Razboiul mediatic dus de Rusia pentru demonizarea Georgiei

La fel ca in multe alte cazuri (alegerile prezidentiale din primavara din Rusia, de exemplu), propaganda de (dez)informare ruseasca sustine si escaladeaza conflictul creat de Rusia in Caucaz.

Urmariti cu atentie materialul de mai jos al agentiei Rusia la Zi:

– armata rusa intra in Georgia sa restabileasca “pacea”;
– trupele georgiene continua sa distruga capitala Osetiei;
– primul corespondent transmite de la fata locului ca armata 58 rusa se pregateste de o “operatiune de pace” in Osetia; capitala e in ruina; prezinta doar pozitia autoritatilor osetine; “autracitatile” trupelor georgiene; sunt cel putin 1400 de morti civili din cauza armatei georgiene. Cum de nimeni nu a filmat acest carnagiu? Un convoi cu refugiati raniti osetini a cazut prada artileriei georgiene.
– “corespondenta” Madina Kochenova transmite ca are multi prieteni si rudenii in Osetia. Intr-o conversatie avuta cu una dintre rudenii, aceasta spune ca multi osetini se inregistrarea voluntar sa lupte impotriva georgienilor, ca georgienii nu-i lasa pe raniti sa fie evacuati, iar daca Rusia nu va interveni nu va fi razboi pentru ca Georgia va distruge natiunea Osetia de Sud. Pentru a fi “impartiala”, “corespondenta” Madina prezinta “realitatea” si din partea cealalta, unde si acolo are prieteni, oferind o inregistrare audio cu un tanar “georgian” care spune ca autoritatile georgiene ii forteaza pe toti barbatii intre 18 si 50 de ani sa intre in razboi. Multi fug, se ascund, femeile si mamele lor plang, etc. De fapt, populatia georgiana nu doreste acest razboi. Iata “cele doua parti ale realitatii”, afirma la sfarsit Madina. Tot ea spune ca Rusia trebuie sa intervina in razboi pentru ca sunt convinsi ca in acest fel se va ajunge la pace.    
– cazacii se pregatesc sa trimita voluntari in Osetia sa lupte impotriva georgienilor.
– multi voluntari, din alte parti al Federatiei Ruse, sunt pregatiti sa se alature “fratilor” lor osetini sa lupte impotriva unei armate georgiene antrenata la standarde NATO (remarcati subtilitatea? In timp ce unii isi apara “nevoile si neamul”, altii sunt mercenari).
– Abhazia se pregateste de “provocari” din partea georgienilor, asa ca isi muta armata pe granita cu Georgia. “Azi Osetia, maine Abhazia. Nu se mai poate continua asa.”
– ranitii nu sunt lasati sa fie tratati sau scosi din zona de conflict.
– multi din osetini au pasapoarte rusesti, prin urmare e normal, zice presedintele Rusiei Medvedev, pentru Federatia Rusa sa isi apare cetatenii ori unde ar fi.
– ascultati cu atentie afirmatiile ministrului de externe rus.
– autoritatile georgiene au banat emisiunile posturilor de televiziune rusesti pe teritoriul Georgiei.
– rusii il acuza pe presedintele Georgiei ca si-ar fi inceput propria campanie media, referindu-se la interviul dat de acesta postului CNN. Rusii scot din context afirmatii de-ale presedintelui Georgian si le manipuleaza pe fata.
    Puteti urmariti interviul complet al presedintelui georgian la
http://www.cnn.com/video/?/video/world/2008/08/08/intv.saakashvili.cnn , iar apoi urmariti emisiunea de pe Rusia la Zi la minutul 24:00.
– minutul 26 – remarcati cum reinterpreteaza pozitia lui Bush.
– concluzia este ca Rusia trebuie sa isi protejeze cetatenii.

Tot in concluzie, va ofer si eu un scenariu imaginar, apropiat insa de realitatea romaneasca:

1. Statul Ungar ofera cetatenie maghiara ungurilor si secuiilor din Transilvania;

2. Secuii isi creaza propria enclava in Transilvania, considerandu-se independenti si separati de Romania. De pe teritoriul “autonom” incep sa hartuiasca trupele romane.

3. Trupele romane sunt trimise sa restabileasca ordinea in Romania.

4. Ungaria trimite trupe sa-i sustina pe separatisti pentru ca sunt cetateni maghiari si trebuie sa-i apare oriunde ar fi.

Schimbati Romania cu Georgia si Ungaria cu Rusia pentru a intelege ce se intampla in acest moment in Georgia.

Mircea Dabacan
Jurnalist Independent
https://mirceadabacan.wordpress.com

Advertisements

2 Responses

  1. […] înnăbuşirea revoltelor… Că opinia publică e controlată şi dictată se cunoaşte din războiul mediatic din perioada războiului din Georgia. De misiunea “pacificatoare” a trupelor militare […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: