Legatura intre arestarea lui Radovan Karadzic si ce se intampla in prezent in Ucraina

Toata presa romaneasca si internationala, intr-o masura mai mare sau mai mica, a vorbit despre recenta capturare a fostului lider sarb din Bosnia Radovan Karadzic.

Acesta a fost cautat pentru mai bine de 13 ani de catre justitia internationala, servicii secrete straine si alte “interese” pentru judecarea ori scaparea de crimele facute, sau mai bine spus ordonate, in timpul razboiului din Bosnia-Hertegovina.

A fost prins la inceputul acestei saptamani intr-un cartier din Belgrad printr-o interventie speciala a serviciilor secrete sarbesti, lucru care a adus pentru multi care si-au pierdut apropiatii din ordinul lui Karadzic un pic de alinare sufleteasca.

Se pare ca Karadzic folosea o identitate falsa si practica medicina naturista intr-o clinica din Belgrad.

Dupa cum era de asteptat, multi si-au pus intrebarea cum de pana acum nimeni nu a dat de el de parca l-a inghitit pamantul?

Raspunsul este cat se poate de simplu: a fost protejat de serviciile pro-ruse din Serbia. Incep chiar sa apara informatii ca nici Biserica Ortodoxa Sarba nu a fost straina de aceasta ascundere a sa.

Intrebarea pe care mi-o pun eu, insa, e alta: de ce a fost “predat” Karadzic tocmai acum?

Daca ne uitam la evenimentele de pe plan international care au urmat arestarii lui Karadzic, e usor de inteles ce se intampla.

E clar pentru toata lumea ca Rusia, cel putin deocamdata, a pierdut razboiul din fosta Yugoslavie: toate tarile din fosta Yugoslavie, inclusiv Muntenegru, si-au declarat independenta, iar autonomia si independenta Kosovo – cu toate protestele si impotrivirile Rusiei – este o realitate. In plus de asta, de la alegerea noului presedinte sarb, exista frecvente semnale ca Serbia isi indreapta tot mai mult privirea spre Vest.

In aceste conditii, vedem ca Rusia si-a mutat frontul de batalie cu Vestul in… UCRAINA!

Daca urmarim cu atentie evenimentele din Ucraina din perioada imediat urmatoare arestarii lui Karadzic care au dus la amplificarea tensiunii dintre Moscova si Kiev pe seama incercarii de creere a unei Biserici Ortodoxe autocefale in Ucraina, e usor de inteles ca “arestarea lui Karadzic” a fost de fapt o diversiune a serviciilor rusesti pentru a atrage atentie tuturor, inclusiv a presei, asupra Serbiei si a unei cauze pierdute oricum, in timp ce Rusia isi vede de interesele ei in Ucraina.

Faptul ca evenimentele din Ucraina, de o gravitate fara precedent pentru pacea in regiune, nu au fost acoperite cum ar trebui atat de presa romaneasca cat si straina, dovedeste acest fapt. Cei din presa au fost preocupati sa-si aduca aminte de evenimentele sangeroase petrecute in Bosnia in urma cu 13 ani, in timp ce Rusia lucreaza ACUM la destabilizarea intregii Europe de Est.

Se pare ca, cel putin pana in prezent, Serviciile de Informatii Ucrainene au fost pro-active, incercand pe cat posibil sa opreasca destabilizarea tarii de catre interesele rusesti. In acest context se include interdictia acordata deputatului ultranationalist rus Constantin Zatulin de a intra in Ucraina, Serviciile de Informatii ucrainene motivand gestul pe seama faptului ca acesta doreste crearea unui conflict inter-etnic si inter-religios in regiune.

Intr-un articol recent Transilvania, Kosovo, Rusia si IPS Bartomeu Anania, atrageam atentia asupra “intereselor” rusesti din Romania care ne-au tinuti ocupati cu un conflict inter-romanesc creat tot de ei. Ma refer la cel ortodoxo-greco-catolic din Transilvania.

Iata ca in Ucraina, aceleasi interese rusesti cauta sa-i tina ocupati pe ucraineni cu un conflict inter-ortodox, de data aceasta, amplificat tot de rusi.

Vor intelege oare serviciile, presa si autoritatile romanesti ce se intampla cu ei si in jurul lor?

Se intelege acum de ce IPS Bartolomeu Anania a creat si intretinut scandalul pe seama impartasaniei Mitropolitului Corneanu la o slujba greco-catolica? Intelegeti de ce, cu toate ca Sinodul BOR a luat o hotarare in aceasta privinta, “agitatorii” lui Bartolomeu Anania, cum ar fi Radu Preda, Dan Ciachir, Victor Roncea si altii, nu se lasa si cauta sa tina inca aprins acest conflict?

Poate autoritatile Statului Roman vor avea ceva de invatat de la cele ucrainene referitor la modul cum sa apere interesele tarii lor de cei care, sub pretexte sau barbi frumoasa, cauta sa o destabilizeze.

Situatia din Ucraina este deosebit de grava si necesita o atentie sporita deoarece poate crea un efect de domino in Romania oricand.

Mircea Dabacan
Jurnalist Independent
https://mirceadabacan.wordpress.com

Advertisements

One Response

  1. […] Legatura intre arestarea lui Radovan Karadzic si ce se intampla in prezent in Ucraina […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: