului. Opera savasta cuprinde si: Interpretari (1927), Pagini de memorialistica. Memorialul (1930), Atitudini (1931), Valori (1935), Nord-sud (1945), Explicarea omului(1944-1945), In extremul Occident (1955), Cele doua Frante (1956), Istoria psihologiei (1958, in colab.), Sociologia succesului (1962, in colab.), Introducere in psihologia sociala (1966, in colab).Dupa alungarea regelui Mihai I, care a fost fortat sa abdice în decembrie 1947, în Republica Populară Română, Mihail Ralea a fost numit Ministru plenipotenţiar la Legaţia Română din Washington. Ulterior a fost reprezentant al Romaniei la UNESCO.A sprijinit prin declaraţii şi chiar implicindu-se activ în politică, instaurarea comunismului în România. Din acest motiv şi-a atras adesea critica şi dezaprobarea intelectualilor care nu aveau vederi comuniste, mulţi dintre ei închişi, pe motive evident politice, de noua putere comunistă de la Bucureşti.Spirit umanist, cu preocupări multiple, în domenii foarte diferite, aşa cum ar fi: filosofia (îndeosebi antropologia, teoria valorilor şi a culturii), psihologia, estetica şi istoria literaturii universale, îndeosebi a celei franceze, Mihai Ralea este dificil de încadrat în doar unul din aceste sectoare în care a excelat. A fost unul dintre marii eseişti ai literaturii române.După absolvirea Facultăţii de Drept şi Litere din Iaşi, îşi continuă studiile în Franţa, unde, în 1923, obţine titlul de Doctor în Litere cu teza Ideea de revoluţie în doctrinele socialiste.Întors în ţară, ocupă funcţia de conferenţiar de pedagogie socială din 1923 şi apoi aceea de profesor de psihologie şi estetică la Universitatea din Iaşi. Prin activitatea lui Mihai Ralea, studiul psihologiei la Univesitatea din Iaşi cunoaşte o nouă dezvoltare.Iaşul avea să-i ofere, aşa cum însuşi mărturisea mai târziu, întâlnirea cu Garabet Ibrăileanu, întâlnire ce reprezentase cel mai însemnat eveniment intelectual din viaţa sa.Astfel, Mihail Ralea este chemat să preia funcţia de redactor-prim al revistei revistei “Viaţa Românească”, devenind colaboratorul principal al lui Garabet Ibrăileanu. Aici este “şcoala” unde se formează criticul literar Mihai Ralea, cel care a scris pagini remarcabile despre Tudor Arghezi şi Mihail Sadoveanu in volumul sau intitulat Valori, publicat în 1935 .
   Din 1938 a fost numit profesor de estetică la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti şi titular al catedrei de psihologie la aceeaşi facultate. În activitatea sa profesorală întreprinde o rodnică şi temeinică muncă ştiinţifică şi didactică, formând în jurul său un cerc larg de specialişti.
   Pentru activitatea sa culturală şi pentru cea ştiinţifica a fost ales membru al Academiei Române şi distins cu titlul de laureat al Premiului de Stat.

  • Sfintii Mucenici ai BOR
   « Cum e turcul si pistolul cum e mucenicul si poporul » Sub comunisti, multi istorici, teologi si civili « ortodoxiti », uitandu-si originea latina au scris/scriu o istorie mincinoasa, istorie care dauneaza demnitatii poporului roman. Recent am gasit pe internet fotografia calugarilor Visarion Sarai, Sofronie din Cioara-Hunedoara si a taranului Nicolae Oprea din Saliste, declarati Sf. Mucenici de Sfntul Sinod comunisto-ortodox al BOR, li se serbeaza numele la 31 Oct. credinciosii din nestinta aprind lumanari multumindu-le pentru raul facut romanilor. Ramai ca la dentist, nu-ti vine a crede ca exista atata decdere morala de la acei chemati sa apere adevarul, sa faci din « brute » sf. mucenici. Ierarhii romani ocolesc adevarul pentru a-si pastra scaunele si privilegiile, Biserica devenind Stat in Stat a ridicat/ridica istoria mincinoasa la rang de adevar. Cine au fost acesti sf. Mucenici vedem din cele ce urmeaza, citez : Visarion Sarai, la 11 Martie 1744 a aparut la granita de Sud-Vest a Transilvaniei, spre Hunedoara, calugarul sarb Visarion, avea pasaport eliberat in 1742 de Patriarhul sarb dela Karlowitz, Arsenie IV Ivanovic de a merge la Athos si spre Palestina (RV.Perspective nr.3-4. ianuarie-iunie.1983 Mons.O.Barlea. Munchen. P.70-71), dar el in loc sa mearga spre Sud a luat-o spre Nord populatia romaneasca (analfabeta cum era tinuta de Biserica ortodoxa greco-slavona, n.p, I.M.), incepand de la Dobra pana la Saliste, l-a primit ca pe un « sfant », iesindu-i inainte cu litie, cu lumanari, insotindu-l cu calareti si urmandu-l pe jos, sarutandu-i mana si picioarele si hainele de care atarnau iconite, dormea cu capul pe caramida, vorbea naivilor prin interpret, mintea cu nerusunare spunand ca in toate zille i se arata Nascatoarea de Dumnezeu. ………oamenilor le predica scurt, dar drastic. « Mi-e mila de voi, Mi-e mila de copii vostri nevinovati ale caror suflete vor arde in focul de veci fiindca au fost botezati de preoti uniti. Botezul popilor uniti nu-i botez ci blestem pentru ca s-au lepadat de legea celor 7 Soboare unindu-se cu latinii cei fara de lege. De aceea, cei botezati de ei nu sunt botezati. Cei cununati de ei nu sunt cununati si tainele slujite de ei nu sunt taine.(Nic.Iorga la numit « sarlatanul » Bosniei…….In Bihor si Zarand trimisii Episcopului sarb din Arad cuvantau inainte de 1737 la fel : botezul unitilor nu-i botez, cununia lor nu-i cununie si tainele lor nu sunt taine ; unitii si cei care tin de ei vor fi toti condamnati la muncile de veci ale iadului. « Spectacolul » din Sudul Transilvaniei a durat pana la 20 Aprilie 1744. Visarion Sarai a fost arestat, la Brasov, firele duceau spre Grecia sau spre Moscova.
   Sofronie,,citez : a fost un fioros calugar din Cioara,Hunedoara, intrat in calugarie a fost sfintit preot in Muntenia. In 1756 intors in Transulvania face o vizita la Patriarhul Sarb Nenadovici la Karlowitz ; in 1759 a inceput sa agite lumea dand curentului de separare de unire « forme revolutionare » cu « acte de sangeroasa salbaticie » (Idem Rev.Perspective,p.(123-124). Intai i-a indemnat la revolta inpotriva Unirii si a preotilor Uniti, Si-a extins agitatia in comitatul Hunedoara, apoi in comitatul Alba. …..Revenind in Zarand, in doua luni i-a facut pe toti Romanii ortodocsi. S-a dus la Zlatna, (21,Aprile 1760), unde si-a stabilit cartierul general …In Zlatna a vorbit contra hirotonirii Unitilor,, contra Catolicismului….indemnand poporul sa primesca preoti sfintit la Karlowitz. ….Luanadu-si denumirea de « vicar al Sfantului Sinod din Karlowitz sub el s-au savarsit vandlisme : preotul unit din Zlatna a fost spanzurat de maini ; cel din Galda de Jos a fost schinghiuit si inchis, si cantorul de acolo biciuit si intemnitat ; protopopul unit din Bagau si preotul unit din Teius au fost pusi in fiare si tarati de « Sfantul mucenic Sofronie » insusi pana la Zlatna dupa ce le-a smuls parul de pe cap, iar protopopul Alexandru Aron din Rosia Montana (fratele Episcopului Aron) a fost maltratat si casa i-a fost distrusa. ….Din Muntii Apuseni revolta in stil sofronian s’a extins spre Fagaras, …. si spre Nordul Transilvaniei spre Maramures. Sofronie voise ca intr-un timp sa ocupe Alba Iulia si sa distruga Blajul …In 1760 Sofronie devenise stapanul Transilvaniei. Autoritatile lipsite de sprijin militar din cauza razboiului cu Prusia, era la discretia lui…la 12 Martie 1761, Viena a decis ca in Transilvania sa fie trimis generalul Nicolae Adolf von Buccow…..odata cu Buccow trebuia sa mearga in Transilvania si Episcopul ortodox « sarb » de Buda, Dionisie Novacovici ca sa preia pastoria romanilor …….Intrat in Transilvania la 30 Martie 1761, Buccow prin masuri drastice a stabilit linistea. …..Stabilit la Sibiu pe 1 Mai 1761 Buccow a invitat la sine si pe Sofronie declarandu-i ca supunerea de acum inainte ii va sterge greselile mari ce le-a savarsit …..revenint la Zlatna a continuat agitatiile acum impotriva Episcopului Dionisie Novacovici considerandu-se imputernicit de Mitropolitul sarb dela Karlowitz, dar fiind urmarit a fugit in Muntenia, La granita, oameni care l-au condus, l-au despuita de avere in galbeni, castigatai din birurile scosase de la preoti si poporul ortodox a devenit vataf de talhari, jefuind prin incursiuni neasteptate mosiile unor nobili din Ardeal, astfel ca rusii care ocupase Muntenia l-au spanzurat in Argesi. …..Cea mai grava decizie a lui Buccow a fost aceea de a distruge « zisele » manastiriri unde calugarii erau banuiti sau dovediti ca intretin revolta antiunionista. ….Sunt cunoscute in total 24 de schituri numite pompos manastiri distruse de pe Valea Oltulu . Acesta au fost : 1)-In Comana de Sus, schit cu 9 calugari si o calgarita se intretinea cu cersitul. 2)- In Sinca de jos. Schit, 4 calugari si doua calugarite. 3)-In Sinca de sus, 5 calugari si o calugarita. 4)-In Sercaita, 3 calugari si calugarita, cersetoare. 5)-In Buciumi. 6 calugari din care doi cerstetori. 6)-In Berivoi 5 calugari si 8 calugarite,o calugarita cersetoare. 7)-In Recea superioara, 3 calugari si o calugarita. 8)-In Recea inferioara, 1 calugar si 2 calugarite una cersetoare .9)-In Dejani,1 calugar si 2 calugarite 10)-In Breaza superioara, 4 calugari din care doi cersetori. 11)-In Breaza inferioara, o calugarita oarba de 70 de ani. 12)- In Netot, o manastire la care sevea Popoa Niculae. 13)- La Lisa, pe proprietatea fam. Paller (Paleriu) , doi calugari unul cersetor. 14)-In Sambata de Jos, trei calugari ( de bunastarea manastiri se ingrija C-tin.Voda Brancoveanu, care cumparase satul Sambata de jos de la gubernatoriul Banffi George cu 1000 de galbeni ung. Cu conditia, sa restitue mosia cand mostenitorii saei vor primii pretul ei). (N.Iorga Documente privitoare la C-tin Brancovean, Buc,1901,pag 165). 15)-In Dragusul superioar, erau 9 calugari. In Dragusul inferior, erau 3 calugari si 8 calugarite. 16)- In Vistea de sus, 2 calugari si 5 calugarite. 17)- Vistea de sus, erau 2 calugari si 5 calugarite. 18)-In Vistea de jos, erau 3 calugari. 19)-In Arpasul de jos, erau 5 calugari si 6 calugarite. 20)-In Arpasu de sus erau 3 calugari. 21)- In Cartisoara, manastirea avea un preot pe Simion, avea 2 calugari. 22)- In Scoreiu. erau opt calugari si una calaugarita, tot in Scoreiu mai era o manastire cu 1 calugar. 23)- Porumbacul de jos, erau 3 calugari si o calugarita. Aceste fiind focare de instigare impotriva unitilor, au fost arse si daramate. Unitii au fost victime ale conspiratiei, sarbo-greco-ortodoxo-calvine a carui pion a fost « fiorosul calugar Sofronie « ,care dupa fapte a fost antiroman si anti cultura. Istoricii nostri sustin ca manastirile au fost distruse de tunurile lui Buccow, domnilor sa judecam drep, un prorctil de tun costa mai mult decat modesta constructie, atunci numit schit, in prezent istoricii ca sa impresioneze le numesc mamastiri. Toata cultura in aceste schituri se rezuma la rugaciuni, superstitii si cersit. Te intrebi, de unde atata ura pentru ca atat unitii cat si ortodocsi se ruga Tatalui, Fiului si Duhului Sfant, deosebirea era /este aceea ca Unitii recunosc pe Papa cap al Biserici, Catolice, ortodocsii pe Patriarhul din Constanti-nopol, ura nu era/este de natura crestina. ci de satanica. Ortodocsii greco-slavoin nu aveu scoli. Unitii aveau scoli. Sf.Mucenici Visarion Sarai, Sofronie si Oprea, erau impotiva scolilor, impotriva culturii. Analfabetinsmul era parghia, cu care, ortodoxcsii greci si slavi exploata prostimea. Urmarea analfabetismului la romani o dovedeste stare de inapoiere cultural-spirituala si politica in prezent. Biserica Unita prin scoala, in numai trei secole a ridicat romanii uniti la nivelul culturii si spiritualitatii occidentale. Dupa 1948, alti Visarioni si Sofroni, ierarhi ortodocsi de si scoliti in Scolile Blajului, precum Miron Cristea si Nicolae Balan ajunsi membri in Sinodul BOR, drept recunostinta au decapitat Biserica Unita. Cardinalul Iuluiu Hossu, a fost inchis tracasat moral si fizic vinovat pentru ca a citit « Actul Unirii al Transilvaniei cu Tara » iar alti sase Episcopi uniti au fost ucisii prin foame frig si batai in inchisorile, din Gradina Maicii Domnului pastorita de PF.Patriarh Teoctist. Cel care a slujit sub comunisti, dar in democratia iliesciano-secu-comunista. Sa nu ne mire daca pentru slugarnicia Sf.Sale in curand, sa fie declarat sfant ca si calugarii Sarai si sofronei. Corb la corb nu-si scot ochii.
   Se sustine ca Biserica Unita a fost desfiintata din ordinul lui Stalin, fie. Dar dupa 1990 de ce nu se restitue bisericile furate, ca furt a fost, cele 2200 de Biserici, si cei 2,5-3 milioane, de romani greco-catolici nu sunt lasati sa se intoarca la spiritualitatea si la cultura occidentala a parintilor lor, Nu, romanii trebuie sa ramana in incultura balcanica. Istoria se repeta, din pacate, milioane de romanii ortodocsi se comporta cu unitii precum calugarii Visarion Sarai si Sofronie, dar nu se intreaba, de ce romanii saraci fug din Gradina Maicii Domnului pastorita 21 de ani de Parintele Patriarh Teoctist sa munceasca in occidentul catolic al papistasilor, protestantilor lui Luther si a lui Calvin. De neanteles este ca dupa 1990 preoti, episcopi si protopopi, ventiti in Occidentul civilizat sa traiasca bine nu protesteaz impotriva faradelegilor savarsite de colegii lor din tara umpotriva unitilor. Nu protesteaza pentru ca sunt educati in aceeasi Gradina a Maicii Domnului, unde li s-a spus, si ei cred, ca numai « ortodoxia este dreapta credinta » Dovada citez o perla a unui preot ortodox cu azil in America, din pudoare nu-i spun numele a scris:……. Suntem total impotriva frecventarii unor biserici protestante sau neoprotestante, Acestea sunt « ciuperci sau paraziti » ai bisericii celei adevarate. Renume ca : Cristal Catedral sau alte tepmle nu trebuie sa incante ortodoxul care-si poate dovedi istoric credinta lui de la apostoli. Preotul respectiv nu stie ca Biserica Catolica este Biserica lasata de Cristos, si dateaza din anul 33. si ca, Biserica ortodoxa a luat fiinta in anul 451. Preotul nostru nu stie ca Cristos nu a lasat rangul de pariarh nici odajdiile aurie si nici Dogma ortodoxa. Pentru noi romanii Biserica Greco-Catolica este Biserica Apostolica pentru ca, 4 secole romanii au stat sub juridictia canonica a urmasului Sf. Petru, Papa si, cinci secole si, sub juridictia canonica ortodoxa incepand din anul 451. Tot romanul care vorbeste graiul lui Traia, trebuie sa stie ca, romanii ardeleni la 1698-1700 s-au intors la mileniul I crestint. Latin si Ortodox. Biserica Ortodoxa greco-slavona apare abia in anul 1054. si care, cu adevarat, pentru noi romanii este « ciuperca otarvitoare » o mie de ani ne-a tinut/netine in cenusiul inculturii bizantino-balcanice. Cauza pentru care Romaia in anul de grate 2007, sta la periferia Uniunii Europene, o atesta coruptia din Tara dupa 17 ani de democratie secu-comunista iliesciana, ales de poporul roman majoritar ortodox greco-slav, popor certat cu demnitatea de a fi om, si ca este popor de neam latin. Si ca apartinem de Ginta latina nu Greco-salvonism. Dizidentul rus Soljeniten intr-o scrisoare trimisa lui Mihai Botez recunostea ca oprimarile in Romania au fost cele mai dure in comparatie cu alte tari comuniste ortodoxe, Bulgaria si Jugoslavia, Noi romani suntem ortodocsi de origine latina. Locul nostru este in latinitate, acolo unde s-au intors romanii ardeleni la la 1698-1700. Dar cine sa vada acest lucru, cand politicienii, academicienii, intelectualii sunt ortodoxiti, sub privirile lor blande si iubitore ale autoritatilor crescuti in spiritualitatea si bunatatea Gradinii Maicii Domnului preotii savarsesc, in prezent, atatea barbarii impotriva romainilor uniti ca si pe timpul Sf. Mucenici, Visarion Sarai, Sofronie si Oprea, Dovada ca, inca nu ne-am civilizat, dar, culmea pretindem ca dam lectii de credinta catolicilor si protestantilor din UE, USA si Canada.
   6 August 2007. Ioan Marinoiu, octogenar, ortodox, USA

  • ***Indulgente si Indulgente.*** Indulgentele erau acte prin care Papa si Episcopii puteau acorda iertarea pedepselor pentru unele pacate savarsite, in baza efectuarii Sfintei Spovedanii si Sfintei Euharistii, unite in canon si cu unele contributii banesti in scopuri sfinte:…Este o invatatura a Bibliei care nu se abate de la invatatura lui Cristos, Si „banii vaduvei din Evanghelie au fost pentru iertarea pacatelor si ajutorarea Bisericii”, ( citat din Istoria Bisericii Universale, Ed.II. Edi.Viata Crestina , pr. prof. dr.Ion M. Bota, pag.185). Pentru terminarea Bazilicei Sfantului Petru din Roma, inceputa de Papa Iuliu II.(1503-1513), urmasul sau, Papa Leon X (1513-1521), a lansat Bula”Indulgentelor”pentru ca intreaga crestinatate sa contribue fiecare dupa puteri la fondul material necesar terminarii bisericii.
   Biserica Catolica condusa de o singura persoana Papa, Cardinalii, Episcopii, Preotii si Ordinele Calugaresti ne casatoriti fiind, ei si-au dedicat viata in slujba Bisericii Lui Cristos, in slujba societatii. Cu banii straisi, papistasii, cum am fost/santem noi romanii invatati de preotimea ortodoxa sa-i injosim pe catolici, convinsi fiind ca asa ni-sa spus, catolicii s-au rupt din ortodoxie. Cum vedem, papistasii si nu ortodocsii, au ridicat Bazilica Sf.Petru, Capela Sixtina, sute de Catedrale si Bisericii, care anual sunt vizitate de zeci de milioane de turisti. 166 de Universitati, raspandite in toate Continentele lumii. Ortodocsii sustin ca indulgentele au fost motivul pentru care Luther, Calvin, Zwingli, neoprotestantii s-au separat de Roma, in parte este adevarat. Adevaratul motiv este ca Luther, Calvin, Zwingli, au facut reforma pentru ca credinciosii sa asculte Sf.Euharistie in limba lor, nu in limba latina, limba pe care nu o intelegeau. Ei erau de parere ca nimeni nu poate ierta pacatele aici pe pamant ci, omul trebuie sa fie raspunzator pentru pacatele sale in fata Lui Dumnezeu. Pe de alta parte protestatismul si neoprotestantismul sunt crestin ei au facut reforma din necesitate ca biserica sa tina pasul cu progresul societatii.
   Noi romanii care vorbim limba latina 8 secole am fost obligati sa ascultam Sf. Liturghie si predici in limba greaca sau in limba slavona, Limba latina era considerata limba spurcata. Romanii greco-catolici in Transilvania sau introdus la limba latina, de aici dusmania ortodo-csiilor. Doamne! noi romanii ne vom trezi din somnul cel de moarte ortodox greco-slavon?

   Ortodocsii greco-slavoni sustin ca ortodoxia a fost inaintea catolicilor, este o aberatie infirmata de istoria Universala. Cristos prin Petru a zidit o singura biserica crestina, cu o singura Dogma. Dogma Catolica ramasa neschibata, aceia ca episcopul Romei sa fie considerat urmas al Sf.Petru. Pentru ca toti Sf.Apostoli au infiintat primele patru biserici (episcopii), la Ierusalim, la Alexandria, la Antiohia si la Roma. Petru a fost primul Papa al Bisericii crestine, anii (64-67), ales de Sf.Apostoli dupa cum le-a poruncit Cristos. Episcopii rasariteni dupa trei secole se rup de Roma, ei trec sub juridictia Canonica a celei de a 5-a episcopii infiintata de C-tin cel Mare. Primul pas facut de Episcopii bizantini pentru a se rupe de Roma au infiintat rangul de „Patiarh” (381), si au impartit biserica crestina de Rasarit in 4 Scaune patriarhale. In anul (451), Patriarhii adopta dogma Ortodoxa, o anomalie ca Biserica Lui Cristos sa aibe doua dogme. 1) Dogma Catolica lasata de Cristos si este de natura divina.
   2) Dogma Ortodoxa adoptata de patriarhii numiti in scaunele lor de imparati, de regi, de sultani de tari, de secretati de partid, nefiind unsi de Papa, ei sunt de natura lumesca. Milenul I crestin, mileniul celor sapte Concilii Ecumenice (nu sobornicesti) a fost zece secole catolic si cinci secole si ortodox. Noi romanii si popoarele din Sudul Dunarii, de la Traian socotind 9 secole am apartinut de mileniui I crestin, „catolic si ortodox”.Romanii ardeleni la 1698 s-au intors la mileniul I crestin catolic si ortodox, apartinand canonic de Roma. De la 1700 romanii ardeleni tot de Roma au apartinul dar, prin intermediar, un calugar iezuit impus de Viena motivand ca preoti in frunte cu episcopul erau slab pregatiti. Preotii in mare parte inculti, chiar analfabeti. Din anul 1054, mil. al II-lea crestin Biserica de Rasarit, devine Biserica greco-slavona. Unguri in anul 1000 devin catolici, ei au trecut de la barbarie la civilizatia, fapt pentru care au fost recmpensati, de occident, tacit, cu drepturi asupra Transilvaniei. Numai naivii si ignorantii nu vad acest lucru. Si culmea ironiei soartei, romanii la 1054, s-au trezit trecuti, de la civilizatia catolica occidentala la balcanismul inapoiat, fara scoli ortodox greco-slav, a caror consecinte le traim si le simtim in mod dureros in prezent. Mitropolitii sarbi de la Karlowitz de care Transilvania apartinea canonic au fost impotriva romanilor uniti greco-catolici pentru vina ca au parasit „analfabetismul greco-slav”, si, ca s-au intors credinta si la civilizatia occidentala, strabuna, catolica si ortodoxa. La scolile greco-catolice din Blaj. Scoli prin care romanii ardeleni s-au eliberat din iobagia grofilor si a baronilor, iar cei din Tarile Romanesti eliberati din robia ortodoxa greco-slava. Va amintesc d-lor istorici laici si teologi ca, primele seminarii ortodoxe din Bucuresti, Iasi, Buzau si Rm.Valcea, cu profesori greco-catolici din Blaj au fost incepute. Analfabeismul era cauza.
   Persecutare romanilor greco-catolici de romani ortodocsi, nu de sarbi care erau in slujba Vienei si a Budapestei, nu a fost/este credinta, si uni si ceilalti se roaga Lui Cristos, ci ura seculara a grecilor impotriva Romei. Cei ii deosebea pe ortodoxi de greco-catolici era/este scola. Greco-catolici au scos ramanii din analfabetism, din mentalitatea inapoiata balcanica. Instabilitatea politica, si hotia in prezent din Romania. Revoltatoarea pasivitate a intelecualior fata de viitorul neamului arat ca in anul de gratie 2008, romanii nu au iesit din mentalitatea inapoiata balcanica ortodoxa greco-slavona. Politicienii ierahia preotimea fura impreuna. Pe politicieni ziarele ii critica, pe preoti nu-i critica de teama ca nu ajunga in Rai. Naivitate sau… Indulgente au avut/au si ortodocsii, calugari greci si slavi mai sireti, mai vicleni, au numit indulgentele lor,”parastase, pomeniri rugaciuni pentru iertarea pacatelor. Catolici au folosit bani stransi pe indulgente in scopuri culturale si sociale. Sumele strinse de ortodocsii pe, parastase, pomeni si pomeniri, au intrat/intra in buzunarul ierahilor si a preotilor, acestia casatoriti fiind au pus/pun interesele familiei inaintea credintei si inaitea societati. Nu este valabil ce crezi tu despre tine, respectiv ortodocsii greco-slavi ca, ortodoxia este „dreapta credinta”, ci. cum este vazuta ortodoxia de altii. Hegal, daca acest nume va spune ceva domnilor ortodocsii romani a spus: Crestinismul iese la suprafata in timpul imperiului roman, devine religie semi oficiala a imperiului sub C-tin {crestinismul a fost legiferat ca „singura” credinta in imperiul Roman de Imparatul Teudosiu I. cel Mare (380), C-tin cel Marea a „tolerat” numai crestinismul in imperiu Roman n.p.I.M.) „petit Larusse pag.1596}.De si partea occidentala a imperiului se prabuseste datorita invaziilor barbare, imperiul bizantin ramas crestin pentru mai mult de o mie de ani….un crestinism stagnant, decadent, pentru ca reprezenta o incercare de a aseza o mantie crestina peste niste structuri care erau deja putrede pana in miezu lor. (…Hegel”Maistri Spirituali” de Petre Singer., Ed.Humanitas, Buc.pag,39). Patriarhi la declarat sfant pe C-tin, nu pe Teudosiu cum se cuvenea pentru ca C-tin a numit primul episcop laic al Bisericii Bizantine, fapt care a trezit idea rasaritenilor sa se desparta de Roma.
   Incultura balcanica ortodoxa greco-slava, unde spertul, minciuna, hotia, ura, invidia, sunt ridicate la rang de virtite, este „structura putreda si decadenta” la noi romani.Romanii au iesit din structura putreda, din stagnare prin romanii greco-catolici. Ierahii romani ortodocsi ca sa nu-si piarda privilegiile, sa pastreze bunuri luate de la altii, nu restitue greco-catolicilor bunurile confiscate, Partea materiala conteaza dar, si teama de civilizatie. Mitropolitul Clujului Anania, (mitropolie de care nu era nevoie, pentru a cobora pe ardelneni la incultura balcanica a declarat: ”nu restituim bisericile unitilor pentru ca romanii trec la ei”, De ce le este teama nu vor scapa. Milioanele de romani care lucreza in strainatate vad ce au realizat catolici, protestantii si neoprotestanti, prim munca, disciplina si scoli, indrumati de preotii lor. Iar ei, romani ortodocsi prin rugaciuni, si misticism, sunt saraci. Punerea Blajului in drepturile Sale, insemna intoarcerea romanilor la cultura si buna stare ocidentala, lucru inacceptabil pentru guvernul actual si pentru ierahi si preotime.
   Romanul de rand ortodox, din cauza ochelarilor greco-slav, nu vede, nu stie ca, menirea bisericii este de a sluji neamul, nu neamul sa slujasca biserica. La noi este pe dos. Biserica Greco-Catolica care a slujit/slijeste neamul este persecutata. Biserica Ortodoxa care NU a slujist neamul ci pe ierarhi, preotimea si stapanirea ca acestia sa se imbogateasca. Bogati fiind au devenit aroganti (exceptiile se exclud), ameninta credinciosi cu judecata de apoi daca nu se supun stapanirii.
   Ortodoxia greco-slavona pentru noi romanii este o biserica a „fricii” nu a evlaviei. Evlavia insemna iubirea aproapelui cei ce la noi romanii ortodocsii nu este cazul.
   26/Iunie 2007 Ioan Marinoiu, octogenar, ortodox. USA

  • **Ortodoxie si Ortodoxie**
   Istoria mincinoasa face ca romanii sa nu stie ca sunt doua ortodoxii si anume; ortodoxia din mil.I adoptata de patriarhi in anul (451-1054), si ortodoxia greco-slavona continuata de greci si de slavi. Amandoua biserici catolica si ortodoxa in mil.I,.au fost una, ei se ruagau Lui Cristos. Denumirea de catolic si ortodox este indentica in limba greaca si este teza fundamentala a unei religii. Teza fundamentala a Bisericii Catolice este aceea ca, episcopul Romei, este considerat urmas al Sf.Apostol Petru lasta de Isus Cristos prin cuvintele,”Tu Petre esti piatra pe care voi zidi Biserica mea….Primele patru secole, Biserica lui Cristos a fost „una” ,cele trei Episcopii, crestine infiintate de Sf.Apostoli, la Ierusalim, la Alexandria, la Antiohia, canonic au tinut de Episcopul Romei, unde era capitala imperiului Roman. Roma a si ramas capitala lumii crestine.
   Mutarea capitalei a imperiului Roman in satul de negustori si de pescari greci, Bizantium, C-tin cel Mare aici, infiinteaza a cincea Episcopie unde el numeste si episcopul, traditie pastrata in biserica de Rasarit..Cele trei Episcopii rasaritene trec sub juridictia canonica a episcopului din noua capitala. Episcopii dorind sa fie egali cu episcopul Romei in anul (381), infiinteaza rangul de Patriarh, ei impart Biserica de Rasarit in patru scaune patriarhale. La Concilui Ecumenic tinut la Niceea si Calcedon (451) patriarhii fiind majoritate de 4/1, adopta „Dogma Ortodoxa” pentru Biserica de Rasarit. Eveniment care de fapt a fost „prima Schisma (ruptura) a lumii Crestine.
   Dogma Catolica este de natura divina lasata de Cristos. Dogma Ortodoxa este lumeasca, hotarata de Episcopii, numiti de imparati la 420 de ani dupa dogma Catolica. anii (33-451). Biserica s-a condus dupa dogma catolica, Dupa adoptarea dogmei ortodoxe (451), cu toate divergentele Sf Parinti catolici si ortodocsi au tinut impreuna cele sapte Concilii Ecumenice (325-787), in care, au stabilit randuelile in Biserica Crestina. Mil.I a fost/este „Latin si Ortodox”, Noi romanii ne-am format ca popor din coasta Daciei si a Romei, De la Roma am primit limba in care ne-am crestinat si ne-am rugat Lui Dumnezeu. Cultura si obiceiurile strabume din mil. I, crestin romanii le-au mostenit. Fara nici o putere de tagada, noi romanii de drept istoric. prin singe, cat a mai ramas si, prin grai, de mil. I „catolic si ortodox”.apartimem. Mileniul II, dupa trecerea bulgarilor, a sarbilor si a rusilor la ortodoxie (860 si 988). Grecii simtindu-se intariti prin anateme intre catolici si ortodocsi, s-a ajuns la Marea Schisma in anul (1054). Biserica de Rasarit catolica si ortodoxa devine, „greco- slavona .Nnumai numele de greco-slavona, arata ca aceasta biserica este straina fata de popoerele bastinase, romani si macedoneni.Ortodocsii greci si slavi isi revindeca intaetatea, poate, prin cacea ca; Ierusalimul, Alexandria, Antiohia au fost Bisericii (episcopii) infiintate de Sf.Apostoli inaintea Episcopiei din Roma. Sau, pentru ca, Sf.Apostol Andrei a fost cel dintai chemat de Cristos sa-i fie ucenic, Sau ca a murit inaintea fratelui sau Petrei in anul 50.
   In istoria mincinoasa a bisericii ortodoxe romanesti, invatata sub comunisit ierarhi ortodocsii profitand de fapul ca istoria adevarata a bisericii romanesti este tabu, zac in rafturile Bibloteci Academiei, sustin ca Sf.Apostol Andrei a crestinat pe romani. Cum putea Sf.Andrei sa crestineze pe romani in numai 17 ani (33-50), cand, crestinarea, a fost un proces care a durat 4-5 secole. Scopul urmarit de ierahii romanii, fosti slugi plecate comunistilor, ca sa-si ascunda vinovatia si a-si pastra priviliegiile vor sa fixexe romanilor ideea ca ortodoxia greco-slavona este „dreapta credinta’ sau „credinta adevrata”. Povestea cu Sf Andrei ca ar fi crestinat pe romaninu nu rezista. Xenpopol si Iorga in istoria Biserici ortodoxe nu amintesc de asa ceva.
   Ierarhii romani ortodocsi greco-slsvoni ascund adevarul ca romanii ardeleni au iestit din iobagie, si romanii valahi din robie, prin scoli nu prin rugaciuni si misticism ci , prin carte, prin cultura. Cultura venita de la Roma incepand cu anii 1697-1700 prin scolile Blajului. Desfiintarea Bisericii Greco-Catolice, refuzul de a restitui cel 2200 de biserici, manasiri, case parohiale etc.au ca scop izolarea romanilor de cultura si de spiritualitatea UE. Sa fim in Europa, dar sa ramanem ortodocsi greco-slavi. Episcopii din Rasarit au infiintat rangul de patriarh, au adoptat dogma ortodoxa cu viclenul scop sa rupa Biserica Lui Cristos in doua, pentru a se razbuna pe Roma, pe occidentul civilizat. Dornici sa aibă Catredrala pe masura imparatul Iustinian (482-565), cladeste Catedrala de la Ravena pentru grecii catolici din Italia. Catedrala Sf.Sofia din Constantinopol infrumusetata cu podoabe” jefuite din anticile temple pagane…..pe ruinele stravechilor zei se inalta crestinismul rasaritean pe ruinele crestinismului rasaritean sa ridicat islamul (Dinastia Sunderland, de Vintila Corbu, Buc.1971, Edi. Eminescu pag.18-19). Din falnicul Bizant a ramas doar istorie, Conastantinopolul adevenit Istambul, Catedrale Sf.Sofia Muzeu islamic. Sa nu fie aceasta pedepsa Divina?.
   Istoricii romani ortodocsi, ortodoxiti, nu amintesc de suferinata romanilor venita pe usa Bisericii ortodoxe bizantino-greco-slavone, sa arate ca; Hanul bulgar Boris (852-880) trecand la crestinismul ortodox de la Constantinopol, devenit „tar”, a poruncit ca preotii care slujesc in graiul latin sa li se taie limba. spunand ca limba greaca si limba chirilica (slavona) sunt limbi sfinte. Preotii si calugarii bulgari si greci care s-au vanturat prin Trarile Romanesti. In Transilvania via Belgrad-Karlowitz minteau romani de ei tinuti analfabeti, ca .”Dumnezeu vorbeste cu ingeri numai in limba greaca si in limba slavona, limba latina cu care papistasii au civilizat lumea este limba spurcata.(Istoria Romaniei in date , Ed.Enciclopedica Romana, Buc.1971 pag.55), Deasemeni istoricii romani evita sa aminteasca ca de la (880-1359) (aparitia voivodatelor) Dacia a disparut de pe harta Europei, inghitita de sf.imperiu romano-bulgar. Ortodoxismul greco-bulgar a apasat ca un munte peste cultura noastra spune Xenopol, istoric ortodox.
   Acum dupa doua milenii, nu teoria ci, faptele dovedesc, care dinte cele doua dogme, Catolica sau Ortodoxa a contribuit la cultura si la civilizatia lumii. Ce vedem cu ochii este adevarat. Biserica Catolica condusa de o singura persona, Papa, urmas al Sf Petru conduce 1,2 miliarde de credinciosi. Dogma ortodoxa, Biserica condusa de 4 Patiarhi ecumenici in Mil I. Ierusalim, Alexandria Antiohia, si Patiarhia Constantinoplului care apare dupa trei secole.. Si 4 patriarhii resunoscuti de Constantinopol;al nu de Roma; Rusiei, Bulgariei, Serbiei si al Romaniei. Cele 8 patriarhii, care conduc „dreapta credinta” au abia 173 de milioane de credinciosi. (Revista „Solia”, nr, 9 1996, editiata de Vatra Romaneasca, USA).
   Papistasii care au pe constiinta; cruciadele, inchizita, vanzari de indulgente, cu preoti necasatoriti. Au cladit sute de Catedrale, 166 de universitati raspandite pe toate Continetele. Biserica Ortodoxa greco-slavona,”adevarata credinta” cu preoti casatoriti nu au nici o universitate. Dupa anul 1800 au aparut in lumea ortodoxa cate o Universitati de Stat, laica deci. Otodoxe nici una. In Bisericile si manastirile Ortodoxe, singura cultura erau/sunt; rugaciunile, pomenile, parastasele, nimic social. Scopul partiarhilor este sa faca din credinciosi turma docila (cireada cum spunea Petre Tutea despre poporul rus, de care ierarhii romani ii tin de frati) care sa stea drept in fata boerului, a domnului a preotului,., rezutatul il vedem, il traim, il simtim in mod dureros. Vedem cu ochii ca toate tarile Catolice. protestante si neo-protestante, desprinse din cultura catolica sunt bogate si civilizate, exemplu USA, Canada. Si, toate tarile ortodoxe-greco-slavone sunt sarace si inapoiate. Salvarea romnilor a venitu pe poarta Bisericii Greco-catolice, Luminatii mitropoliti de Alba-Iulia, Teofil in (1697),Atanasie in (1700), inspirati de Duhul Sfant, au intors romanii ardeleni la Biserica stramosasca „catolica si ortodoxa”, la Mil. I. crestin.

   Ura dintre romanii greco-catolic si romanii ortodocsii greco-slavoni era/este cultura, ortodocsii nu aveau. au activitati sociale scoli, toata culura lor, se limita/limiteza la; botezuri, cununii, imormantari, parastase , pomeni, si rugacuni. Aceasta fost cauza pentru care Biserica ortodoxa nu a fost recunoscuta in Imperiul Austro-Ungar. Biserica Greco-Catolica cu ajutorul Vaticanului in 1793 avea peste 350 de scoli parohiale. Din scolile Blajului au plecat profesori care au predat in primele seminarii ortodoxe, in Buc.Iasi, Buzau Rm.Valcea.Calugarii; Visarion Serai (sarlatanul Bosniei) cum la numit Nic.Iorga. si Sofro-nie(refugiat in Muntenia condamnat la moarte prntru talharie) azi declarati de BOR Sf,Mucenici pentru ca au declansat teroarea impotriva scolilor din Blaj, impotrova culturi deci
   BOR romani refuza, sa restitue cele 2200 de bisericii. A) de teama ca romanii sa nu se intoarca la cultura si la civilzatia occidentala. B) sa-si mareasca cu numarul de bisericii furate de la fratii lor romanii greco-catolici. O rusine care apasa pe onoarea si pe demnitatea poporului roman, de care, preotimea romana ortodoxa ii dor in coate. Primirea Romaniei in UE, numai politic si economin nu si spiritual, risca ca sa aibă aceiasi soatra ca si Unirea sub M.Viteazul, si Unirea din 1919-1920, sa se destrame. Chear integrata in UE. Romania sa devina Federatie, cum este Germania si Eelvetia. A avt dreptate Emil, Cioran cand a spus: „ortodoxia greco-slavona a fost/este moartea noastra istorica .
   12 Iulie 2007, Ioan Marinoiu, octogenar, ortodox, USA

   PS. Mai nou, sub conducerea recentei Mitropoli a Clujului si Feleacului, in democratia romaneasca, se darama bisericile istorice greco-catolice Se cladesc peste ele biserici ortodoxa cazul Ungheni-Mures, care de fapt este extinderea mentalitati balcanice moldo-Valaha in Transilvania asupra culturii occidentale. 173 de milioane de ortodocsi se suprapun celor 1,2 miliarde de catolici, 380 de milioane de protestanti, 76 de milioane anglicani. Sa trecut la ultima faza, bisericile greco-catolice din Transilvania sunt sterse din Istorie numindu-le „bisericii ortodoxe”. Se sterge cu buretele trei secole de cultura si de spiritualitate occidentala prin care noi romanii ne-am ridicat la rang de natiune este o barbarie
   Ortodocsi pretind; catolici s-au rupt din ortodoxie, in prezent, dupa 2 milenii catolici sunt cum am aratat mai inainte 1,2 miliarde, protestanti si anglicani 456 de milioane in numai 5 secole, patriarhii ortodocsi numiti de C-tin cel Mare in 2 milenii sa aibă abia 173 de milioane de redinciosi. Europa Occidentala, USA si Canada Tari catolice, protestante, anglicane si neoprotestante sunt tari bogate, In Europa de Rasarit tote tarile ortodoxe sunt sarace.
   Lacomia ierarhilor si a preotiilor ai BOR poporul roman impilat, batjocorit si umilit o va simtii in viitor in mod dureros. De la 1848 tot cantam „Desteapta-te romane si tot nu ne-am desteptat. Se vede treaba ca romanul se simte bine in molesala ortodoxa greco-slavona, a carui deviza este ne descurcam cum putem. Lipsa de demnitate. Trist.
   18.Octombrie 2008 Ioan Marinoiu, octogenar, ortodox.USA

  • Serban Huidu Va acuz! (de ce m-am săturat de România) 2009 Am folosit în titlu douã sintagme: una este titlul celui mai cunoscut manifest al tuturor timpurilor semnat de Emile Zola, iar cel de-al doilea e mult mai recent, si a creat panicã pe vremea lui Iliescu, când un grup de intelectuali ardeleni, în frunte cu Sabin Gherman, declarau tare si rãspicat cã s-au sãturat de patria mumã! Am sã dezvolt putin, chiar dacã nu mã pot compara nici cu Zola si nici nu-mi iau câmpii sã mã retrag la Monaco, unde sã-mi trãiesc linistit viaþa, îngurgitând o rentã viagera de urmas de la vreun sot miliardar! Mã enerveazã în tara asta mizeria, mucurile de tigãri aruncate pe geam la stop, rahaþii si lãtrãturile câinilor proprietate personala sau vagabonzi, blocurile cu apartamente mici si înghesuite, cu masini mai scumpe decât apartamentul parcate în fata lor. Mã copleseste mirosul de ghenã din verile fierbinti, casele care se învârt dupã soare, dar care au niste desfundãturi de strãzi în fatã si ostentatia cu care potentatii îsi plimbã masinile de sute de mii de euro pe strãzile fãrã noimã, dar cu borduri, ale patriei. Mã exaspereazã ca nu avem autostrãzi, drumuri, cãi ferate, infrastructurã în general, dar suntem plini de lucrãri si pasaje inutile, cu care bãietii destepti gãuresc bugetul. Îmi plesnesc venele în cap când realizez cã ne-au minþit ani si ani, cu realizãri mãrete, prunete si mãlãiete, iar în realitate nimic din indolenta noastrã milenarã nu s-a schimbat. Ba mai mult, ne mint în continuare cu zâmbetul pe buze: nu e asa, domnu’ Berceanu, cã faceti 832 de kilometri de autostradã pânã în 2012? Hai sictir, cã ne insulti inteligenta! Mã scoate din minti cã si-au fãcut un renume din spaga încasatã, cã suntem o tarã cu coruptie fãrã corupti, dar cu spectacol de circ la DNA, cu o justitie fãrã scrupule, dar cu un simt tactil al dracu’ de dezvoltat. Simt cã am un Nagasaki în cap când vãd un ghiolban înjurând o femeie, pentru simplu motiv cã e la volan, sau când bãietii de bãieti sparg în cluburi cu târâturi siliconate milioanele furate de tatii lor cu ajutorul sistemului ticãlosit! La munca, mã luzãrilor, nu la tras pe nas praf cumparat, fireste, din milioanele fãcute pe mustata lu’ ãl bãtrân, ori din pãdurile exportate de guzganul rozaliu senior! Îmi vine sã urlu când plãtesc impozitele ca boul, pentru a primi în schimb spitale infecte, unde în 2009 încã se face hepatitã de la transfuzii sangvine si în care-ti plãtesti si simpla aspirinã. Tot pentru impozite plãtite suntem rãsplãtiti cu un învãtãmant în care ministrul garantat de un analfabet notoriu interzice sportul, miscarea si teoria evolutiei pe motiv cã sunt inutile. Mã uit cu greatã la emisiunile politice, cu realizatori ciutaci, libidinosi si scelerati, care pupã în cur patronii tv si interesele lor fãrã pic de demnitate si moralitate. Mi se face rãu când vãd presedinti plângând la comandã sau sefi de partide “suferind” lângã pensionari, din vârful piramidelor de bani pe care uitã sã-i punã în declaraþiile de avere! Mã sufoc de indignare când un cioban cu 2 clase si fãrã nici cea mai elementarã notiune de bun simt roteste miliardele si grohãie grobian în fiecare searã la televizor ce “salvator al saivanului” si ce “buricul pãmântului” e el! Mars mã la pârnaie de unde ai iesit, oligofren ce esti, si pe celãlat tribun trimite-l la balamuc, unde-i e locul! Mã revolt când vãd pipite întretinute, pline de ifose, sugând banii miliardarilor de carton sau pitipoance pe post de “noua clasa politicã”. Îmi fierbe sangele în vene când impostura atinge cote maxime. Vreþi un exemplu? Veniti în Bucuresti sã vedeti cum a reusit chirurgu’ (care are mai nou gânduri sã devinã presedinte) sã punã tot orasul pe butuci, cu concursul celorlalti primari, la fel de “pricepuþt” ca el! Mã satur de România imediat ce deschid televizorul si vãd defilând în curul gol ciumace si naomi, sau cum cautã lobotomizatul de ogica rãmãsiþele Elodiei. De rostogolorile urduroase ale nichitei pe asfalt, în cautarea unei sinucideri nesigure nu mai spun nimic, cã si asa face domnu’ Dan banu’ grup de pe urma nefericitilor care încã-l cred “amãrâtul” de serviciu si patronul “televiziunii poporului”. seful televiziunii popoului, mã nagât de Caracal, asta esti! Îmi provoacã repulsie sã vãd la stiri cum Esca îi prezintã pe guta si adrian piticul minunat încasând bani fãrã numãr pentru tanguirile jalnice. Bani pe care-i trâng cu sacii, si pe care nu plãtesc nici leþcaie de impozit. Cã “impozitele e pentru fraieri”, nu pentru “minoritatea discriminatã”, supusa stereotipurilor, si pe care am exportat-o cu succes în toatã Europa, de ne spun ãia Gipsyland, nu România! Toate acestea mã distrug incet, si VÃ ACUZ PE VOI, cei care sunteþi la fel de oripilati ca si mine de ceea ce se întâmplã, cei care gânditi cã maine copilul vostru trebuie sã se mute în altã tarã pentru o viatã normalã, VÃ ACUZ cã intoarceþi capul si suportaþi cu stoicism toate porcãriile astea care vã omoarã câte un pic în fiecare zi. VÃ ACUZ cã vã complaceti în mlastina asta, din care stim sigur cã nu avem scãpare! Pentru cã vedeti voi, nimic nu e mai plãcut pentru scârbele descrise mai sus decât nepãsarea si indiferenþa celor cu bun simt! Ce ziceti? Inventam partidul bunului simt? Din pãcate, mã uit la mine, mã uit la voi si tare mi-e teamã cã nimeni nu o sã plãteascã vreo cotizatie in partidul asta. Trist, dar adevãrat. În România asta, eu nu mã mai regãsesc demult, traiesc doar cu speranþa, utopicã evident, cã vom reusi sã facem o tarã paralelã în care lãturile si ororile care ne distrug sã disparã! Noapte buna, România, oriunde te-ai afla

  • Parinte prof. Gheorghe Calciu (5150 Leessburg Pike, Alexandria,VA 22302./ 29 Octombrie 1998)
   In scrisoare Sf.Voastre publicata in Lumea libera nr.15 luna August a.c. amintiti de un complot antiortodox si antinational (….) si de nenorocirea cea mare care este nepasarea oamenilor fata de viata de zi cu zi, fata de injustitie, fata de viata politica pe care ar putea-o corecta macar in parte. Va intreb ; este acest complot antiortodox si antinational dirijat din afara ? or, este consecinta dezertarii slujitorilor altarelor noastre de la indatoririle crestine si nationale, care, cu putine exceptii. si-au vandut credinta, neamul si tara slavismului moscovit. In loc sa aruncam vina pe alti mai drept ar fi sa cautam vinovatii in ograda noastra, in Biserica ortodoxa. Ierarhia noastra ortodoxa culege ce au semanat.
   Inaltele valori morale in care am crescut, cinste, harnicie, dragoste de aproapele nostru si de neam, preotii nosrti le-au inlocuit cu ura, lasitate si slugarnicie fata de putere.Lipsa valorii morale este cauza injustitiei, a nepasarii romanilor fata de politica si de slabire a sentimentului de unitate nationala de care amintiti.Teama Sf.Voastre ca se distruge ideia nationala si valorile clasice romaneisti ridica o alta intrebare. Si anume ; Care dintre cele doua Bisericii ale romanilor au luptat pentru redesteptarea ideii nationale, Biserica ortodoxa slavona pe care o slujiti si duceti tara catre Moscova s-au Biserica Unita Greco-Catolica, Blajul care a condus Romania spre civilizatia occidentala ? Citez : Despre ortodoxie, istoricul D.Dragincescu spune, « preotimea si Biserica slavono-bizantina, straina si chear dusmana sufletului romanesc latin, era/si este, un istrument de slavizare si de balcanizare…. »Daca neamul nostru se pastra si scapa nu fu PRIN, ci PESTE Biserica ortodoxa
   Despre unitii Greco-Catolici-Balaj, Maria Eliade Radulescu le-a raspuns brasovenilor unde se refugiase cu copii si i-a facut o primire calduroasa le-a spus, citez :«Voi sunteti aceia care ne-ati semanat campiile cu samanta libertatii, noi va multumim voua, caci ne-ati tri-mis apostoli ce ne-au pregatit mantuirea noastra. De la voi avem o limba corecta, de la voi gramatica, istorie filozofie. Dintre apostolii vostri am avut un Gheorghe Lazar pentru limba, un Aron Pumnul pentru istorie, un Maiorescu pentru literatura si arheologie, un Laurian pentru filozofie ». Si tot din Blaji prin Andrei Muresanu, ne-a venit Sfantul Imn national, (marsilieza romanilor) «De steapta-te romane »…..Imn pe care noi romanii i-l tot cantam de la 1848, de 150 de ani si tot nu ne-am desteptat din patul caldut ortodox greco-slav. Sub comunisti ierarhia noastra ortodoxa promoscovita a reptatat istoria, au fost straini de sufletul poporului roman, ei, ierarhii & Co.comunistii au desfiintat Biserica Unita Blajul cu vicleanul scop de a izola natiu-nea romana de civilizatia occidentala, de latinitate, care au ajuns in Ardeal prin Blaj. De retinut, prin scolile Blajului in numai trei secole Romania s’a ridicat la rang de natiune. Ne mai exis-tand unitii-Blajul ierahii nostri au putut slugarnicii in voie Moscova comunista, ortodoxa pravoslavnica. Vinovati preoti informatori ai securitatii. Marii vinovati pentru dezastrul tarii sunt cei care au dat ordin, cei care au mentinut complotul antinational sunt la noi acasa, sunt ierarhii ortodocsi & Co secu-comunistii romanasi de-ai nostri, ortodocsii, slugoii Moscovei executat ordine criminale lipsiti de cel mai elementat simt uman si patriotic. Politicienii pentru idealui marxist, ierarhii pentru a se intari si extinde ortodoxia, au adus Romania in pragul dezastrului economic. Saracie pe care nu o simt cei care au tradat.(ierarhii & Co.secu) ci, cei care au fost parasiti si tradati. Parasirea turmei de catre preotii ortodicsi este cauza pentru care romanii au devenit nepasatori fata de viatia de zi cu zi.
   Parinte prof, Gheorghe Calciu, v-am cunoscut la cel de al Doliea Congres Mondial al Romanilor Liberi. Paris 20-22 iunie 1986, la care am participat in calitate de membru fondator. Eu citisem scrisoarea pe care ati trimis-o Sf. Parinte Papa Ioan Paul al II-lea, pentru care v-am apreciat, va aminesc sfarsitul scrisori « Va scriu Sanctitatea Voastra, in romaneste, limba ale carui suferinte se aseamnana cu cele indurate de poporul polonez dealungul istoriei. E limba in care s’a plamadit cultura noastra nationala si crestina (da pr.Ghe.Calciu prin Corifeii Sc.Arde-lene, si unitii greco-catolici din Blaj), astazi amenintata si stricata in care am pacatuit si ne-am pocait, limba in care, de veacuri ne rugam si slujim liturghia crestina, sa rasune astazi pe pama-ntul Romei pentru a aduce cu ea amaraciune si lacramile noastre. Binecuvantati, Santictate, pacea lumii Bisericile Surori si neamul romanesc » Semnat : Preot Georghe Calciu ( 17 )Oct.1978). Atunci, la Paris, am vazut in Sf Voastra un deschizator de drum al Bisericii noaste ortodoxe catre occidentul civilizat, catre Roma Eterna. Convingerea mea de atunci a fost intarita de cuvintele cu care ati incheiat scrisoarea, le citez din nou : « Binecuvantati, Sanctitate, pacea lumii Bisericile surori si neamul romanesc « cerand aceasta binecuvantare Sf. Voastra recunosteti trei lucruri de mare importanta pentru noi romanii. 1)- Biserica Catolica, Vaticanul este marea forta spirituala si politica a lumii. 2)-Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa sunt Bisericii surori, prin traire in comuniune in mileniul I crestini, iar dupa 1054, prin cele doua impacari de la Lyon, ce s’a facut sub cel dintai Paleolog (1274) si de la Florenta ce sa facut sub ultimul Paleolog (1439). 3)- Cerand binecuvantarea Sf Parinte de la Roma pentru poporul roman, Sf Voastra recunoasteti ca noi romanii prin sange limba si credinta, suntem fiii Romei latine, si nu fiii Constantinopolului, ai Grecilor, Bulgarilor, a Rusilor. de care apartinem numai prin « Duh ortodox » nu prin sange si prin grai.
   La cele doua impacari de la Lyon si Florenta desi se depasise complicatele interpretari teologico-filozofice care separau Bisericile crestine,Vaticanul sesizand slabirea imperiului Bizantin din cauza divizari in patriarhii si amenintarea Europei de pricolul musulman a ridicat crestinatatea catolica formand armata « Cruciatilor » cu intentia de a elibera Sf. Morma-nt ocupat turci. Ortodocsii uita : 1) Ca, Episcopiile Ierusalim, Alexandria Antiohia si Roma au fost infiintate de catre Sfintii Apostoli anii (33- 67), (luand in calcul anul mortii Sf Apos-tol Petru. 2) Uita ca Episcopia si primul episcop din Constantinopol a fost infiintata si numit de, C-stin cel Mare, iar Catedrala Sf Sofia a fost cladita de Imparatul Iustinian I (527-565) 3), uita ca, episcopii din Bizant, rosi de orgoliu, si ura, dorind sa fie egali cu episcopul Romei au infiintat rangul de « Patriarh ».in anul (381), Epscopiile din Constantinopol,Ieru-salim, Alexandria iar in anul (451) Patriarhii adopta Dogma ortodoxa. A fost prima Schisma crestina. Patriarhii fiind numit de imparati in Biserica ortodoxa nu poate fi Biserica Apos-tolica ci, de natura pamanteana lumeasca. Urile si dusmaniile patriarhilor bizantini impotriva Romei Apostolice, reiese din cele ce urmeaza. Citez : »Mult mai bine sa se stie domnind in mijlocul Constantinopolului turbanul turcesc decat « tiara latina. » Dumnezeu, prin bunatatea Lui a ascultat ruga patiarhilor. dupa numai 23 de ani de la pronuntarea acestei teribile dorinti (1453), Constantinopolul a devenit Istambul spre marea durere si suferinta ce a urmat timp de cinci secole, pentru popoarele care se crestinasera sub forma latina din Sudul si din Nordul Dunarii Illyria,Tes-alia etc.popoare care au disparut, inghitite de masa slavona bulgaro-sarbeasca ; acestia ajutati de ortodoxia bizantina a patriarhilor, sub protectia « turbanului turcesc » au pus in aplicare masuri distructiva impotriva popoarelor latine din Peninsula Balcanica. Conseci-nta ? astazi din falnicul Bizant nu arams decat istorie. Goana dupa mariri lumesti a patriarh-lor bizantini i-a asezat unde le este locul in istorie.
   De si Bizantul nu mai exista, ura ortodocsilor greco-slavi impotriva occidentului catolic s-a pastrat pana in zilele noastre. Ura ortodoxa bizantina a rupt in doua, sufleteste nati-unea romana Ne mai existand Bizantul, ortodocsii Romani, au trecut sub umbrela Kievului si a Moscovei. Avand spatele acoperit de ierarhia romana, ortodocsi, omul simplu de la noi au privit/privesc cu aroganta si dispreti, pentru ca asa le-a spus popoa, Biserica Unita Greco-Catolica, Blajul, Biserica vinovata ca ne-a invatat sa citim. Ruptura sufleteasca a divizat tara cat si exilul. Exemplu avem Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi. Infiintata si finanta-ta de marele roman Ion Ratiu in anul 1984, ne fiind pe placul romanilor ortodoxi din exil acestia au infiintat Congresul Mondial Romanesc. Dl.Ion Ratiu, unitul, dupa revolutie a mers in tara unde a luptat pentru a instaura democratia in Romania. Activitatea Congresului Mondial Romanesc a carei copresedinte a-ti fost pr.Ghe.Calciu. se rezuma la conferinte, uri critici si barfe dupa obiceiul ortodox balcanic de nici un folos neamului.
   Revin la miscatoarea fraza din scsisoarea Sf.Voastre trimisa Sf Parinte la Vatican, pentru a va aminti ca, pe pamantul Romei au ajuns si, amaraciunea, lacrimile si jalea enoriasilor romanilor ardeleni greco-catolici uniti cu Roma. Amaraciune lacrimii si jale, provocate nu de unguri ca in trecut ci, de romanii comunisti ortodoxiti,Voirbiti in scrisoare de salvarea neamului prin Biserica, Desigur Biserica este liantul spiritual si moral al unui neam cu condita ca ierarhia ortodoxa romana sa-si aminteasca exemplul lui Mos Ion Roata « Unirea face putere » Biserica Ortodoxa Romana este aservita Moscovei. nicidecum sa slujasca interesele neamului. Daca Biserica este liantul sufletesc a unui neam, atunci Biserica trebuie sa uneasca nu sa dezbine neamul. Preotii Bisericii noastre au oblogatia morala sa promoveze « iubirea Lui Cristos « in locul urei si adusmanii cum se compotra fata de romanii ardeleni greco-catolici.

   Iubirea crestina nu poate veni de la o ierarhie educata in spiritul urei pravoslavnice
   iubirea crestina trebuie adusa din afara, de la Bisericile ortodoxe romanesti din lumea libera, am crezut ca Sf Voastra, ca preot, pe langa sfintenie sunteti si presedintele de onoare al Congresului Mondial Romanesc, formati din intelectuali de seama din exil,veti lucra ca ura dintre Bisericile surori, ortodoxa pravoslavnica, promoscova, si ce-a unita greco-catolica, prooccidentala vor fi depasite .Depasirea « Urei interconfesionale » fiind un imperativ al momentului istoric pentru neam.
   Da, Parinte Gh.Calciu, in persoana Sf.Voastre romanii din exil si-au pus toata speranta ca veti intra in istorie ca un deschizator de drumuri a uniri Bisericilor romanesti, prin aceea ca Bucurestiul sa mearga la Blaj, la mica noastra Roma cum a numit M.Eminescu Catedrala din Blaj ca impreuna, sa inlocuiti lacrimile si amaraciunea cu bucuria impacarii pe pamantul Romei ca, Sanctitatea Sa sa binecuvanteze pacea intre Bisericile surori pe pamantul romanesc. Numai mergand la Roma ierarhia ortodoxa romana ar face acel gest crestinesc al impacari, impacare care ar fi in interesul neamului romanesc dar si rascumpararea pentru tradarea fata de Dumnezeu si de neam, pentru marele pacat, acela ca, Bisericnoastra a slugit regi-mul comunist ateu. Ar fi rascumparat prestigiului pierdut de ierarhia noastra prin slugarnicie fata de analfabetii comnunisti carora li s-a inchinat. Dar m-am inselat SF.Voastra dupa ce vati instalat confortabil aici in America, chiar in Capitala acestei tari ospitaliere. Ospitalitate formata de emigrantii catolici, protestanti si neoprotestanta in numai 250 de ani, drept recunostinta in ultima vizita facuta Patriarhului Teoctis, de unde probail ati primit instructiuni. Va-ti dezis de cele scrise in anul 1978 cand erati la strimtoare. Acum dupa 20 de ani a-ti constatat ca Sf Parinte Papa Ioan Paul al II-lea caruia ii cereati binecuvantarea, in anul de gratie 1998, sf.Voastra (cu « s » mic), ajungeti la concluzia ca Sf.Parinte, urmasiul Sf.Pertu de la Roma « Nu mai are capacitatea de a gandi corect, logic si teologic…..Papa aluneca spre materialism, negand Biblia fara nici un menajament reducand rolul Lui Dumnezeu la aproape nimic, ca rolul Papei este spre distrugerea credintei. Activitatea papala trece inainte autoritatii Biblice si a Sf-lor Traditii. !? (din Articolul « Protest fata de o scrisoare » Lumea Libera nr. 516/22/08 1998 ; Te prinde rasul/plansul materialista este biserica ortodoxa care a furat 2200 de biserici si 2,5 miloane de credinciosi greco-catolica au fost trecuti in mod barbar. Unde scrie in Biblie sa furi de la altul. Sa fim seriosi Parinte Gh.Calciu.
   Parinte Gh.Calciu parerea sf.voastre ca Papa nu mai poate gandi corect, logic si teologic estre infirmata de oameni se seama din lume, va amintesc cele spuse de Robert Gates, fost Director adjunct la CIA care confirma ca au existat legaturi secrete cu Papa si ca, vizita D-lui Caesy,Director CIA la Vatican…..Eu cred precizeaza Gates ca Papa a stiut despre mai multe decat stim noi… Iar Canalul TV CSP, emisiunea Booknotes Mai 3/ 1998, s-a spus, citez: Eu cred ca Papa Ioan Paul al II-lea este considerat probabil cel mai mare Papa din toate timpurile…..Oare sf,Voastra pr, Gh,Calciu, sau alti teologi ortodocsi romani sa fiti mai competenti decat inaltii functionari de la CIA ori scriitori, de prestigiu sa apreciati calitatile filozofice si ecumenice ale Sf, Parinte Papa Ioan Paul al II-lea !?. « Sade harbul in cale si rade de oale » spune un intelept dicton batanesc.
   Pentru ca in scrisoare amintiti se Sfintele Traditii va intreb Pr.Gh.Calciu, care sunt traditiile Bisericii
   noastre ortodoxe ?. nu merg prea adanc in timp, a istoriei indepartate amintesc faptele intamplate si trait generatiile noastre, citez : In primul razboi mondial Episcopii ortodocsi din Ardeal (Sibiu si Arad), in frunte cu mitropolitul lor, Vasile Mangra, osandesc Armata Romana eliberatoare si indeamna la sfaramarea ei. Iar Mitropolitul Primat Konon Donici al Bucurestiului indeamna ostasii la dezertare in preajma luptelor de la Mara-sesti. Marasti si Oituz. Un alt exemplu din zilele noastre il avem la asa zisa Revolutie.In ziua de 22 Decem.1989, muncitorii din Alba-Iulia au infiintat « Frontul Patriotic Liberta-tea » fiind format numai din necomunisti, nu a fost pe placul Bisericii ortodoxe : dupa numai cateva zile, Preotii Stefan Urda si Nicolae Popoescu au scos din fabrici muncitorii indemnandu-i sa repuna in funtii pe fostii conducatori ai judetului comunisti si securisti fostii lor stapani intru Marx in serviciul carora erau, debarcati de FPR. care spuneau ca peste noapte devenisera mari democrati, si membri ai FSN-ului a lui Iliescu. Pentru ce servicii au procedat astfel acesti doi preoti ? Pentru Dumnezeu ? pentru neam ? Pentru Marx ? Nicide-cum. Pentru buzunarul lor si pentru scaunul lor moale.(!). Si cate astfel de cazuri de tradari a preotilor au fost in toat Tara ?
   Nu este de mirare comportarea josnca a unor preoti ortodoxi deoare ce exista precedente. Sub comunisti patriarhii Romaniei fara exceptie, lipsiti de demnitate, au fost slugi ale secucomunistilor, astfel Sf Lor, Capii Bisericii ortodoxe indirect, au contribuit la dis-trugerea intelectualitatii romanesti, a ierarhiei unite cu Roma, greco-catolice, vinovati pen-tru ca erau prooccidentali, adica, procivilizatie si la distrugerea economiei tarii. fericind poporul roman cu sistemul colectivist, sistem al saraciei, de aici vine nepasarea oamenilor fata de viata. de injustitie de politica, de biserica de care aminteati la inceputul scrisorii. Aceasta situatie este urmarea dezertatii de catre marea majoritate a preotilor ortodo-csii de la indatoririle Lor semnalate chiar de Sf.Voastra Pr. Calciu in primele randuri ale scrisori, citez : Am gasit o tara si mai nefericta ca oricand ….dar nenorocirea cea mare este nepasarea oamenilor fata de viata de zi cu zi. Nenorocirea in care a cazut poporul roman sunt urmarile « Sfintelor Traditii”rasaritene pe care BOR, le pastreaza cu sfintenie aceia ca ierarhia, sa slujasac stapanul pamantean, in numele lui Dumnezeu si al poporului de pe spinarea carora traiesc in belesug.Cat priveste complotul antiortodox si antinational de care amintiti in scrisore de fata, a-ti contribuit chiar si Sf.Voastra prin cuvintele necrestinesti pe care le-ati rostit la adresa Sf.Parinte de la Roma si intregii ierarhii Catolice care reprezinta fortia spiritual si intelectuala incontestabila a lumii. Parinte Ghe.Calciu crestinesc si intelept ar fi sa mergeti al Roma sa cereti iertare Sf.Parinte Papa Ioan Paul al II-lea si binecuvantare pentru neamul roman-esc.Va amintesc ca poporul roman nu este de credinta pravoslavnica ci, de credinta latinao-ortodoxa, Credinta pe care stramosii nostri, in primele secole de la Roma le-a primit. Dogma ortodoxa a fost adoptata abia in anul 451, la Conciliul Ecumenic ( Nu Sobor,cuvant slav intrat in biserica romanilor dupa crestinarea rusilor in anul 998), tinut in orasul Calce-donai (Petit Laoruss, Paris 1980, pag 651. Noi romanii nu avem voie sa criticam Roma. Pr Gh. Calciu Dumitreasa, pentru ca suntem latini, suntem fiii Romei. Ioan Marinoiu, octogenar, ortodox,USA

  • Tiganizarea moldo-valahilor
   Ion Iliescu provine din ?Tigania? Oltenitei, Adrian Nastase 50% din Tartasesti, Vanghelie 100% de Bucuresti. Toti sunt fara indoiala intelectuali integarii si de cea ma buna calitate, ca si Madalin Voicu reprezentatul romilor in Parlament. Inpotriva agresiunii rationalitatii occidentale, tiganii si moldo-valahii sau aliat, mint si fura pe fata si se organizeaza in struructuri de supravietuire informala. Tiganizarea tarii nu mai poate fi mascata. Coruptia, minciunea si furtul sunt deja forme de protest social general acceptate. Manelele si modul de viata al romilor sunt dominante. Scriitorul Paul Everac regreta intr-un articol din ?Natiunea? ca nu face si el parte din tiganie.
   Cine vin vine din vest, la Timisoara vede un cartier rezidential in still baroc-tiganesc. In drum spre orient palate zu turnulete, simboluri heraldice tiganesti, sunt la tot pasul. In capitala procentul tiganilor este remarcabil, oricum ei dau tonul in prezent, in toate. In aceste conditii liberale, social-democratice nu-i de mirare ca tiganii si mai ales moldo-valahii aleg din 1989 tigani in functii de conducere si trimit sute de mii in vest.
   Occidentalii ii percep pe romani ca tigani, mai ales pentru ca ei refuza crestinismul occidental si se ascund dupa deget, in spatele romilor. Acesta e inceputul, ei se poarta inca cu manusi, dar in situatii de limita occidentalii stiu ca moldo-valahii ortodocsi sunt de un secol duplicitari ca tiganii bagati in fata, si nu vor mai avea ingaduinta de azi. Ei dau permanent o mana de ajutor ortodocsilor moldo-valahilor, la Unirea din 1859 si 1918, la 1989 si integrarea in UE, dupa care ei cred ca sunt “occidentali” sau ?europeni? fara Unirea sau dialogul cu Roma. Rezultatul, Romania dezmembrata si predata Moscovei. R. Moldova este si azi sub obedienta pravoslavnica nemijlocita.
   Si in vestul Europei sunt sute de mii de tiganii, dar sunt occidentalizati, ei nu sunt o problema sozial-politica. Tiganii occidentali nu aspira la impunerea modului lor de viata in societatea UE, ca la Bucuresti. Crestinii occidentali au desigur multa rabdare cu societatiile subdezvoltate, tiganizate, dar sesizeaza ca permanentul lor avans de incredere acordat ortodocsilor, inclusiv tiganilor moldo-valahi, nu este onorat, ci manipulat, considerat de ei de la sine inteles si ca mai ales tiganii abat atentia de la chestiunea, obtiunea fundamentala a moldo-valahilor si tiganilor pravoslavnici : spre orient sau occident? Moscova sau Roma? Ori un mod de viata oriental, tiganesc, ori unul conform civilizatiei occidentale. Ambele sunt, dupa cum se stie, incompatibile.

   Prof. Dr. Viorel Roman, Akademischer Rat a.D.
   St.-Remberti-Stift 8, D-28203 Bremen, Tel / Fax 700015, roman@uni-bremen.de

 9. COMENTARIU SI MARTURIE LA SCRISOAREA DESCHISA EMISA DE CATRE PROTOPOPIATUL ORTODOX DIN CAREI. Pe Internet a aparut o scrisoare adresata Presedintelui Parlamentului si Ministrului Cultelor. Nascut fiind intr-un sat ce apartinea acestui proto-popiat si citind multe afirmatii departe de adevar e cazul sa le clarificam !.Nu inteleg ce semnificatie gaseste scrisoarea de a numi zona respectiva “Galileea neamurilor”, cu multe nationalitati si culte pe masura! Prin ani 30-40 galilieni, nu prea stiu sa fi existat in Carei, doar cateva familii de evrei veniti din Galita. Erau 40% romani, toti greco-catolici, tot cam atatia unguri reformati, un mic procent de svabi catolici si cateva sute de tigani, toti de limba magheara, care nu pareau ca apartin vreunei religii. Exista si un numar redus de ortodoxi, intre jandarmii de pe sate sau unii functionari veniti din Regat. N-am auzit ca sa fi fost vreun sectant, mai ales ca in tot fostul judet Salaj, din care facea parte Careiul erau doar patru baptisti (Enciclopedia Romaniei,1938). Cei 82 de preoti ortodoxi din Carei, cer autoritatilor sa “nu le ia ceea ce nu le-a dat niciodata adica bisericile ramase de la stramosi lor”. Ma intreb stupefiat : care stramosi ? In zona respectva nu s-a stiut ce inseamna cuvantul “ortodox”!. Bunicul meu vorbea doar de“neuniti. Se stia doar ca jandamul X, sau pretorul, sau cutare invatator regatean e de alta religie si se mira toata suflarea ca e divortat, lucru de neconceput pentru un greco-catolic.Toate bisericile au fost construite cu contributia unitilor, sub conducerea preotilor lor. Tatal meu, preot in Sudurau, a construit actuala casa parohiala si biserica din Chereus, fapt de carre era mandru. Bunicul meu, preot in Acas, a construit Biserica din Mihaileni, iar fratele bunicului, impozanta biserica din Zalau. Semnatarii scrisoii atentioneaza, ca, “stiu ce inseamna lupta si ca au supravietuit aici“, dar nu spun cum au luptat! . Pe la Carei, daca au luptat si au facut-o au fost doar preotii uniti! Imi cer scuze pentru exemple din familie: Bunicul meu la o luna dupa intrarea ungurilor in Carei, a fost incarcat intr-un vagon si expulzat la Beius; Tatal meu dupa 5 luni, in urma sicanelor mari ale preotului reformat din Surdau a trebuit sa se mute in parohia Bobota, total romaneasca; Fratele tatalui meu, Liviu, protopop in Zalau, dupa un an, a fost condamnat la 4 ani munca silica pt. nationalism, inchis la Budapesta si dupa mai mult de un an, schimbat de Statul Roman cu un spion ungur inchis la Aiud. Imi amintesc de preotul Vasile Suta din Capleni si de Gh. Muresan din Sarauad, care au fost expulzati in Romania. Sigur, au fost si altii! Scrisoarea mai spune ca,“Habsburgii au inzestrat pe gr.cat.,cu averi imense” si e cazul sa fixam realitatea! Averile imense date de imparat, au fost exact, d o u a m o s i i, una pt. episcopia de Fagaras, schimbata cu o mosie din Blaj, din veniturile careia, s-au construit in 1754, scolile din Blaj si apoi au fost intretinuti gratuit sute si sute de elevi saraci, timp de 200 de ani si toti elevi blajeni au primit saptamanal cate o paine de 3 kg. zis tipau. La infiintarea in 1777 a episcopiei de Oradea, a primit o mosie, langa Beius, din care a fost construit Liceul din Beius in 1828 si la fel au fost intretinuti elevi saraci! Preotii respectivi, confunda lucrurile si realitatile: Averi imense au avut manastirile ortodoxe din Principate. Cu adevarat, imense, de vreme ce, un numar de 600 sute, deci, sase sute , au fost “inchinate”, Patiarhiilor si manastirilor ortodoxe din Rasarit, mai ales din Grecia , suprafata celor inchinate, reprezentand o cincime din aceea a Principatelor. Mosiile, spune Kogalniceanu au fost “carciumarite”, de egumenii greci ce le administrau. N-au intreinut nici o scoala. Este total incorecta afirmatia conferintei preotesti din Carei ca,“BOR reprezinta traditia si demnitatea neamului nostru”. Ion Frunza, in cartea: Horea, procesul si martirajul sau, relateaza ca “Horea a fost prins datorita Episcopului Gedeon Nichitici, episcopul Petru Popovici de la Arad si alti patru protopopi, toti ortodoxi, fapt pentru care au fost premiati cu galbeni”. In anul 1821, Tudor Vladimirescu a fost inchis in pivnitele Mitropoliei din Bucuresti. In cartea, Preoti si sate din Ardeal, Nic.Iorga scrie: Preotii lui Moga, sa-i odihneasca Dumnezu si pe ei si pe Vladicul Moga, ca samanta lor sa se sfarsaca si in Ardeal si in alte parti. In 1847, vicarul Andrei Saguna a rapit-o pe Ecat. Varga si a predat-o autoritatilor. Ajuns apoi episcop si mitropolit, tot Iorga spune: “de Saguna natiunea romana nu avea nevoie supt nici un raport. Cugetul lui nu era romanesc. El a ramas imperialist si austriac“. Tot Saguna i-a afurisit pe cei care scriau cu litere latine! Prin 1881, mitropolitul Miron Romanul, a infiintat Partidul Constitutional Roman, ce lupta impotriva celui National Roman, care milita pt. Unirea cu Romaina, lucru cu care mitropolitul nu era de acord. In 1915, in Telegraful Roman, Nic.Ivan a ajuns episcop si mitropolit ii pune la stalpul infamiei pe Oct. Goga si Par. Lucaciu pentru ca vorbesc de dezdro-birea romanilor din Ardeal. La intrarea Romaniei in razboi in 15 Aug.1916, Mitropolitul Vasile Mangra si episcopii Miron Cristea de Caransebes si Ioan Papp de Arad, publica o “Cerculara“, in care spun: “Romania, careia fiinta i-a dat patria noastra Ungaria, caci Radu Negru de la Fagaras a intemeiat Tara Romneasca, Dragos din Maramures a intemeiat Moldova…in mod perfid a ridicat arma asupra patriei noaste” si continua, ”romani ucigatori de frati ….Voi intindeti granitile voastre in hotarele vecinilor vostri, voi cresteti puterea voastra, venitele voaste, dezbracand pe alte natiuni…..acela care cu vorbe viclene pe buze, cu dorul de jaf in suflet, vine in hotarele noastre, nu-i frate, ci cel mai pagan dusman”. Pe langa aceasta, Ep.Miron Cristea, trimite ostailor romani din Austro-Ungaria o pastorala, in care ii indeamna sa apere tronul Monarhiei. Mai face declaratia, ca, va zdrobi cu carja sa de episcop, teasta primului soldat regatean care va calca pamantul sfant al Transilvaniei, numit Erdely!!. Nu sa lasat mai prejos, nici Mitropolitul Primat al Romaniei, Conon Armasescu, care in pre-ziua luptelor de la Oituz si Marasesti, a dat o proclamatie, ce s-a aruncat din avioanele germane, prin care, a cerut ostasilor romani sa nu lupte impotriva nemtilor, Traditie si Demnitate ortodoxa! Paralela ce o fac preotii din Carei intre anii 1700 si 1948, mi se pare, cel putin, cinica ! La 1700, schimbarea de la ritul roman-calvin la cel roman unit, dupa tratative ce au durat sase ani, cu preotul catolic Barany, intr-un prim sinod cu semnatura a 56 protopopi si preoti, iar in al 2-lea sinod, cu participarea si aprobarea a 1500 preoti si mireni, fara ca vreunul din acestia sa fi fost arestat sau chinuit, pe cand, in 1948, trecerea sa facut prin semnatura a 36 de preoti adusi cu forta, dintre care doi au inebunit, fara acordul vreunui episcop, iar toti episcopii au fost arestati impreuna cu sute de preoti si mireni, care au executat mii de ani de inchisoare. Din protopopiatul Carei, preotul Vasile Suta din Capleni, a murit in lagarul Ghencea, pr. Titus Borca a stat 5 ani in inchisoare, iar pr. Victor Fanea din Sancrai a fost condamnat la munca silica pe viata. Pr.Gh. Rosianu fost in Hotoan a murit, fiid ascuns intr-o vie in Oradea. Prepozitul nascut in Carei, Augustin Maghiar a murit in inchisoarea Sighet, dupa cateva saptamani petrecute intr-o celula fara geam,. Pr. Alex.Ratiu din Moftin a executat 16 ani de temnita. Vor fi si alti, pe care i-am uitat, dupa atatea ani! Revenind la stramosi ortodoxi ce se pretinde ca ar fi existat candva pe la Carei, N.Dobrescu in “Fragmente privitoare la Istoria Bis. R-sti, Budapesta, 1905, scrie: “Din anul 1091, romanii din Bihor erau organizati intr-un vicariat bizantino-slav condus de un arhiereu-vicar, supus episcopului latin al Oradiei. Preotii acestia erau scutiti de zeciuiala. Dupa 1554, preotimea din Crisana trece sub juridictia mitropolitilor procalvini ai Balgradului, iar o parte se calvinizeaza impreuna cu episcopul roman calvin Avram de Burda si apoi Petre Ciuciu, Nici un document nu spune ca la Carei sau Satu Mare au exista vreodata ortodoxi ! Virgil Trufasiu – Los Angeles .

 10. Multumim din suflet domnule Marinoiu pentru lumina pe care ne-o aduceti.
  Aici sant explicatiile pentru care romanii sant vazuti astazi ca “ultimul popor” din lume. Metodele prin care ortodoxii actioneaza astazi in Occident sant: violenta si santaj emotional, sub ochii indulgenti ai tarilor gazda.
  Se bazeaza pe si sprijina in mod perfid delincventa si incalcarea legilor. Asa ca intodeauna.
  Am stiut de mult ca ceva nu e “in regula” cu Biserica Ortodoxa dar nu puteam intelege ce anume.
  Pacat ca numai Dumneavoastra la cei 80 de ani gasiti de cuviinta sa spuneti Adevarul.

  Intrebarea e ce se poate face?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: