Cum PD-L si BOR si-au dat mana pentru a instaura dictatura in Romania

Scriam in precedentul meu articol Doreste PD-L sa creeze un conflict inter-confesional in Transilvania de pe urma caruia sa castige capital politic si electoral, in special pentru alegerile de la Cluj? despre integelerea care exista intre PD-L si BOR in vederea unui sprijin reciproc:

PD-L sprijina Biserica Ortodoxa Romana in pastrarea proprietatilor greco-catolice pe care le-a primit de la comunisti in 1948;

Biserica Ortodoxa Romana ofera sprijin electoral PD-L-ului.

Pun la dispozitia intregii opinii publice romanesti doua documente care scot in evidenta atitudinea BOR manifestata fata de greco-catolici in nordul Transilvaniei, atitudine sustinut de mitropolitul tortionar Bartolomeu Anania, din care reiese intelegerea care exista intre BOR si PD-L in vederea instaurarii unui stat totalitar fundamentalist ortodox in Romania.

1. Procesul verbal dinaintea retrocedarii bisericii de la Valanii de Beius (martie 2008 )

In articolul Transilvania, Kosovo, Rusia si IPS Bartomeu Anania  am scris mai multe despre implicatiile anti-romanesti care au existat in spatele acelei provocari in vederea destabilizarii Romaniei in preajma summit-ului de la Bucuresti din primavara anului trecut.

Prezint mai jos procesul verbal intocmit de greco-catolici si ortodocsi inaintea executiei sentinte de retrocedare a bisericii din localitate partii greco-catolice, in care primii ii asigurau pe cei din urma ca nu-i vor scoate din biserica afara. Se vede negru pe alb. La oferta greco-catolica raspunsul ortodox a fost: “protopopul ortodox [de Beius – n.n.] isi exprima regretul ca in executie nu s-a tinut cont ca biserica face obiectul unei legi speciale care se va da ulterior“.  Aceasta “lege speciala” la care se facea referire e 368/2007. Textul integral al procesului verbal mai jos:

Valanii de Beius - Proces verbal ortodox greco-catolic

Valanii de Beius - Proces verbal ortodox greco-catolic - martie 2008

 

2. Scrisoarea parohiei ortodoxe din Pocola, jud. Bihor (localitate vecina cu Valanii), adresata in Postul Craciunului 2008 comunitatii greco-catolice din localitate prin care le spune ca intra peste ei in biserica

Incidentul de la Pocola petrecut in Postul Craciunului de anul trecut nu l-am abordat pentru ca nu am stiut despre el la momentul respectiv. Cand am aflat despre el incidentul deja era rezolvat. Am primit insa o copie dupa scrisoare trimisa de parohia ortodoxa Pocola comunitatii greco-catolice din localitate prin care ii transmite acesteia din urma ca, datorita faptului ca biserica greco-catolica e mai mare si de sarbatori ortodocsii sunt mai multi (mentionez ca ortodocsii au propria biserica in localitate, la doar cativa metri mai incolo de cea greco-catolica), ortodocsii vor intra in biserica greco-catolica sa isi faca serviciile religioase. Evident, nu se cere permisie, nu se intreaba, ci doar se transmite:

Episcopia Ortodoxa Oradea

Protopopiatul Ortodox Beius

Parohia Ortodoxa Pocola

Nr. 25/2008

Catre Parohia Greco-Catolica Pocola

Prin prezenta, va aducem la cunostinta, conform hotararii Consiliului Parohial Ortodox Pocola, in urmatoarele zile: 25.12.2008, 1.01.2009 si 6.01.2009 vom intra in biserica noastra cu hramul “Sfantul Dumitru” din Pocola pentru a savarsi Sfanta Liturghie incepand cu orele 9.30, conform protocolului pe care l-am semnat impreuna.

Mentionam ca noi nu recunoastem inscrisul in CF ca fiind al greco-catolicilor, considerand ca acesta este un abuz si un act ilegal, si noi avem tot dreptul pentru a intra in sfanta biserica in aceste zile.

Mentionam ca in aceste zile de sarbatoare numarul credinciosilor [ortodocsi – n.n.] este foarte mare, iar in biserica mica [proprietatea ortodoxa – n.n.] nu avem loc.

Apoi, procesul fiind pe rol nu puteti sa ne impiedicati sa intram pana cand justitita va avea un verdict.

Va atragem atentia ca refuzul, noi nu suntem raspunzatori pentru eventualele probleme ce se vor ivi.

Semneaza preotii ortodocsi din localitate

Pentru referinta atasez mai jos atat copie dupa scrisoarea ortodoxa (nici mie nu mi-a venit sa cred pana nu am vazut!) cat si copie dupa CF in care se mentioneaza clar proprietarul.

Pocola - Scrisoare ortodoxa catre comunitatea greco-catolica

Pocola - Scrisoare ortodoxa catre comunitatea greco-catolica

Pocola - Extras CF asupra bisericii greco-catolice

Pocola - Extras CF asupra bisericii greco-catolice

Care e legatura intre aceste doua cazuri, proiectul de lege 368/2007 si PD-L?

Actiunea de la Valanii de Beius l-a avut in spate pe Bartolomeu Anania dupa cum am aratat. Intreaga obstructionare a legii ordonata de Mitropolitul de la Cluj s-a facut pe considerentul ca acest proiect de lege va trece la momentul potrivit.

Scrisoarea ortodoxa de la Pocola a venit dupa ce PD-L a castigat alegerile si Bartolomeu Anania a dat semnalul in regiune ca acest proiect de lege va trece, iar astfel provocarile au reinceput.

Daca se citeste cu atentie proiectul de lege mai sus mentionat se observa ca modul de aplicare al sau e exact modul de actiune al ortodocsilor de la Pocola: majoritatea trimite scrisoare minoritatii si ii spune, simplu, clar si raspicat, ca ei nu recunosc titlul de proprietate al actualilor proprietari, prin urmare ei, in calitate de majoritari, sunt indrituiti sa ia in posesie proprietatea respectiva.

Daca proiectul de lege 368/2007 devine lege, o astfel de manifestare ortodoxa se va vedea in toate localitatile unde sunt comunitati greco-catolice. E lesne de inteles ce conflict inter-confesional va degenera de aici.

Un lucru pe care nu-l pot intelege e cum poate Biserica Ortodoxa Romana sa recurga la astfel de practici in anul 2009? Ce a fost in 1948 a fost. Colaborarea BOR cu puterea comunista e un fapt cert, insa trecem si peste acesta. Sa ajungi insa in anul 2009 sa trimiti astfel de scrisori catre un alt cult e o sfidare a legii si bunului simt care ma lasa fara cuvinte. Cata ura fata de un alt cult poti avea pentru a te manifesta in acest fel?

De cealalta parte, inteleg anumite strategii electorale pe care partidele le au pentru a atrage voturi, insa actiunea PD-L de a sustine un astfel de proiect de lege, care sfideaza orice simt al dreptatii, proprietatii, bunului simt, normalului, democratiei, libertatii, doar pentru a castiga voturi ma lasa din nou fara cuvinte. PD-L a creat un precedent care arunca in aer orice conceptie de democratie si stat de drept: folosesti incalcarea drepturilor minoritatii si persecutarea acesteia pentru a atrage voturile majoritatii. E exact principiul dupa care s-au instaurat toate dictaturile in lume.

Cand PD-L va termina cu greco-catolicii, pe cine-i va lua la rand pentru a face hatarul Bisericii Ortodoxe Romane in schimbul voturilor? Pe penticostali? Pe baptisti? Pe adventisti?

In cateva zile vor fi alegeri locale la Cluj. Ma intreb cati clujeni cu constiinta vor putea vota cu PD-L in contextul in care acest partid sustine astfel de legi aberante care incalca orice concept al unei societati democrate?

Inchei cu un fragment dintr-un mesaj care circula pe internet in urma cu ceva timp si facea referire la atitudinea pe care trebuie sa o iei impotriva raului:

“Cand nazistii l-au arestat pe vecinul meu evreu nu am protestat pentru ca era evreu. Dupa o perioada, cand l-au luat pe cel tigan, nu am protestat pentru ca era tigan. Mai tarziu cand l-au luat pe cel catolic nu am zis nimic pentru ca era catolic. Mai apoi cand l-a luat pe cel luteran nu am protestat pentru ca nu era problema mea. In cele din urma cand m-au luat pe mine nu a mai fost nimeni cine sa-mi ia apararea!”

Modul de (ne)actionare a societatii civile fata de acest proiect de lege si protestele greco-catolice spune multe despre eficienta acestor ONG-uri in apararea drepturilor omului in Romania.

Unde am ajuns la 20 de ani dupa Revolutie…

Mircea Dabacan
Jurnalist Independent
https://mirceadabacan.wordpress.com

P.S. Am vazut pe un site de stiri ca Tariceanu a afirmat astazi ca Boc a facut mai multe greseli in doua luni decat au facut altii intr-un mandat de prim-ministru. Considerand situatia creata de acest proiect de lege inclin sa-i dau dreptate fostului prim-ministru.

16 Responses

 1. Domnule Dabacan,
  va pot spune din surse sigure ca ieri deputatul PD-L Daniel Buda cauta disperat sa intre in legatura cu Intaiul Statator al Bisericii Greco-Catolice, PF Lucian Muresan, pentru a-l asigura ca va retrage proiectul .

  din cate am inteles Buda a vorbit si cu cineva de la episcopia greco-catolica de Cluj pentru a-i asigura pe greco-catolici de acest lucru.

  foarte multa lume spune ca PDL a pierdut masiv la Cluj din cauza acestui proiect de lege care i-a lasat consternati inclusiv pe foarte multi ortodocsi. Asta in plus de ceea ce PD-L a pierdut datorita parteneriatului cu PSD.

  felicitari pentru articole si informatiile pe care le furnizati

 2. Domnule Mihai,

  Informatia pe care mi-ati transmis-o e bomba. In urma cu putin timp am mai primit ceva similar pe e-mail de la altcineva.

  Am primit neoficial confirmare din partea catorva preoti greco-catolici ca intr-adevar ieri Daniel Buda l-a cautat pe Mitropolitul Lucian Muresan.

  Multumesc pentru tip. 🙂

 3. […] Comentarii mirceadabacan pe Cum PD-L si BOR si-au dat mana pentru a instaura dictatura in RomaniaMihai pe Cum PD-L si BOR si-au dat mana pentru a instaura dictatura in RomaniaCum PD-L si BOR […]

  • SINTAGMA ROMAN = ORTODOX, O AFIRMATE FALSA !

   In ultimii ani, tot mai intens se face apel la aceasta “zicere”, ce apartine unui filozof exaltat, Nae Ionescu, a carui prelegeri si idei n-au avut alta finalitate, decat ca, a trimis la inchisoare o seama de studeti de exceptie, care l-au audiat si crezut!
   O credinta nu poate forma o etnie, o natiune ! Credintele se schimba, uneori, de azi pe maine. Dovada, imultirea sectelor din ultimele decade in Romania! Sa-si fi pierdut acestia “ calitatea de romani”? Cehii s-au declarat 39,8 % atei, 39,2% catolici, 4,6% protestanti, 3% ortodoxi. Care din acestia sant cehi ? Germanii la randul lor sunt 34 % catolici,tot 34 % protestanti, iar 28,3 % neafiliati. Aceiasi intrebare: 28,3 % care n-au nimic cu cele sfinte, sa nu fie germani ? Pana in 1940, basarabenii au fost “romani” , dar la recensamantul de acum 3 ani, doar 2 % s-au declarat ca ar fi romani! Ortodoxi au ramas, doar ca unii tin de Mitropolia Basarabiei, iar altii de o alta mitropolie, afiliata patriarhiei Moscovei. Ucrainienii, ortodoxi in majoritate, tin de 3 patriarhi, toti rezidenti in tara. Oare, care din ei sunt ucrainieni?.

   Se stie ca teritoriul actual al Romaniei, inainte cu peste 2000 de ani a fost locuit de poporul dac, popor pagan, avand o organizatie statala chear centralizatoare, s-a luptat cu bastarnii, celtii, anartii, tauriscii si romanii. Statul dac a disparut si nu se mai aminteste despre vreo activitate timp de noua secole, cand se mentioneaza :”Inaintarea maghearilor in Transilvania se loveste de rezistenta formatiunilor politice romanesti, conduse de Menumorut ( in Crisana), Glad (in Banat) si Gelu (in podisul Transilvaniei). Apoi, in anul 1247 este mentionat voevodul Litovoi in Muntenia si la 1352, Dragos in Moldova. Stat n-a existat atatea secole, dar nu se consemneaza sa fi existat vreo, actiune religioasa. Se pretinde, fara dovezi, ca am fost crestinati de insasi apostolul Andrei, care posibil sa fi ajuns prin Tomis, colonie greceasca, azi Constanta. Prima mentiune in materie de credinta este in anul 1227, intemeierea episcopiei Cumaniei cu resedinta la Civitas Milcoviae, epscopie catolica, cumanii fiind catolici.
   Dupa 10 ani, la 1237 ia fiinta episcopia catolica de Severin. In anul 1279 – reinfiintarea episcopiei catolice a Milcoviei, disparuta dupa invazia tatarilor. Ortodoxi au existat, caci istoria consemneaza in anul 1234: “o bula papala mentioneaza pe romani de rit ortodox din sudul Moldovei si estul Munteniei” Aceasta bula este o scrisoare pe care Papa Grigore al IX-lea cere regelui Bela IV (regele maghiar care stapanea aici), sa permita sa-si aleaga un episcop din neamul lor. Trebuie ca regele a fost de acord din respect pentru Papa, dar romanii nu s-au gasit sa faca acest lucru, sau ca, episcopii bulgari n-au fost de accord.
   Polonezii s-au crestinat abia in anul 966, iar dupa 2 ani s-a intemeiat episcopia de Poznan. In anul 597, in Anglia, Regele Kentului se boteaza si imediat intemeiaza prima episcopie, cea de Canterbury.Cehii au fost pagani pana la venirea
   de la Roma a misionarilor Chiril si Metodiu in 863. Dupa 100 ani ia fiinta episcopatul de Praga. Germanii se crestineaza pe la anul 1000 iar intre anii 1010-1036 incep sa se construiasca monumentalele catedrale din Hildesheim, Trier, Spayer, Koln si Mainz.
   Pare curios ca, Romanii s-au crestinat incepand cu anul 50, iar Europa dupa sute de ani si chear o mie de ani, francii pe la anul 800, danezii la 825, bulgarii la 864, la anul 1000 norvegienii, islandezii si maghearii. Un fapt interesant, in cazul sarbilor: Mihail fiul lui Vojislav, primeste de la Papa Grigore VII, titlul de rege, iar la 1217, Stefan Nemania primeste titul regal de la Papa Honoriu III. Deci la anul 1217 sarbii nu erau ortodoxi!

   Din nou, pretindem ca ne-am crestinat cu o mie de ani inaintea altor popoare din Europa, dar nu s-a lntamplat nimic religios pe meleagurile noastre. Nic.Iorga in Istoria bisericii ramanesti scrie: “Dupa anul 1300 avusera numai vladici-egumeni, stand prin locuri ferite, in schiuri de lemn, unde-i cauta evlavia oamenilor ca si nevoia clericilor de a capata, din mainile lor, necanonice, de sigur, dar singurele inainte spre binecuvantatre, Hirotonisire. Citind acestea, te intrebi: Cum se face ca dupa 1300 ani de crestinism, acesti vladici-egumeni, traiau in “locuri ferrite”? De cine se fereau? Treisprezece secole fara sa faca vreo miscare? Atatea secole in stare de amortire? Ei care au credinta si botezul de la un apostol, nu asemena celorlalti europeni, de la niste misionari! Deci, afirmatia “Biserica ortodoxa a pastrat fiinta neamului” , n-are nici o baza ! Aceasta biserica n-a existat, dar neamul n-a disparut !

   In fond, ce se putea astepta din partea unor preoti analfabeti ? Scoli n-au existat in aceste trei sprezece secole , dupa cum n-au aparut nici in urmatoarele cinci. Ce constiinta puteau forma popii care vor fi fost si spuneau niste rugaciuni intr-o limba straina? Notiunea de “natiune romana” , apartine episcopului greco-catolic Inocentiu Micu, care a pus bazele constiintei nationale, desvoltate apoi de catre Corifeii Scolii Ardelene, preluate de catre celelalte provincii romanesti. Biserica Ortodoxa Romana supusa total bulgarilor, grecilor, rusilor sau sarbilor n-a contribuit cu nimic la actiune.
   Insfarsit, la 1359, deci dupa 50 de ani de la aparitia unei organizari statale a Tarii Romanesti, se infiinteaza la Curte
   de Arges prima episcopie, iar moldovenii fac acelasi lucru la 1401. Incep sa se construiasca biserici si manastiri,
   domnitorii si boierii fac donatie, incat cu timpul averea bisericii insumeaza 2/5 din cea a Tarilor Romane. Episcopii sunt
   adus dinafara : greci, bulgari, rusi sau sarbi. Acestia isi aduc calugarii lor, astfel ca, incetul cu incetul, acestia au luat in
   stapanire toate manastirile, “inchinandu-le altor manastiri din orient”. Prof. de teologie M.C.Ionescu, in cartea
   Influenta culturii grecesti in Muntenia si in Moldova, Buc. 1900 scrie: Calugarii greci, mai niciodata nu veneau cu mana
   goala ei aduceau metanii sfintite, dar mai cu seama lemn sfint , care a stat 3 ani ziceu ei- lipit de crucea Mantuitorului,iar
   altii ziceu ca este chiar din crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul “….” N-ar fi an ramas de la Dumnezeu in care sa
   nu gasim in tarile romane cate un episcop, mitropoli cate un patriarh sau doi, ba uneori cate trei patriarhi deodata. Pag.37
   Beneficiul mosiilor inchinate insumau anual 25 milioane franci, care luau calea orientului, lucru care a durat 300 de
   ani, iar pentru unele manastiri chiar 400 de ani !
   Te intrebi: Cum a fost posibil asemenea lucru ? Sa nu-si fi dat nimeni seama timp de sute de ani, ca e vorba de o
   situatie schizofrenica? Nicio alta tara n-a facut asa ceva ! Am avut sute de manastiri cu mii de calugari, care aveau
   sarcina de a se ruga pentru cei care le-au donat mosiile respective. De ce a trebuit “sa plateasca” pe alti calugari straini
   sa faca acest lucru, mai ales ca timp de sute de ani, afara de faptul ca au mai copiat niste texte, n-au produs absolut
   nimic….E Lovinescu in cartea: Istoria civilizatiei romane moderne scrie: “Nimic romanesc n-a iesti din umbra si
   linistea locasurilor noastre sfinte” Nu s-a gasit nimeni sa-si dea seama ca ar fi trebuit sa deschida niste scoli si
   orfelinate. Nimeni, niciun un episcop sau vreun domnitor. Acelasi Lovinescu spune: “Devenid focare de propaganda religioasa, manastirile noaste imbratisau intreg ortodoxismul, fara consideratiuni nationale”.

   Timp de sute de ani, episcopii din cele trei tari romanesti au fost mai ales greci, bulgarii,rusii in Muntenia si Moldova, sarbi in Ardeal, astfel ca s-a ajuns ca un episcop din Iasi sa tipareasca carti de rugaciuni pentru “Sanatatea Tarului” sau “ pentru sanatatea Tarului si a fiecarui membru din familia Tarului”. Sau episcopul Bucovinei Daniil Vlahovici (1789-1822) sarb de origine, sa dea dispozitie din considerente politice, ca parohiile sa slavizeze onomastica pastorilor ( Acad.D.Vatamaniuc- Origini, nr 9-10.07, Nic. Iorga la pag.281,Vol.II, scrie: “amintindu-se purtarea intreaga a episcopilor sarbi, dintre cari Stamirovici spunea limpede ca nu uraste nimic mai mult dect graiu romanesc”.

   Istoricul A.D.Xenopol scrie: “Inraurirea bisericii bulgaresti asupra mintii si desvoltarii poporului roman, care tinu aproape opt veacuri, fu din cele mai daunatoare …..La noi slavismul tampit, orb si lipsit de orice idee, apasa ca un munte asupra cugetului poporului roman, fara sa-i aduca niciun folos, ingrosind tot meru intunericul care-i cuprinse mintile, in loc de a-l imprastia. Limba slavona inabusi ganditrea romaneasca”. Preotii ortodoxi au scris des despre “catolicismul stricator de neam”, fara sa poata da vreun exemplu in acest sens, dar niciodata, niciun cuvant despre “constuctorii” de neam romanesc” al grecilor, rusilor,bulgarilor sau sarbilor, carora s-au inchinat si supus timp de sute de ani. Incat D. Bolintineanu spune: “Cei ce poarta jugul si-a trai mai vor/ Merita sa-l poarte, spre rusinea lor.

   Aplecati tot timpul sa se supuna stainilor, episcopii ortodoxi n-au urmat nici un moment interesele neamulu, ajungand mai degraba sa le tradeze. Cazul celor ardeleni este semnificativ: “Ghedeon Nichitici, a carui aducere in Ardeal a folosit si rascolei de iobagi a lui Horea, in care se pastra si lui un rost impaciuitor prin predica si blastem” (Nic. Iorga, pag.169,voi.2.) Marele Iorga nu spune ca acest episcop l-a ademenit pe Horea, ca sa fie prins si tras pe roata ! Mitropolitul Miron Romanul, in momentrul in care ardelenii au infiintat Partidul National Romann, care milita pentru unirea cu tara, el a infiintat un partid constitutional moderat, ce milita loialitate fata de statul maghear.
   In 1916 cand Romania a intrat in razboi pentru eliberarea Ardealului, episcopii ortodoxi ardeleni au protestat vehement, numindu-i pe romani” “ ucigatori de frati si cei mai pagani dusmani , incat N.Iorga la pag.286 din vol.2 a Istoriei Bisericii Romane scrie: “Vasile Mangra (mitripolitul n.n.) trebui sa inscrie, printr-o slugarnicie margand pana la tradare fata de neamul sau, cea mai urata pagina din istoria Bisericii romane ortodoxe din Ardeal”. Nici cel care va ajunge mitropolit Nicolae Balan ,n-a ezitat in Febr.1917 sa semneze “Protestul anti romanesc”, publicat de ziarul Peszter Loyd impotriva unirii romanilor ardeleni, “ care s-ar simti mai fericiti alaturri de unguri si sub conducerea lor”.
   Se poate spune ca acesti “ortodoxi”au fost romani? Mai de graba, e cazul sa ne amintim spusele lui Mihail Ralea; ”Se glorifica Ortodoxia, care ne-a tinut in cel mai negru intuneric. Starea naturala politica a romanului este lichelismul”. In cazurile de mai sus, se confirma total !

   In ce priveste porunca Mantuitorului: Merge-ti si invatati toate popoarele, ortodoxsii n-au aplicat-o nicaeri si mai putin printre romani ne fiind nicio traditie in aceasta biserica. N-au avut scoli atatea secole. Cand Gh.Lazar a plecat de la Blaj impreuna cu alti 4 profesori, ca sa infiinteze o scoala secundara la Bucurest la Sf.Sava, mitropolitul Dositei a considerat ca scoala este “cuib de naparci si pestera diavolului” . In 1948, le desfiintarea scolilor confesionale, Biserica greco-catolica a avut un numar de 20 scoli liceale de baeti si 14 de fete, in timp ce, BOR avea doar trei de acelasi nivel, dar si aceaste erau doar “patronate” de carte biserica, fara ca Ea sa se fi implicat cu ceva in educatia elevilor, as cum facuse prima, care avea majoritatea profesorilor-preot, in intrenate cu preoti spirituali, ce formau educatia crestina, cu participari zilnice la Sf.Liturghie, exercitii spirituale, petagogii fiind calugari.

   Concluzia o gasim in cartea: D. Draghicescu- Din psihologia poporului roman, Buc.1907, pag.357: Daca neamul nostru se pastra si scapa sa nu fie inghitit de slavismul bulgar sau moscovit, nu fu prin, ci peste biserca . A trebuit sa fie o vitalitate fara seaman, care, cu tota urgia istoriei noaste, ne-a mai putut pastra in fiinta ….Datorm deci virtutiilor si insusurilor noastre sufletesti admirabie, pe care ni le lasara mostenire parintii nostrii etnici Daco-Romani, ca pana acum nu ne-am inghitit nici puhoiu barbar, nici oceanul slav, nici torentrul turcesc, nici putreziciunea morala greco-fanariota” . Clar si la obiect ! Virgil Trufasiu – California

 4. … sarac popor de inculti! Cat va mai pacali Biserica?

  DEUS SIVE NATURA!

  Numai bine!!!

 5. Proiectul va trece prin Parlament fara probleme, va asigur de acest lucru, nu este niciun complot al vreunei presupuse aliante, toate afirmatiile sunt pure speculatii, iar Biserica Ortodoxa isi apara ceea ce/i apartine de drept.
  Numa bine, rau la nime;)

 6. Problema greco-catolic ane depaseste, insa noi nu-l vota pe candidatul PD-L la primaria Clujului Sorin Apostu din alte motive.

  Cititi mai jos: http://votatidreapta.wordpress.com/2009/02/13/de-ce-nu-pd-l-acum/

 7. @Criste Lucian: daca acest proiect de “lege” va trece prin Parlament, atunci ne-am rezolvat toate problemele. In primul rand comisarii UE vor anula toate monitorizarile la care este si va fi supusa Romania, exprimandu-si regretul si pt. cele anterioare. Constitutia Romaniei si cea viitoare a UE vor fi revolutionate, cu modificari profunde in cea ce priveste conceptul de proprietate si proprietar. Va urma o revolutie culturala, fata de care cea din China o sa para un mic copil.
  @Mirecea Dabacan: nu-i tortionar, domnule, asa-i el.

 8. […] sa castige capital politic si electoral, in special pentru alegerile de la Cluj?recul2000 pe Cum PD-L si BOR si-au dat mana pentru a instaura dictatura in Romaniarecul2000 pe STIRE BOMBA: Deputatul PD-L Daniel Buda umbla disperat sa faca pace […]

 9. Scrisoare deschisa, Presedinelui Traian Basescu,
  Domnule Presedinte.
  Invitatia facuta Sfantului Parinte Papa Benedict al XVI-lea sa viziteze Romania este o invitate istorica, si benefica pentru Romania in conjunctra politica actuala. Fapt care bucura pe toti romanii care doresc binele tari. Sunt si rai voitori cei care pun interesele personale inaintea intereselor natiuni. Acestia acuza presedintele ca a facut invitatia fara acceptul prealabil al BOR. Cum adica, nu inzeleg, presedintele tarii este subordonat BOR Acestor domni le raspund cu o intrebarea: „Fara natiune, exista biserica?”.Biserica este a credinciosilor, nu a ierarhilor. Ierahii sunt slujitori ai credinciosilor. Credinciosii formeaza tara condusa de presedinte. De cand presedintele, Seful Statului, trebuie sa aibe acceptul ierarhilor in actiuni majore. !?. Sa fim seriosi.
  Domnule Presedinte motivati invitatia Sf.Parinte Papa Benedict al XVI-le in Romania ca apreciere pentru ajutorul dat de Biserica Catolica romanilor ortodocsi, aflati la munca in Italia, Spania etc. Cum adica, ortotocsii, purtatori ai „credintei adevarate” sau a”dreptei credinte” sa fie slugi la catolici, sa scape din saracie !?. Domnule presedinte, ajutorului primit de romanii din tari catolice de a avea biserici la dispozitie in care sa se roage sa nu-si uite credinta carei tin in saracie, De ce Pr.Patriarh Daniel, cu studii in occident, nu raspunde cu acelasi gest crestinesc, daca suntem crestini, inca si, de nam latin, nu sa puna la dispozitie, ci, sa restitue bisericile greco-catolilor. Crestineste, este, sa i se raspunda cu aceias masura. Nu o facem pentru ca noi, Sinodul BOR suntem mai smecheri, suntem balcanici, primin, dar nu dam nimic inapoi.Domnilor cei care acuzati presedintele ca a facut invitatia fara acceptul BOR.!. Va raspund; O Vizita a SF.Parinte in Romania trebuie sa fie un inceput, o recunoste fata de Roma. de ajutorul de acum ci, si de ajutorul dat de Vatican, romanilor ardeleni greco-catolici timp de trei secole,(1697-1701 si in prezent) BRU-Blajul „NU” BOR a ridicat Romania la rang de„Natiune”

  Cuteaz sa va aduct la cunostinta Domnule Presedinte fapte pe care nu le cunosteti.
  Daca nu era Blajul Greco-Catolic, romnaii nu aveu scoli in care sa invete limba romana, in bisericile ortodoxe Sf.Liturghie se facea in limba greaca sau chirilica, grai strain romanilor.
  Cultural, in anul (1793), Blajul avea peste 350 scolii parohiale, despre acesta situatie cei care va acuza ca nu ati avut aceptul BOR sa faceti invitaia Papei, nu au avut/nu am nici o scoala parohiala, dar nu supn un cuvant despre acesta grava lipsa. De ce ar pomenii daca, altii, respectiv greco catolicii le-a facut treaba, ei culeg numai roadele, sunt doar majoritari. Fara ajutorul Romei dat romanilor prin Blaj. Romanii nu avea Adunarea de pe Campia Libertati la (1848).unde s-a inspirat Cuza, Kogalniceau si alti partioti din regat sa faca unirea Tarilor Romanesti in (1859), sa imparta cel 600 de mosii manastiresti inchinate Ierusalimului si Muntelui Athos taranilor. Romanii nu ar fi avut un Rege catolic Carol I. sa aduca romanilor Independenta de la 1877, sa modernizeze Bucurestiului si industrializarea Principatelor. Daca nu era Blajul greco-catolic nu era Adunarea de la Alba-Iulia unde Episcopul greco-catolic Iului Hossu sa citeasca Actul Unirii aTransinvaniei cu Regatul Romaniei, la 1 Dec.(1918). Regele Ferdinand si Regina Maria nu deveneau regii Romaniei. Mari.

  Domnule Presedinte, generatia dvs. scoliti de comunisti a-ti invatat o istorie mincinoasa a Romaninei.Consilieri prezidentiali, persoane cu doctorate in strainatate inclusiv Patriarhul Daniel sa nu cunosca adevarul, acela ca, Vaticanul, Papii, la dat romanilor Biserica Greco-Catolica.?. cu este posibil ca BOR, sfidand istoria, si legile unui stat de drept, sa darame bisericile greco-catolice, sa cladesc bisericii ortodoxe peste acesta.?. Biserici in care s-a plamadit dragostea de neam. Bisericile creco-catolice au fost ridicate de enoriasii nu se statul Austro-Ungar indirect bisericile unitilor sunt proprietatea Vaticanului. Proprietatea UE’
  In semn de recunostinta pentru Episcopii greco-catolici, intelectuali romani ucusi de fatii de-ai lor ortodocsi comunisti Sfantului Parinte Papa Blajul, trebue sa i se permita sa binecuvanteze mormintele episcopilor a primului cardinal roman Iului Hossu, tinut ostatic la Manastirea Caldarusani „In Gradina Maicii Domnului a lui P.F.Teoctist?. Faptul ca BOR nu a permis Sf.Parinte Papa Ioan Paul al II-lea sa viziteze Blajul BOR si-a asumat crimele in fata istoriei
  Ma intreb ce sa vada Papa Benedict al XVI-in Romania ? Blajul pus la colt?. Cum se darama bisericile 1989, de si Iliescu senmase o lege de retocedare a bisericilor greco-catolicilor. legea nu sa aplicat din cauza opoziteie ortodocsilor. Prin aceasta opozitie ierarhii ortodocsii se autocondamna in fata lui Dumnezeu si in fata opiniei publice mondiale.
  Presedentia, Guvernul, Camera Deputatilor, Senatul si Justitia, sa nu uite ca Vaticanul are un cuvant horatartor, „nevazut”, in treburile politice ale Europeni si ale Lumii. De si in Constitutia UE, nu este nici un paragraf referitor la „Europa crestina” guvernele si politicienii europeni, fie catolici, luterani, calvinisi, anglicani, reformati, neo-protestant, ei sant profund crestini. serbeaza Craciunul si Pastele cu Liturhgii si cu muzica culta, de Bach, Beethoven, etc. Cantece care inalta sufletul si civilizeza omul.

  Cat influenta a avut Vaticanul in treburile romailor si in treburile a Europei le vedem din cele ce urmeaza:
  Papa Pius X lea a primit la 23 Ianuarie 1912 (…) pe Episcopul Vasile Hossu greco-catolic al Blajului care „il incredinteaza pe Sfantul Parinte de toata viclenia stapanilor de la Budapesta si Viena referitor la infiintarea unei episcopii paralele greco-catolice magheare la Hajdudorogh. (…) la care Papa a raspuns:…. Dar nu fiti mahniti! Nu piere o natie in cativa ani. Mai ales nu, una care a dat dovada de vigoare si vitalitate, (cum sa nu dea dovada de vigoare si vitalite o natie de neam latin, n.p.I.M.), cum e natia voastra. Am cunoscut atatea elevi romani, care mi-au lasat impresii neuitate. Silintele voastre, unite cu cele ale altor neamuri, incatusate de tirani, vor face sa dispara anacronismul austro-ungar de pe harta Europei si cei robiti sa ajunga la libertate si unirie cu fratii lor de un sange. Ce se intemeiaza pe violenta si silnicie nu poate dainui. Noi simtim nu numai cum fierbe, ci si cum crapa oala putreda. Dupa 6 ani in 1918 oala putreda a craptat. Fratii romani de sange latin s-au unit. Fratia a durat pana anul 1945, cand facatorii de bine, Vaticanul si Biserica greco-catolica au cazut prada urelor ortodoxe greco-slavone.
  Domnule Presedinte, noua conjunctura politica impune ca romanii, popor de neam latin, sa se intoarca la Ginta latina, La Ginta care a civilizat lumea. La Mileniu I. Crestin catolic si ortodox. Calea cultural – spirituala a Romaniei catre UR, de trei secole este netezita, cu grele suferinte, de marii romani patrioti care au fost/sant greco-catolici. Puneti in drepturi Biserica Greco-Catolica Domnule .Presedinte. Domnilor Politicieni, Parinte Patriarh Daniel altfel Romania se rupe in federatii. Asa sa ne/va calauzeasca si sa va ajute Dumnezei u
  12/09/08 Ioan Marinoiu, octogenar, ortodox, usa

 10. Istoricul Vlad Georgescu, numai cunoascand gresele din trecut, poti fauri un viitor luminos. Ziaristii au aceasta indatorire fata de neam. mai jos scrisoarea.

  Doamnelor si Domnilor Ziaristi,
  Petre Carp conducatorul Conservatorilor in 1870, la cuvintele lui Ion Bratianu din Camera „acolo unde este ortodoxia acolo este si Romania” a raspuns; Dati-mi voie sa rezum si eu politica noastra in cuvinte tot atat de precise, acolo unde sunt gintele latine, acolo va fi si inima Romaniei. (C.Gane P.P.CarpVol. I. pag. 135 Tot Carp, in 1876 spunea; Voiti sa fim conationali in privinta culturi?. Dar atunci va intreb care va este cultura nationala? ……..Cand poporul roman s’a trezit insa, in fine, dupa o lunga adormire [din ortodoxia greco-slavona n.n.) si, i-sa deschis toate portile la (1697-1700), care a adus curentul latinis] prin care toate ideile puteau sa intre atunci, sub riscul de a-si periclita existenta. Romania a fost silita sa se puna cu o ora mai inainte la inaltimea culturii occidentale …….
  Mai aflam de la Petre Carp, in discutia pentru Constituanta din 1897 urmatoarele. Sa nu ni se vorbeasca in aceste momente de ortodoxie, caci, daca am permite ca ortodoaxia sa iasa din biserica si sa intre pe taramul politic, cred cu d-ul Maiorescu ca am cadea in bratele Rusiei si ce sunt acele brate noi o stim, o stim asa de bine incat ne intrebam cand sant ele mai periculoase, atunci cand ne strang cu ura?. Sau, atunci cand ne strang cu drag ? (Revista Perspective, Prelat Octavian Barlea, Ianuarie-Martie,1988 pag,17-18. Druk: „Logos”, G.m.B.H Bothmerstr,14,8000 Munchen Germania ) Din 1944-1989, 54 de ani Rusii ne-a strans cu ura, din pacate noi romanii nu am invatat nimic. Iliescu omul Rusilor, ca sa se creada ca Rusii ne strang cu drag a scos ortodoxia din biserica punandu-o pe taram politic. Cei 322, toti fosti secu-comunisti, toate ticalosiile, toti milonarii (exceptiile se exclud,) cu ajutorul ortodoxiei ei isi pastreaza puterea, ne strang in brate cu drag, frati fiind, intr-u Duh ortodox greco-salavon
  Se consuma materie cenusie, tone de hartie, de cerneala, se critica, se arata cu degetul, se ocoleste lucrul cel mai important, aducera ortodoxie greco-slave pe taram politic. Politicienii in extind ortodoxia in Transilvania pentru a inabusi cultura si civilizatia. Infiintarea la Cluj si numirea Mitropolitului Bartolomeu Anania agent al rusilor, in Statul de drept Romania, membra in UE, are ca scop trece bisericilor greco-catolice in partimoniul bisericii ortodoxe, darama, modifica, turnuri de biserici greco-catolice, cladesc bisericii ortodoxe peste biserici greco-catolice, (exemplu Ungeni–Mures.) Ierahii nostri intorc Transilvania la mentalitatea balcanica a spertului, a mincunii, a furtului.
  Inscaunarea lui Bartolomeu Anania Mitropolit al Clujului a fost onorata cu prezenta Presedintelui, a Guvernului, deputati si senatori. La ridicarea Mirtopolitului Lucian Muresan al Blajului la rang de Arhimandrit de Papa Benedict al XVI, la ceremonie Romania a fost reprezentata de Monica Macovei Ministru de Justitie Lipsa de la Blaj a Presedintelui, a Guvernului, a Corpurilor leguitoare este o sfdare la dresa latinitati, a culturi si a civilizatiei occidentale, se simt, superiori fiind ortodocsi greco-salvoni.
  La numirea Mitropolitului Oltenie, Presedintele Traian Basescu a delarat: „Biserica ortodoxa este Biserica Neamului” Oare sa nu stie Presedintele ca Biserica ortodoxa nu a facut nimic pe tarm cultural, nimic pentru unirea tarii. Sa nu stie ca, Miron Cristea, episcop ortodox de Caransebesi, refugiat in primul Razboi Mondila la Budapesta se luada ca va sparge capul primului soldat roman pe care-l va intilni venit sa struce hotarele tarii sale Ederli, pentru acesa tradre, ca tadare a fost, romanii l-au numit Patriarh. Vai ! ,Vai ! noua
  Nu, domnule Presedinte Basescu, Biserica ortodoxa nu poate fi Biserica Neamului, singurul merit este ca este majoritara, oricand gata sa intre pe taram politic sa profite material. Cultural si social nu a facut nimic, dinpotriva tine omul in ignoranta. Pe de-o parte preotii, spun; omul este facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Pe de alta parte, ierarhii si preotii nostri, in loc sa ridice personalitatea si demnitatea fiintei umnane o injosecsc, folosesc traditia barbara de aducerea moastelor, in fata carora credinciosii se tarasc pe „coate si pe genunghii” precum animale, este injosire a fiintei umanae, scopul, turma, sa se intoarca cum dicteaza ciobanul.

  Domnule Presedinte Traian Basescu, stramosii nostri s-au crestinat, in Biserica Ortodox de rit Bizantin,” numita acum Greco-Catolica. Blajul, nu Bucurestiul ori Iasul, a scos romanii din intunericul balcanic, ne-a civilizat, a faurit Romania Mare, Moderna.
  Dumneavoastra, doamnelor si domnilor, ziaristi prin darul divin al scrisului aveti obligatia fata de nean sa stabiliti adevarul, care este Biserica Neamului Ortodoxia de rit Bizantin, respectiv Greco-Catolica, Blajul sau Ortodoxia greco-slavona in care suntem.
  30, Iulie, 2008. Ioan Marinoiu, octogenar, ortodox, USA
  .

 11. Cel puţin 9 parlamentari din actuala legislatură sunt membri ai unor biserici evanghelice şi au obţinut mandatul cu sprijinul masiv al voturilor primite din partea coreligionarilor lor.

  Dintre cei nouă parlamentari, şase sunt din PDL şi doi din PNL. Este vorba de ….

  Marius Dugulescu (deputat PDL – Timiş), -baptist

  Gheorghe David (senator PDL – Timiş), -penticostal

  Orest Onofrei (senator PDL – Suceava), -baptist

  Iosif Veniamin Blaga (deputat PDL – Hunedoara), baptist

  Lucian Rivis-Tipei (deputat PDL – Arad), -penticostal

  Mircea Lubanovici (deputat PDL – Diaspora), -penticostal

  Pavel Horje (deputat PNL – Maramureş),

  Nicolae Jolta (deputat PNL – Bihor). -penticostal

  Precum vezi realitatea este usor diferita fata de ce te’au aburit ai pe la adunare.

 12. @Ioan Marinoiu

  Studiaza istoria, si vei afla ca pe la 1700, romanii din Ardeal erau toti ortodocsi, iar guvernul austro-ungar a dorit sa-i deznationalizeze.

  Ca atare, a infiintat cu sprijinul catolicilor o Biserica ilegala, in care a adus cu forta sau cu promisiuni preoti si episcopi ortodocsi.

  Generalul Bukow a distrus cu tunurile peste 150 de biserici si manastiri ortodoxe, ortodocsii au fost persecutati, amendati, judecati, executati, si aproape toate Bisericile lor au fost confiscate.

  Nu simplii credinciosi catolici au comis asasinatele despre care am pomenit aici, ci prelatii cu rang mediu si inalt din biserica papistaseasca, la ordinul Papei.
  Iar cand vorbesc de Biserica Romano-Catolica ca de o biserica asasina, ma refer la acestia din urma, eventual la asasini care se gasesc pe statele de plata ale “Sfantului parinte”, state de plata care fie ca au fost distruse prin ardere sau altfel de mijloc, fie ca sunt ingropate f. adanc in arhivele Vaticanului.

  Uite amintesc doar ….un ordin dat de căpitanul catolic Bethlen în 13 iunie 1761 cuprinde dispoziţiile:

  „Mănăstirile de lemn să fie arse pretutindeni, cele de piatră să se distrugă şi să se facă raport Excelenţei sale guvernatorului atât despre restituirea bisericilor, cât şi despre demolarea mănăstirilor. Iar dacă cineva s-ar opune în mod temerar prea înaltei porunci regale dată de mărita comisie să fie pedepsit negreşit cu moarte prin spânzurare sau prin pierderea capului, ca unii care dispreţuiesc poruncile regeşti şi tulbură pacea şi ordinea publică (3, II, p.240).

  Oare cum mai poate ereticul Papa sa mai ceara unirea Sfintei Biserici Ortodoxe cu biserica catolica, ca sef suprem al intregii crestinatati si ca “loctiitor al lui Hristos pe pamant”?

  Mai bine s-ar chema “loctiitor al lui Lucifer pe pamant”, tinand seama de crimele comise in lume din ordinul diversilor papi care s-au succedat la Roma!

  PS:Uite ce spunea Dostoievski…..

  “Catolicismul roman e chiar mai rau decit ateismul, iata parerea mea! Da! asta e parerea mea!
  Ateismul, de fapt, se margineste la negare, reduce totul la zero, pe cind catolicismul merge mai departe: predica un Hristos denaturat, un Hristos ponegrit si profanat, un Hristos care este contrariu celui adevarat!
  Catolicismul il predica pe Antihrist, va asigur, v-o jur! E convingerea mea intima pe care mi-am format-o de ani de zile si care m-a facut sa sufar cumplit… Catolicismul roman crede ca biserica nu poate sa traiasca pe pamint daca lumea intreaga nu este supusa puterii sale politice si striga: Non possumus.
  Papa a pus stapinire pe pamint, pe un tron terestru si a luat sabia; de atunci totul merge asa, numai ca sabiei i-au mai adaugat minciuna, intriga, falsitatea, fanatismul, superstitia, ticalosia si crima; si-au batut joc de sentimentele poporului cele mai sacre, cele mai drepte, cele mai naive, cele mai arzatoare; au vindut toate si totul numai pentru bani, pentru o josnica stapinire paminteasca. Si sa nu spunem atunci ca-i invatatura lui Antihrist?”

 13. Va raspund dle Mihaiandrei on august 22. 2010 at 1,20 seid

  A fost calvinismul antiromanesc in Transilvania?
  D-ul Nicolae Manolescu, in articolul publicat in ziarul Curentul International nr.33 din August 2001 scrie “Dieta din 1566 dispune trecerea Bisericii Ortodoxe sub controlul Bisericii Calvine …. D-ul Manolescu ca dealfel multi istorici laici si teologi din slugarnicie pentru mama Moscova care, de la sine putere s’a declarat a III-a Roma. acestia si-a uitat latinitatea si istoria ortodoxiei de Rit Bizantin, (numita, Greco-Catolica ) lasata de Sf Parinti latini si greci, ei au devenit adepti ai ortodoxiei greco-slavone, Ortodoxie care , a pricopsit romanii cu ignoranta balcanica.

  Incercari de a scoate din ignoranta balcanica pe romani din Transilvania, au facut-o Sasii ei fiind in minoritate au dorit sa fie uniti cu cei mai numerosi locuitori din noua lor patrie unde emigrase Transil-vania, locuitori crestini ca si dansii, rupti de cultura si spiritualitatea occidentala in fadicul an1054 Cand Sasii au trecut de la catolicism la luteraneism, in sec.XV Sasii au tiparit carti de rugaciuni si pentru romani in limba romana, cu buna intenti ca, impreuna, sa formeze o majoritate, care sa reziste la presiunile de maghearizare si, de a scoata pe romani din “ignoranta” in care erau tinuti de greco-slavi prin Biserica Greco-Slavona. Nu a fost noroc. “ignorantia” a triufat, ramanii dupa 600 de ani (1550-2010), sunt “schismatici, s-au inchinat Rasaritului, sunt saraci, in tara bogata, la marginea lumii civilizate.

  Ungurii si ei au trecut de la catolicism la calvinism. Dieta Transilvaneana la 1566 a dispus trecerea Bisericii ortodoxe sub control calvin romanii, nu avea administratie bisericiasca ortodoxa. Dar si pentru citez, “ a elimina din mijlocul credinciosilor romani, ortodocsi transilvaneni tinuti in, intuneric cultural si supersritii la fel ca si fratii lor din Moldova si din Muntenia, nevoiti sa asculte slijbele in Bisericii in limba greaca, chirilica si slavona. Deci, biserica greco-slavon a fost factorul de deznationalizare.

  Din cauza ochelarilor greco-slavoni d-ul Manolescu si multi alti intelectuali romani nu vad gaselita greco-slavona nici in zilele noaste Tipa, “unigurii au vrut sa n-e desnationalizeze. Bun, fie, aveti drepate domnilor istorici dar va intreb ?. Daca ungurii urmareau sa desnationalizeze pe romanii ardeleni trebuia sa introduca in Bisericile romanilor limba magheara incepand din 1566 d-le Manolescu

  Cat de antiromanesc a fost calvinismul reese din conditiile impuse se superintendantul calvin Gelej principelui Ghr.Rakocz (1640) acestea au fost: (amintesc, sotia lui Gh.Rackotz, a infiintat prima scoala primara de fete in Fagarasi)
  1)- Episcopul va intemeia la Alba-Iulia ori in alt loc potrivit o scoala romaneasca cu vre-o trei profesori
  invatati, cunoscatori ai limbilor latine, greaca si romanna, care sa-i invete pe elevi latineste, sa fie
  in stare a le preda invataturile crestine.
  2)- Va tine o tipografie in care va tipari cartile necesare pentru scoala si biserica.
  3)- Va elimina limba straina din biserica, ingrijindu-se ca toate slujbele sa fie facute in romaneste.
  4)- Se va ingriji ca preotii sa predice in romaneste de doua ori pe saptamana, Miercurea si Vinerea.
  5)- Va traduce si in romaneste rugaciunile, atat cele de dimnineata ,cat si cele de seara si va lua masuri ca
  acestea sa fie recitite in toate bisericile.
  6)- Va copia si va tipari cantarile romanesti traduse si folosite de bisericile din Lugoj si din Caransebes,
  se va ingrij ca pretutindeni sa fie cantate inainte si dupa predica.
  7)- Catechismele deja traduse in romaneste le va tipari si va lua masuri ca baeti si fetele sa le invete in ore
  determinate.
  8)- Se va ingriji ca la impartasanie sa se dea separat painea si vinul, iar nu amestacat cum fac acum in
  bisericile romanesti.Painea sa o dea credinciosilor care se impartasesc in mana, iar vinul din
  potir.(aceasta au fost masuri de higena.. Sfanta lingurita, trecuta din gura in gura era mijloc de infectie de; sifilis, tuberculoza,
  holera ” imormantarile erau benefice pentru calugarii si preotii ortodocsi greco-salavoni veniti din Orient. Bulgaria, Serbia ,
  Rusia.)
  9)- Sa faca pe credincios sa inteleaga folosul invataturilor pe care le pot primi de la calvini.
  10)- Sa nu impartasasca copii nevarsnici, ci numai oameni batrani care isi pot da seama de sfintenia tainei.
  11)- Botezul sa fie savarsit in forma simpla cum l-a intemeiat Cristos, cu apa curata in mumele Tatalui, Al
  Fiului, si al Duhului Sfant, fara lumanari, fara ungere cu mir, si fara alte adausuri papistasesti si
  Ortodoxe. (recent am fost la un Botez in orasul Pomona -Los-Angeleas, dupa botez, vasul cu apa sfintita a fost golit pe iarba,
  unde se plimba caini.
  12)-Sa elimine liturghiile, afumatul cu cadelnita, sunatul clopoteilor si alte superstitii ramase de la
  papistasi
  13)-Va elimina din biserica razimatul in carje credinciosii veniti obositi de la munca in cursul lungilor
  slujbe se reazamau in carje,) In biserica credinciosii, femei si barabati, sa sada pe scaune, in cursul
  rugaciunilor sa ingenuncheze.
  14)- Nu va cunoaste intre Dumnezeu si om decat pe Isus Cristos, deci va elimina cultul sfintilor si a
  ingerilor.(ingeri simpli cu doua aripi, ingeri serafimi cu sase aripi, inchipuiri bolnave greco-slavonesti, aduse in Tarile Romanesti
  de calugari veniti de aiurea. Inchipuiri, cu care, romani sunt tinuti in revoltatoare ignoranta. Ignoranta pe care ierarhii, calugari si,
  popimea, imbuibata (preoti saraci se excld) o actualizeaza, o tine vie, in fiecare an organizand pelerinaje, la Sf. Moaste.
  Moaste aduse de aiurea, in fata carora, spre satisfactia ierarhilor, imbracati in odajdii aurite privesc cum semenii lor “omul”,
  fiinta facuta dupa chipul si aseanarea lui Dunmezu, se aut-pedepsesc tarandu-se pe coate si pe genunchi a le sarute. Ca slujitori
  ai lui Cristos. Ei ierarhii, cu doctorate, nu trebuie sa permita auto-pedepsirea semenului sai, nu o fac. pentru ca, pe auto-pedepsia
  semeilor lor BOR a ajuns sa fie ”stat in stat” Ierahii din umbra conduc tara. trag foloase in favoarea lor. 18.300 de biserici si,
  numai 430 de spitale, inseamna ca BOR este “mijloc de productie” cauza pentru ca valorile crestine si morale lipsesc la romani.
  Lipsa valorilor crestine si morale, este cauza hausului politice in Romaia de azi. )

  15)- Se va ingriji ca mortii sa fie ingropati in forma simpla crestineasca, fara bocete, predica,tamaere si
  alte superstiti; nu va ingadui sa li sa puna in sicriu bani pentru drum, alimente si altele.
  16)- Va interzice satelor “proaste” sa aseza lumanari pe morminte si sa boceasca dupa morti.
  17)- Va opri credinciosii sa ingenuncheze, sa se inchine, sa sarute crucile ridicate la incruciseri de
  drumuri, finca si Dumnezeu opreste astfel de lucru.
  18)- Va invata credinciosii sa nu astepte mantuire de la post, sa nu posteasca pentru iertarea pacatelor. Ci
  sa se roage cu zel, caci, fara rugaciune poastul nu are nici o valoare, sa nu se creada ca in sine,
  carnea ar fi necurata decat alte mancari; celor curati toate le sunt curate.
  19)- Va face sa fie parasit obiceiul romanesc de a srbatori vinerea.
  20)- Va lua masuri ca credinciosii sa jure numai in numele sfant al lui Dumnezeu.
  21)- Va elimina cu totul alegerea reginei Rusaliilur si ospetele ce se organizeaza cu acest prilej. (trei zile
  credinciosii ies in frunte cu preotii la camp la binecuvantarea semanaturilor, apoi urca pe un deal
  unde au dus butoaie cu vin ).
  22)- Va elimina din biserica obiceiul de a se da mirilor miere la cununie.
  23)- Nu va desparti casatoriile, sotul parasit cu necredinta in va reda insa libertatea.
  24)- Va depinde de episcopul Calvinist: va cere sfatul acestuia si va primi instructiuni. Preotii romani care
  vor cununa, vor desparti, vor boteza ori imormanta magheari ii va destitui. (Revista “Perspective” nr.65-68
  Iulie 1994 – Iunie 1995,Zenovie Palcasanu,”Istoria Bisericii Romane Unite, partea I-a, 1997-1751, edita II-a Prelat Dr.Dr. Octavian
  Barlea pag. 50.

  Dieta din 1566 a avut ca scop scoaterea romanilor din iobagie si din ignoranta. Romanii in Transil-
  vania erau iobagi, pentu ca, Biserica ortodoxa nu era recunoscuta in Imperiul Austro-Ungar. Nu era
  resunoscuta nu pentru credinta ci, din doua motive. a) nu avea activitati sociale, scoli, spitale, camine
  pentru batrani si pentru copii,. b) Si ca erau “schismatici” se inchinau/inchina Rasaritului, activitatea
  lor se limita la, botezuri, cununii, imormatari, parastase, colive, pomeni si pomeniri, un fel
  de “indulgente” venitul intra in buzunarul preotului.

  Dupa Unirea Transivaniei cu Tara in1918, ortodoxia devenid majoritara, nu pe merite ci,pe criterii
  politice exemple; Episcopul Caransebesului Miron Cristea, a blestamat armata romana, a declarat; voi
  sparge capul primului soldat roman venit sa strice granitele tatri nostre numita Erdeli. Din lipsa de
  demnitate, guvernul roman care a luptat pentru eliberarea Transilvanie de sub ocupatia Austro-Ungara
  al numit pe Miron Cristea primul Patriarh al Romanie
  Pe prof, de teologie Nicolaie Balan in 1916, a scris in Telegraful Romani “romanii se simt mai
  bine sub unguri”, Ales Mitropolit al Transilvaniei in 1920 in fata lui Iorga si a lui Lepedatu ministru
  cultelor, sa jurat sa nu-mi “putrezeasca oasele” pana nu voi aduce oile ratacite (oile ratacite erau
  romanii ardelen greco-catolici, cei care cu adevarat au luptat pentru Unirea Transilvaniei cu Tara
  Miron Cristea, Nicolae Balan au urmat liceul Greco-Catolic din Bistrita-Nasaud, dovada ca,
  ortodocxii in Transilvania nu aveu scoli.
  Se pastra traditia si Andrei Saguna, a urmat liceul si teologia la catolici, apoi a trecut a la
  ortodoxie, in servicul Diete de la Buda-Pesta. A fost adept al Unirii Transilvaniei cu Ungaria
  Reformata. Saguna a persecutat romanii greco-catolci, pentru ca, unitii erau sprijiniti de
  Viena catolica si de Vatican. Avand precedentul lui A.Saguna, Miron Cristea & Co Nicolae
  Balan, ajusi capi ai BOR, au persecutat pe greco catolici,indirect ei, lovea in Biserica Catolica.
  Biserica care, in anul 800 in Italai, aveau aveau, cinci, universitati, in anul 1800 sa ajunga la
  166 universitati, in toata lumea, stiinta a fost raspandita in limba latina.

  In Sesiunea Parlamentara pentru Constitutia din 1923, Mirtopolitul Nicolae Balan a declarat,” Ce
  cauta Papa in Urbia mea”, adica romanii greco-catolici, la care Episcopul greco-catolic de Reghin si
  Cluj, Iului Hossu, a raspuns “A venit sa civilizeze”

  D-le Nicolae Manolescu, ca intelectual, aveti abligatia morala sa nu vorbiti de anul 1566 ci sa scriti adevarul. Sa informati generatiea de acum, mintita, sa spuneti; ca Iuliu Hossu
  Episcopul greco-catolic de Gherla si Clui, a citit la 31 Decembrie 1918, la Alba Iulia a citit Actul Unirii a Transilvainei cu Tara. Iului Hoss afacut parte din delegatia Ardeleana pentru a imana Regelui Ferdinand. Actul istoric al Unirii. Seful Delegatie a fost, Iuliu Maniu, greco-catolic, cel care a facut Unirea Ardealului, cu Regatul Roman. Drept recunostinta Iuliu Maniu a murit in temnita de la Sighet. Episcopul Iuliu Hossu tinut in arestat la Minastirea Caldarusani, maltratat moral de Teoctist mitropolit al Moldovei sa treaca la ortodoxie, Find grav bolnav, a fost internat in Spitalui Colentia unde a murit.
  Aceasta a fost recunostinta romanilor crestini ortodoxi, fata de fratii lor greco-catolici cei, care, a Faurit Romania Mare, care i-a invatat carte, care ia civilizat, i-a intors la griul latin, i-a introdus in marea famile a democratiilor occidentale .
  Suntem in UE, Schisma de la 1054, face ca Romania sa fie catalogata ca tara in curs de dezvoltare, aflata la periferia lumii civilizate.

  12 Septembrie 2001 Ioan Marinoiu, ortodox veteran de razboi, USA

 14. Comunitatea greco-catolică din Reşiţa este în plin proces cu Protopopiatul ortodox pentru retrocedarea bisericii şi casei parohiale. Am avut câştig de cauză la Curtea de Apel din Timişoara şi la INALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE.Acum fondul se judecă la Reşiţa dar se ridică tot mai multe semne de întrebare din moment ce Sorin Frunzăverde este Vicepreşedinte PDL pe ţară, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, membru al Sinodului BOR, un apropiat al episcopului ortodox al Caransebeşului Lucian Mic.
  Pr. Marian I.Ştefănescu
  – protopop unit de Reşiţa –

  • Scarba ce esti! Nu ti-e rusine cum ti-ai batut joc de credinciosi!? Ai vrut sa ne iei biserica ca sa o duci la baptisti? Esti un gunoi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: