9 iulie 2008 – desfasurarea evenimentelor din razboiul ruso-georgian

00:12 – Portul Poti, situat la Marea Neagra, 260 km vest de Tbilisi, in afara zonei de conflict, este bombardat din greu de aviatia rusa.

00:17 – Aviatia rusa bombardeaza baza militara din Senaki, situata la 213 vest de Tbilisi si in afara zonei de conflict. Un om de serviciu si 5 rezervisti sunt omorati. Statia de tren din acelasi oras este bombardata de aviatia rusa, fiind ucise 8 persoane.

00:20 – Aerodromul Vaziani, situat la 2 km de Tbilisi si in afara zonei de conflict, este bombardat din nou de aviatia rusa.

01:00 – Portul Poti de la Marea Neagra a fost bombardat a doua oara de aviatia rusa. Orasul este o tinta civila a aviatiei ruse.

01:20 – Localitatea Gatchiani, situata la 20 kilometri sud de Tbilisi si departe de zona de conflict, a fost bombardat de aviatia rusa. Prin localitatea respectiva trece conducta petroliera Baku-Tbilisi-Ceyhan care insa nu a fost afectata de bombardament.

10:00 – Fortele aeriene ruse bombardeaza aeroportul din Kopitnari.

Intreaga armata a 58-a rusa, situata in Caucazul de Nord, intra in Osetia de Sud. Primele confruntari cu armata georgiana au loc la Thinvali , capitala Osetiei de Sud, oras situat la cca 92 de kilometri la nord vest de Tbilisi.

10:20 – Un avion militar rus a fost doborat langa Gori, iar pilotul capturat.

10:22 – Aviatia rusa continua sa bombardeze orasul Gori, situatia la 60 de kilometri nord-vest de Tbilisi si cu mult in afara zonei de conflict.

12:40 – Aeroportul Kopitnari este bombardat din nou de aviatia rusa.

14:00 – Aviatia ruseasca ataca mai multe locuri din partea estica a Abhaziei (Kodori Gorge), inclusiv aerodronul din satul Omarishara.

14:30 – Parlamentul georgian aproba “starea de razboi” si ordona mobilizare generala.

15:45 – Liderul separatistilor abhazi Sergey Bagapsh anunta inceperea bombardamentelor asupra Anhaziei de est (zona controlata de Georgia).

16:05 – Patru avioane rusesti survoleaza Abhazia de est, controlata de Georgia.

16:15 – Doua nave de razboi rusesti se indreapta spre portul georgian Poti.

16:35 – Localitatea Oni bombardata de aviatia rusa.

19:45 – Thinvali este sub controlul ultimelor trupe georgiene.
Navele ruse care patruleaza in Marea Neagra au oprit un cargou sub pavilion Moldovean sa intre in portul georgian Poti. Nava moldoveana a fost fortata sa se intoarca.

22:30 – aviatia rusa bombardeaza Chkhalta, centrul administrativ al Abhaziei de Nor. Atacul nu s-a soldat cu nici o victima.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: