Doreste PD-L sa creeze un conflict inter-confesional in Transilvania de pe urma caruia sa castige capital politic si electoral, in special pentru alegerile de la Cluj?

Aceasta e intrebarea pe care mi-am pus-o dupa ce am citit comunicatul din partea organizatiei Romanian Greek-Catholic Association pe care l-am primit de pe site-ul greco-catolica.org.

Mi-am propus imediat dupa terminarea campaniei electorale la sfarsitul lunii noiembrie 2008 sa nu scriu nimic despre actuala guvernare de stanga PD-L+PSD, considerand ca e firesc, chiar daca nu agreez cu ideile de stanga, sa le dai oamenilor cel putin 100 de zile sa se cunoasca, sa se accepte reciproc, etc.

Nu ma asteptam insa ca la o luna de guvernare PD-L+PSD sa avem dea face cu o astfel de actiune din partea unor reprezentanti PD-L care atenteaza la siguranta nationala si pune Romania intr-o imagine negativa fara precedent pe plan international, aruncand-o inapoi la inceputul perioadei comuniste, cand abuzurile si nedreptatile statului impotriva romanilor se tineau lant.

Despre ce e vorba?

In anul 2007 trei deputati pe atunci PD, domnii Buda Daniel, Oltean Ioan si Zegrean Augustin, au propus proiectul legislativ 368/2007 prin care, sub pretextul “rezolvarii” situatiei proprietatilor greco-catolice confiscate de statul comunist de la Biserica Greco-Catolica in 1948, se legifereaza de facto acest furt. Iar daca e legiferat, inseamna ca nu mai e o nedreptate, nu? 🙂 In paranteza fie spus, ceva similar s-a intamplat in perioada nazista, cand prin lege s-a decretat ca evreii sunt o rasa inferioara de oameni prin urmare era legal sa-i extermini.  

Datorita neconstitutionalitatii acestui proiect, precum si a altor chichite – nu tocmai mici! – de ordin juridic (nu sunt jurist, asa ca nu ma incurs in detalii), proiectul a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ al Senatului, Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor, Guvernului Tariceanu, precum si vot negativ in Senat in sedinta din 2 mai 2007.

Din Senat, care e camera sesizata, proiectul a plecat catre Camera Deputatilor, care e camera decizionala si care are ultimul cuvant in acest caz.

Conform informatiilor de pe site-ul Camerei Deputatilor, in data de 26 februarie 2008 proiectul a fost dezbatut in Camera de unde a fost retrimis spre Comisie. Considerand aspectele negative din punct de vedere juridic al acestui proiect de lege, plus faptul ca PD(L) nu avea majoritate parlamentara, era evident ca acest proiect nu va trece de Camera la acea data.

Pentru a evita insa un vot negativ in Camera, care ar fi clasat definitiv proiectul, initiatorii sai au facut ce au facut, si au taraganat discutarea lui pana acum, dupa alegeri.

In prima sedinta a Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera ce a avut/are  loc in perioada 27-29 ianuarie, dl. deputat Buda Daniel, care e si presedintele acestei comisii, l-a pus in discutie pe ordinea zi.

Considerand actuala majoritate parlamentara formata din PDL+PSD si pozitia de influenta pe care initiatorii acestui proiect de lege o au in cadrul PDL (Buda – presedinte de Comisiei juridice si vicepresedinte al grupului parlamentar PDL; Oltean – membru in biroul permanent al Camerei Deputatilor ; Zegrean – judecator la Curtea Constitutionala numit de Traian Basescu), plus faptul ca multi dintre actualii deputati sunt fie noi fie habar nu au despre situatia Bisericii Greco-Catolice, exista sansa ca acest proiect de lege sa treaca de votul in Camera.

La fel cum s-au exprimat deja si reprezentantii greco-catolici, acest proiect e de facto o noua suprimare a Bisericii Greco-Catolice. Reactia lor e de inteles, si nu va fi surprinzator daca vom vedea in viitorul apropiat o campanie virulenta pe plan intern si extern impotriva acestui proiect de lege cu repercusiuni asupra imaginii Romaniei lesne de inteles. Suntem abia la inceput.

Cam aceasta ar fi in mare detaliile tehnice cu privire la proiectul de lege 368/2007.

De ce acest proiect de lege acum?

Luand in considerare mai multe variabile, de la locatia initiatorilor, taraganarea proiectului, rapiditatea cu care a fost scos de la naftalina, precedentele unor reprezentanti PDL care au avut tentative similare anti greco-catolice (ex. senatorul Alexandru Peres din Alba), criza in care se gaseste actualul guvern, impactul negativ pe care alianta PDL+PSD l-a avut asupra electoratului democrat-liebral, si apropiatele alegeri de la Cluj imi dau toate motivele sa cred ca intre acestea exista o legatura.

Care e legatura?

Din ceea ce-mi spun prietenii din Cluj, foarte multi alegatori care au votat inainte cu Emil Boc sunt revoltati de alianta PDL+PSD (votezi dreapta si iese stanga) si vor taxa partidul la alegerile din 15 februarie pentru primaria Clujului.

Solutia de castig pentru PDL la Cluj e sa aiba sprijinul episcopului Bartolomeu Anania (totusi, majoritatea in Cluj sunt ortodocsi) care, cunoscandu-i actiunile din trecut, a pus un gand rau Bisericii Greco-Catolice inca din primele zile de cand a fost numit de Iliescu episcop la Cluj.

Din surse stiu ca in spatele acestui proiect de lege  sustinut de cei trei deputati din zona Clujului sta Bartolomeu Anania.

Cu ocazia alegerilor din Cluj, fiecare grup de interese are sansa sa isi vada indeplinita propria agenda:

PDL scoate de la naftalina proiectul legislativ de suprimare a Bisericii Greco-Catolice pentru a primi sprijin din partea Bisericii Ortodoxe Romane;

Biserica Ortodoxa Romana pastreaza in continuare proprietatile primite prin furt de la Biserica Greco-Catolica, de data aceasta intregul act de talharie fiind legalizat.

Se poate numi si acesta un “compromis rational“, din care doi castiga pe seama cadavrului celui de-al treilea. Cand nu mai ai valori si constiinta, pentru orice nedreptate gasesti justificare rationala. Asa au gasit justificari cei care au torturat oameni in inchisorile comuniste (trebuiau si ei sa traiasca), cei care au turnat pe altii la Securitate (trebuiau si ei sa manance ceva),  cei care pastreaza bunuri furate de la altii (proprietatea este a majoritatii), cei care alunga pastorii evanghelici cu batele din sate (localitatea respectiva e ortodoxa) si exemplele pot continua.

Ce nu stiu multi din clasa politica se pare, e ca acest episcop ortodox Bartolomeu Anania face din plin interesele rusesti in Romania, iar aceasta initiativa legislativa face parte dintr-un plan mai complex de destabilizare a tarii pe plan intern si discreditare pe plan international care nu aduce Romaniei nici un beneficiu.

In articolul Transilvania, Kosovo, Rusia si IPS Bartomeu Anania am oferit exemple concrete de actiuni intreprinse cu “binecuvantarea” lui Bartolomeu Anania care erau pe punctul sa degenereze in conflicte inter-confesionale locale cu potential de extindere pe arii mai largi.

La adresa https://mirceadabacan.wordpress.com/category/bartolomeu-anania/ gasiti toate articolele pe care le-am scris pe subiectul Bartolomeu.

Constat din nou cu surprindere, ca serviciile romanesti in loc sa vegheze la siguranta nationala si sa opreasca astfel de actiuni care atenteaza la siguranta Romaniei, sunt mai preocupate de ce fac nevestele ambasadorilor prin Ambasade (cum spunea Talpes), ce chiloti tanga si-au luat de la mall si alte actiuni de acest gen care tin de “siguranta nationala”.

In maxim 48 de ore voi prezenta cateva documente care vor scoate in evidenta legatura dintre actiunile de ura inter-confesionala intreprinse cu binecuvantarea lui Bartolomeu Anania si acest proiect de lege.

Cred ca PD-L si Guvernul Boc, voit sau nu, au intrat intr-o situatie cu acest proiect de lege din care nu stiu cum vor iesi cu fata curata. Din dorinta de castig electoral cu orice pret la Cluj, PD-L a facut o greseala care il va costa din plin la alegerile viitoare.

Voi reveni.

Mircea Dabacan
Jurnalist Independent
https://mirceadabacan.wordpress.com

P.S. Au trecut deja aproape 24 de ore de cand subiectul a iesit public si nu am gasit decat o persoana din presa scrisa sa vorbeasca despre el. Halal jurnalism! Cand te gandesti ca legea cu stocarea datelor electronice a fost votata in 300 de secunde fara ca presa sa fi scos un cuvant despre ea cand era inca in faza de proiect, nu m-as mira sa se intampla si in acest caz acelasi lucru. Sper doar sa nu aud dupa aceea pe unii strigand in gura mare ca ni se incalca drepturi si libertati sau ca ne “insemneaza ca pe vite”.

17 Responses

 1. Actuala putere politica din Romania trage din toate partile in Biserica Greco-Catolica. La Blaj prin santaj, amenintare, sau ademenire actuala administratie incearca sa obtina scolile Blajului (ceea ce au mai scump greco-catolici in aceasta lume) pentru suma de 1 Euro. Ceea ce e cel mai dureros, e faptul ca gasesc in randul greco-catolicilor tradatori si lasi care sunt dispusi sa negocieze totul. Daca scolile din Blaj vor fi cedate Statului Roman cred ca Biserica Greco-Catolica nu mai are nici o ratiune istorica de a mai exista.

 2. Cred ca ,,Biserica” greco/catolica ar trebui sa isi aduca aminte de originile austro-ungare pe care le are si sa urmeze sfaturile episcopului lor Inochentie Micu care a fost surghiunit si omorat chiar de episcopi catolici cu aprobarea tacita a Papei, atunci cand a spus ca Uniatia a fost cea mai mare greseala. Insa data fiind dorinta de marirea ierarhilor greco/catolici, care iradiaza de pe fata lor, nu cred ca asta se va intampla curand.
  Asa ca o analogie,crestinii greco-catolici sunt ca si cetatenii din rep.Moldova, doresc sa revina la biserica mama insa nu o pot face fara acordul sefilor.

 3. Felicitari pentru articol!

  In urma cu mai bine de o saptamana am inceput o actiune cetateneasca prin care sa-i tragem pe politicieni la raspundere pentru ceea ce fac.

  Detalii la http://votatidreapta.wordpress.com

 4. Principiul proporţionalităţii, pe care-l invoca Domnul Buda, nu se regăseşte printre principiile de drept ce guvernează dreptul intern, dreptul european sau dreptul internaţional, principiul dreptului de proprietate şi principiul echităţii, fiind prevalente în jurisprudenţa europeană. Prin urmare, iniţiativa în sine este unilaterală, discriminatorie şi încalcă drepturile Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.”

  PD-L-ul este continuatorul Statului comunist referitor la restituirea proprietatilor. Chiar daca face parte di PPE (cu care se lauda) pe plan local si national, partidul domnului Buda este plin de comunisti. La Cluj, fostul primar Emil Boc s-a opus restituirii proprietatilor.

 5. Nu va e rusine politicienilor sa va faceti campanie electorala pe seama continuarii persecutiei Bisericii Greco-Catolice?

  In loc sa dati inapoi ce ati primit de la comunistii atei, cautati sa legiferati un furt. Rusine!!!!

  Am votat la aceste alegeri parlamentare cu PD-L pentru ca am crezut ca e un partid de drepta si o alternativa viabila.

  A fost prima data cand am votat cu voi si va asigura ca e si ultima.

  Un asemenea partid e o rusine pentru Romania!

  In ceea ce priveste Biseica Ortodoxa Romana, nu pot sa-mi exprim decat dezgustul si scarba pentru acesti diavoli cu barbi si sutane care si-ar vinde si sufletul numai sa stea in biserici furate de la altii. Nu va e rusine de Cristos pentru ceea ce faceti?

  Nu ati invatat porunca care spune: “Sa nu furi” si sa “nu doresti nimic din ceea ce este al aproapelui tau”?

  BOR s-a inhaitat cu PD-L ca, pentru capul Bisericii Greco-Catolice, sa ii ofere sustinere electorala la Cluj.

  Sunt din Cluj, ma gandeam sa votez cu PD-L, dar domnii Buda si Oltean m-au convins sa nu o fac.

 6. Sorin Apostu vrea sa ajunga primar , “sa faca legea in Cluj”.

  Nu ne este indeajuns ca avem “mitropolit” ortodox din Oltenia (l-am numit pe Bartolomeu Anania)?

 7. Sorin Aopostu este fiu de popa ortodox din Vrancea

 8. Buda si Oltean se pare ca nu sunt ortodoxi,ci penticostali.Boc iarasi, sustine porcaria asta.Nici pe el nu l-am vazut sa-si faca cruce.
  Alianta ortodoxo-penticostala?Cred ca da.

  cosmin330@yahoo.com

 9. Sunt din Roşia de Secaş, sat situat la 19 km de Blaj. În 1948 preotul greco-catolic a fost forţat să treacă la ortodoxie, iar credincioşii, fraieriţi de-a dreptul, nici nu şi-au dat seama, decât mai târziu…. După Revoluţie, preotul ortodox a împiedicat revenirea la greco-catolicism, încât, actualmente nimeni nu-şi mai pune problema confesiunii, problemele fiind mari şi grele din alte puncte de vedere…Pe 15 feb. a.c. au loc alegeri anticipate pentru primar şi la Roşia de Secaş. PDL-ul joacă din nou murdar, impunând un traseist politic, scandalagiu, mitoman, acuzat de fraudă şi furt de către consilierii locali , găsit bun pentru a candida din partea PDL pentru primăria pe care a abandonat-o, el fiind anterior primar, pentru a candida independent la alegerile parlamentare de anul trecut, unde, evident, a pierdut. Pentru a mai câştiga o primărie, PDL, a trecut peste hotărârea organizaţiei locale care şi-a ales candidatul încă de anul trecut, preferând acest penticostal mincinos, nesimţit, lacom şi, evident, incult…Iată că aici, majoritatea se va supune minorităţii !…

 10. Prin initierea proiectul de lege 368/2007 “Privind regimul juridic al bunurilor imobiliare, apartinand cultelor religioase ortodox si greco-catolic din Romania ” nu reiese decat faptul ca PD-L pregateste suprimarea Bisericii Greco-Catolice in Romania. Aceasta dorinta a Statului de a ne lua toate bunurile imobiliare pe care le-am avut inainte de 1989 si pe care le avem dupa 1989 nu reprezinta decat o a doua incercare de inlaturare a cultului Greco-catolic dintr-o tara in care majoritatea doreste sa detina tot. Asa vrea PD-L sa guverneze Romania ? Nu pot sa inteleg de ce fratii nostrii ortodocsi (frati pt ca Isus ne cere: Sa va iubiti unii pe altii, asa cum si eu v-am iubit pe voi), in frunte cu preoti, episcopi ne urasc? De ce? Ei ne urasc pe noi; ei, care nu stiu cum sa fure cat mai mult de unde se poate. Pe de alta parte, porunca a 7-a ne invata sa nu FURAM! Cam greu de respectat aceasta porunca in zilele noastre, cand vrem sa avem cat mai mult (mai ales daca e de la altul!!!), sa avem cat mai multi bani, putere, sa avem cat mai multe biserici, sa ne putem mandri cu atatea biserici ortodoxe, care de fapt sunt greco-catolice. Se pot mandri unii, iar altii INCA se roaga prin cimitire, scoli, cu alte cuvinte pe unde pot, pentru ca NU au unde sa oficieze o sfanta liturghie, la fel ca si altii. In alte tari, ortodocsi si Greco- catolici folosesc acelasi lacasurile de cult, in asa fel incat fiecare cult sa isi poata oficia liturghia. Fratii nostri ortodocsi romani nu au invatat inca acest lucru… Sau nu au facut-o in Romania, ca in Occident tare le place cand altii ii lasa in bisericile lor.

 11. […] a instaura dictatura in Romania « Blog-ul lui Mircea Dabacan – Jurnalist independent pe Doreste PD-L sa creeze un conflict inter-confesional in Transilvania de pe urma caruia sa castige ca…Cum PD-L si BOR pun bazele unui nou stat totalitar in Romania « Blog-ul lui Mircea Dabacan – […]

 12. Problema greco-catolic ane depaseste, insa noi nu-l vota pe candidatul PD-L la primaria Clujului Sorin Apostu din alte motive.

  Cititi mai jos: http://votatidreapta.wordpress.com/2009/02/13/de-ce-nu-pd-l-acum/

 13. […] pace cu greco-catoliciiPe cine nu votam? Pe Apostu. De ce? « Ghilotina de campanie pe Doreste PD-L sa creeze un conflict inter-confesional in Transilvania de pe urma caruia sa castige ca…Costache Ariton pe Paul Goma despre […]

  • SINTAGMA ROMAN = ORTODOX, O AFIRMATE FALSA !

   In ultimii ani, tot mai intens se face apel la aceasta “zicere”, ce apartine unui filozof exaltat, Nae Ionescu, a carui prelegeri si idei n-au avut alta finalitate, decat ca, a trimis la inchisoare o seama de studeti de exceptie, care l-au audiat si crezut!
   O credinta nu poate forma o etnie, o natiune ! Credintele se schimba, uneori, de azi pe maine. Dovada, imultirea sectelor din ultimele decade in Romania! Sa-si fi pierdut acestia “ calitatea de romani”? Cehii s-au declarat 39,8 % atei, 39,2% catolici, 4,6% protestanti, 3% ortodoxi. Care din acestia sant cehi ? Germanii la randul lor sunt 34 % catolici,tot 34 % protestanti, iar 28,3 % neafiliati. Aceiasi intrebare: 28,3 % care n-au nimic cu cele sfinte, sa nu fie germani ? Pana in 1940, basarabenii au fost “romani” , dar la recensamantul de acum 3 ani, doar 2 % s-au declarat ca ar fi romani! Ortodoxi au ramas, doar ca unii tin de Mitropolia Basarabiei, iar altii de o alta mitropolie, afiliata patriarhiei Moscovei. Ucrainienii, ortodoxi in majoritate, tin de 3 patriarhi, toti rezidenti in tara. Oare, care din ei sunt ucrainieni?.

   Se stie ca teritoriul actual al Romaniei, inainte cu peste 2000 de ani a fost locuit de poporul dac, popor pagan, avand o organizatie statala chear centralizatoare, s-a luptat cu bastarnii, celtii, anartii, tauriscii si romanii. Statul dac a disparut si nu se mai aminteste despre vreo activitate timp de noua secole, cand se mentioneaza :”Inaintarea maghearilor in Transilvania se loveste de rezistenta formatiunilor politice romanesti, conduse de Menumorut ( in Crisana), Glad (in Banat) si Gelu (in podisul Transilvaniei). Apoi, in anul 1247 este mentionat voevodul Litovoi in Muntenia si la 1352, Dragos in Moldova. Stat n-a existat atatea secole, dar nu se consemneaza sa fi existat vreo, actiune religioasa. Se pretinde, fara dovezi, ca am fost crestinati de insasi apostolul Andrei, care posibil sa fi ajuns prin Tomis, colonie greceasca, azi Constanta. Prima mentiune in materie de credinta este in anul 1227, intemeierea episcopiei Cumaniei cu resedinta la Civitas Milcoviae, epscopie catolica, cumanii fiind catolici.
   Dupa 10 ani, la 1237 ia fiinta episcopia catolica de Severin. In anul 1279 – reinfiintarea episcopiei catolice a Milcoviei, disparuta dupa invazia tatarilor. Ortodoxi au existat, caci istoria consemneaza in anul 1234: “o bula papala mentioneaza pe romani de rit ortodox din sudul Moldovei si estul Munteniei” Aceasta bula este o scrisoare pe care Papa Grigore al IX-lea cere regelui Bela IV (regele maghiar care stapanea aici), sa permita sa-si aleaga un episcop din neamul lor. Trebuie ca regele a fost de acord din respect pentru Papa, dar romanii nu s-au gasit sa faca acest lucru, sau ca, episcopii bulgari n-au fost de accord.
   Polonezii s-au crestinat abia in anul 966, iar dupa 2 ani s-a intemeiat episcopia de Poznan. In anul 597, in Anglia, Regele Kentului se boteaza si imediat intemeiaza prima episcopie, cea de Canterbury.Cehii au fost pagani pana la venirea
   de la Roma a misionarilor Chiril si Metodiu in 863. Dupa 100 ani ia fiinta episcopatul de Praga. Germanii se crestineaza pe la anul 1000 iar intre anii 1010-1036 incep sa se construiasca monumentalele catedrale din Hildesheim, Trier, Spayer, Koln si Mainz.
   Pare curios ca, Romanii s-au crestinat incepand cu anul 50, iar Europa dupa sute de ani si chear o mie de ani, francii pe la anul 800, danezii la 825, bulgarii la 864, la anul 1000 norvegienii, islandezii si maghearii. Un fapt interesant, in cazul sarbilor: Mihail fiul lui Vojislav, primeste de la Papa Grigore VII, titlul de rege, iar la 1217, Stefan Nemania primeste titul regal de la Papa Honoriu III. Deci la anul 1217 sarbii nu erau ortodoxi!

   Din nou, pretindem ca ne-am crestinat cu o mie de ani inaintea altor popoare din Europa, dar nu s-a lntamplat nimic religios pe meleagurile noastre. Nic.Iorga in Istoria bisericii ramanesti scrie: “Dupa anul 1300 avusera numai vladici-egumeni, stand prin locuri ferite, in schiuri de lemn, unde-i cauta evlavia oamenilor ca si nevoia clericilor de a capata, din mainile lor, necanonice, de sigur, dar singurele inainte spre binecuvantatre, Hirotonisire. Citind acestea, te intrebi: Cum se face ca dupa 1300 ani de crestinism, acesti vladici-egumeni, traiau in “locuri ferrite”? De cine se fereau? Treisprezece secole fara sa faca vreo miscare? Atatea secole in stare de amortire? Ei care au credinta si botezul de la un apostol, nu asemena celorlalti europeni, de la niste misionari! Deci, afirmatia “Biserica ortodoxa a pastrat fiinta neamului” , n-are nici o baza ! Aceasta biserica n-a existat, dar neamul n-a disparut !

   In fond, ce se putea astepta din partea unor preoti analfabeti ? Scoli n-au existat in aceste trei sprezece secole , dupa cum n-au aparut nici in urmatoarele cinci. Ce constiinta puteau forma popii care vor fi fost si spuneau niste rugaciuni intr-o limba straina? Notiunea de “natiune romana” , apartine episcopului greco-catolic Inocentiu Micu, care a pus bazele constiintei nationale, desvoltate apoi de catre Corifeii Scolii Ardelene, preluate de catre celelalte provincii romanesti. Biserica Ortodoxa Romana supusa total bulgarilor, grecilor, rusilor sau sarbilor n-a contribuit cu nimic la actiune.
   Insfarsit, la 1359, deci dupa 50 de ani de la aparitia unei organizari statale a Tarii Romanesti, se infiinteaza la Curte
   de Arges prima episcopie, iar moldovenii fac acelasi lucru la 1401. Incep sa se construiasca biserici si manastiri,
   domnitorii si boierii fac donatie, incat cu timpul averea bisericii insumeaza 2/5 din cea a Tarilor Romane. Episcopii sunt
   adus dinafara : greci, bulgari, rusi sau sarbi. Acestia isi aduc calugarii lor, astfel ca, incetul cu incetul, acestia au luat in
   stapanire toate manastirile, “inchinandu-le altor manastiri din orient”. Prof. de teologie M.C.Ionescu, in cartea
   Influenta culturii grecesti in Muntenia si in Moldova, Buc. 1900 scrie: Calugarii greci, mai niciodata nu veneau cu mana
   goala ei aduceau metanii sfintite, dar mai cu seama lemn sfint , care a stat 3 ani ziceu ei- lipit de crucea Mantuitorului,iar
   altii ziceu ca este chiar din crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul “….” N-ar fi an ramas de la Dumnezeu in care sa
   nu gasim in tarile romane cate un episcop, mitropoli cate un patriarh sau doi, ba uneori cate trei patriarhi deodata. Pag.37
   Beneficiul mosiilor inchinate insumau anual 25 milioane franci, care luau calea orientului, lucru care a durat 300 de
   ani, iar pentru unele manastiri chiar 400 de ani !
   Te intrebi: Cum a fost posibil asemenea lucru ? Sa nu-si fi dat nimeni seama timp de sute de ani, ca e vorba de o
   situatie schizofrenica? Nicio alta tara n-a facut asa ceva ! Am avut sute de manastiri cu mii de calugari, care aveau
   sarcina de a se ruga pentru cei care le-au donat mosiile respective. De ce a trebuit “sa plateasca” pe alti calugari straini
   sa faca acest lucru, mai ales ca timp de sute de ani, afara de faptul ca au mai copiat niste texte, n-au produs absolut
   nimic….E Lovinescu in cartea: Istoria civilizatiei romane moderne scrie: “Nimic romanesc n-a iesti din umbra si
   linistea locasurilor noastre sfinte” Nu s-a gasit nimeni sa-si dea seama ca ar fi trebuit sa deschida niste scoli si
   orfelinate. Nimeni, niciun un episcop sau vreun domnitor. Acelasi Lovinescu spune: “Devenid focare de propaganda religioasa, manastirile noaste imbratisau intreg ortodoxismul, fara consideratiuni nationale”.

   Timp de sute de ani, episcopii din cele trei tari romanesti au fost mai ales greci, bulgarii,rusii in Muntenia si Moldova, sarbi in Ardeal, astfel ca s-a ajuns ca un episcop din Iasi sa tipareasca carti de rugaciuni pentru “Sanatatea Tarului” sau “ pentru sanatatea Tarului si a fiecarui membru din familia Tarului”. Sau episcopul Bucovinei Daniil Vlahovici (1789-1822) sarb de origine, sa dea dispozitie din considerente politice, ca parohiile sa slavizeze onomastica pastorilor ( Acad.D.Vatamaniuc- Origini, nr 9-10.07, Nic. Iorga la pag.281,Vol.II, scrie: “amintindu-se purtarea intreaga a episcopilor sarbi, dintre cari Stamirovici spunea limpede ca nu uraste nimic mai mult dect graiu romanesc”.

   Istoricul A.D.Xenopol scrie: “Inraurirea bisericii bulgaresti asupra mintii si desvoltarii poporului roman, care tinu aproape opt veacuri, fu din cele mai daunatoare …..La noi slavismul tampit, orb si lipsit de orice idee, apasa ca un munte asupra cugetului poporului roman, fara sa-i aduca niciun folos, ingrosind tot meru intunericul care-i cuprinse mintile, in loc de a-l imprastia. Limba slavona inabusi ganditrea romaneasca”. Preotii ortodoxi au scris des despre “catolicismul stricator de neam”, fara sa poata da vreun exemplu in acest sens, dar niciodata, niciun cuvant despre “constuctorii” de neam romanesc” al grecilor, rusilor,bulgarilor sau sarbilor, carora s-au inchinat si supus timp de sute de ani. Incat D. Bolintineanu spune: “Cei ce poarta jugul si-a trai mai vor/ Merita sa-l poarte, spre rusinea lor.

   Aplecati tot timpul sa se supuna stainilor, episcopii ortodoxi n-au urmat nici un moment interesele neamulu, ajungand mai degraba sa le tradeze. Cazul celor ardeleni este semnificativ: “Ghedeon Nichitici, a carui aducere in Ardeal a folosit si rascolei de iobagi a lui Horea, in care se pastra si lui un rost impaciuitor prin predica si blastem” (Nic. Iorga, pag.169,voi.2.) Marele Iorga nu spune ca acest episcop l-a ademenit pe Horea, ca sa fie prins si tras pe roata ! Mitropolitul Miron Romanul, in momentrul in care ardelenii au infiintat Partidul National Romann, care milita pentru unirea cu tara, el a infiintat un partid constitutional moderat, ce milita loialitate fata de statul maghear.
   In 1916 cand Romania a intrat in razboi pentru eliberarea Ardealului, episcopii ortodoxi ardeleni au protestat vehement, numindu-i pe romani” “ ucigatori de frati si cei mai pagani dusmani , incat N.Iorga la pag.286 din vol.2 a Istoriei Bisericii Romane scrie: “Vasile Mangra (mitripolitul n.n.) trebui sa inscrie, printr-o slugarnicie margand pana la tradare fata de neamul sau, cea mai urata pagina din istoria Bisericii romane ortodoxe din Ardeal”. Nici cel care va ajunge mitropolit Nicolae Balan ,n-a ezitat in Febr.1917 sa semneze “Protestul anti romanesc”, publicat de ziarul Peszter Loyd impotriva unirii romanilor ardeleni, “ care s-ar simti mai fericiti alaturri de unguri si sub conducerea lor”.
   Se poate spune ca acesti “ortodoxi”au fost romani? Mai de graba, e cazul sa ne amintim spusele lui Mihail Ralea; ”Se glorifica Ortodoxia, care ne-a tinut in cel mai negru intuneric. Starea naturala politica a romanului este lichelismul”. In cazurile de mai sus, se confirma total !

   In ce priveste porunca Mantuitorului: Merge-ti si invatati toate popoarele, ortodoxsii n-au aplicat-o nicaeri si mai putin printre romani ne fiind nicio traditie in aceasta biserica. N-au avut scoli atatea secole. Cand Gh.Lazar a plecat de la Blaj impreuna cu alti 4 profesori, ca sa infiinteze o scoala secundara la Bucurest la Sf.Sava, mitropolitul Dositei a considerat ca scoala este “cuib de naparci si pestera diavolului” . In 1948, le desfiintarea scolilor confesionale, Biserica greco-catolica a avut un numar de 20 scoli liceale de baeti si 14 de fete, in timp ce, BOR avea doar trei de acelasi nivel, dar si aceaste erau doar “patronate” de carte biserica, fara ca Ea sa se fi implicat cu ceva in educatia elevilor, as cum facuse prima, care avea majoritatea profesorilor-preot, in intrenate cu preoti spirituali, ce formau educatia crestina, cu participari zilnice la Sf.Liturghie, exercitii spirituale, petagogii fiind calugari.

   Concluzia o gasim in cartea: D. Draghicescu- Din psihologia poporului roman, Buc.1907, pag.357: Daca neamul nostru se pastra si scapa sa nu fie inghitit de slavismul bulgar sau moscovit, nu fu prin, ci peste biserca . A trebuit sa fie o vitalitate fara seaman, care, cu tota urgia istoriei noaste, ne-a mai putut pastra in fiinta ….Datorm deci virtutiilor si insusurilor noastre sufletesti admirabie, pe care ni le lasara mostenire parintii nostrii etnici Daco-Romani, ca pana acum nu ne-am inghitit nici puhoiu barbar, nici oceanul slav, nici torentrul turcesc, nici putreziciunea morala greco-fanariota” . Clar si la obiect ! Virgil Trufasiu – California

 14. BUNA ZIUA MA NUMESC DARABAN MIRELA MARIA FOST TRUFAS M-AM NASCUT IN GIOROCUTA SATU MARE SI IN PREZENT LOCUIESC IN ZALAU . BUNICUL DIN PARTEA TATALUI TRUFAS IOAN CRED CA A FOST VERISORUL DUMNEAVOASTRA . AM FOS BOTEZATA IN RELIGIA ORTODOXA DAR IN BISERICA GRECO-ATOLICA MA SIMT A ACASA .ASI DORI SA STIU NUMAI CE FACETI CU STIMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: