Dialog pe blog-ul lui Ioska Bubble

In contextul judecarii, la cererea lui Bartolomeu Anania, de catre Sinodul BOR a “ereticilor” Corneanu si Sofronie, am intrat pe blogosfera sa vad ce mai zice unul altul si am dat peste blog-ul lui Ioska/Iosif Bubble, un blog bine pus la punct, documentat, unde am schimbat cateva replici pe seama respectivei judecati. Iata-le mai jos:

 

http://ioskap.blogspot.com/2008/07/va-demisiona-ps-nicolae.html

Va demisiona ÎPS Nicolae?

Asta se invoca cel mai des printre ierarhii prezenti la Safntul Sinod. Chiar Mitropolitul Banatului ar fi marturisit unor apropiati ai sai inainte sa plece la Bucuresti ca ia in calcul demisia. Dovezile împotriva lui Nicolae Corneanu s-au înmulţit între timp. Sa rezumăm:

-la Sinodul Permanent de la Neamţ le-ar fi spus celorlalţi ierarhi că nu e prima dată când celebrează taina Euharistiei împreună cu greco-catolicii,
-după Sinodul de la Neamţ, în ciuda scandalului iscat, a mers la o sfinţire de biserică alături de greco-catolici,
-există mai multe plângeri împotriva sa chiar din cadrul Mitropoliei Banatului cu privire la restituiri de biserici către greco-catolici,
-…şi alte acuze care sunt la dosar şi nu am intrat în posesia lor (pentru că a fost pus de mai mut timp sub observaţie).
Trebuie să mai spun că ÎPS Nicolae a prezentat azi în cadrul Sfântului Sinod un certificat medical care atestă că el suferă de Alzheimer, adică are pierderi de memorie.
PS: Deocamdată cazul se discută în Comisia canonică a Sfântului Sinod…
UPDATE: Ultimul zvon e ca IPS Nicolae si-ar face cerere de pensionare.

20 comentarii:

08 iulie 2008 21:24
Anonim spunea…
Si dumneavoastra, domnule Ioska, faceti jurnalism de doua parale?

Sfintirea aia de biserica greco-catolica la care spuneti ca a fost prezent IPS Corneanu a avut loc inainte de Sinodul de la Neamt. In cadrul respectivei Liturghii s-a impartasit si IPS Corneanu, lucru considerat de multi scandalos, crima, etc.

In ceea ce priveste “plangerile” fata de restituirea proprietatilor confiscate de Statul Comunist in 1948 de la Biserica Greco-Catolice si data Bisericii Ortodoxe, asta nu poate decat demonstra lipsa de credinta a celor care au putut face asa lucru, preferand sa celebreze si astazi pe altare si morminte furate si “eretice” (ca doar sunt greco-catolice, nu?).

Meserie te halesc…

08 iulie 2008 22:26
ioska spunea…
gresiti domnule anonim. Eu am citat din documentele Comisiei Canonice a Sfantului Sinod. Daca ei au gresit am gresit si eu. Ei (ierarhii) sustin ca a avut loc o sfintire de biserica dupa Sinodul Permanent de la Neamt.

08 iulie 2008 22:32
Mircea spunea…
Sunt anonimul de mai sus.

Daca asa ceva au afirmat ierarhii respectivi, inseamna ca habar nu au ce vorbesc. Mai mult ca sigur s-au informat doar din articolele lui Ciachir si Roncea de la Ziua.

Sfintirea respectiva de biserica greco-catolica, in cadrul careia IPS Nicolae s-a impartasit (acest lucru, impartasania, i-a scandalizat pe multi ortodocsi), a avut loc pe 25 mai 2008. Comunicatul initial al memorandistilor greco-catolici il gasiti aici:

http://www.greco-catolica.org/a357-La-Timisoara-s-a-intamplat-o-minune.aspx

Dupa data respectiva nu a mai avut loc o sfintire de biserica greco-catolica in zona Timis.

Dar, chiar sa fi fost la o alta sfintire de biserica greco-catolica unde a fost prezent IPS Nicolae dar nu s-a impartasit, care e problema? Si Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a fost la Roma saptamana trecuta si a celebrat o slujba impreuna cu Papa cu ocazia deschiderii anului paulin in Biserica Catolica si nimeni nu l-a caterisit pentru asta.

Vedeti ca din exces de zel cadeti intr-o extrema care va ridiculizeaza intreaga munca jurnalistica.

Opiniile acestea extremiste pe care multi din presa le-au tot vehiculat in ultima luna si jumatate (de genul Biserica Catolica e eretica, schismatica, etc.) pun o umbra negativa asupra Bisericii Ortodoxe Romane. Ciachir si altii acuza ca gestul lui Corneanu ar fi stricat relatia dintre BOR si Biserica Catolica. Afirmatiile lor extremiste si rauvoitoare, insa, au produs un rau si o paguba peste care nu stiu cum va trece BOR. In ultimul articol din ZIUA Ciachir o intoarce ca la Ploiesti, insa e prea tarziu. Raul a fost deja facut.

La sfarsit, dupa toata aceasta tevatura, Biserica Catolica nu are nimic de castigat si nici de pierdut. Perdanta va iesi oricum Biserica Ortodoxa Romana care si-a manjit imaginea peste tot din cauza atitudinilor extremiste. Cine are de castigat? Biserica Ortodoxa Rusa si Rusia care doreste faramitarea Romaniei.

08 iulie 2008 23:15
ioska spunea…
nu tin cu nici o parte domnule Mircea. Problema ortodocsilor nu e cu romano-catolicii, ci cu greco-catolicii. Ierarhii ortodocsi, dupa cate am vazut si auzit azi sunt suparati ca gestul IPS Nicolae nu a facut altceva decat ca greco-catolicii sa arate cat de tari sunt. Si inca odata: tot ce scriu si am scris e din surse ortodoxe.

08 iulie 2008 23:33
Mircea spunea…
Ati vazut dumneavoastra un articol in presa sau pe site-urile greco-catolice in care sa se vorbeasca rau despre Biserica Ortodoxa Romana? Nu ca in acest context nu s-ar fi putut scoate de din biblioteca scrisori pastorale si articole ortodoxe in care se lauda comunismul, crimele sovieticilor, etc. Totusi, greco-catolicii nu au facut-o. Prin urmare cum pot fi acuzati ca “si-au aratat muschii”? Tare ma tem ca aceasta acuzatie a ierarhiei ortodoxe este de fapt o scuza pentru a-si acoperi propria mizerie din ograda si atutidine necrestina de care au dat dovada.

Referitor la sursele de unde va luati informatii, deontologia va recomanda, sa nu spun obliga, parca sa va verificati informatia cel putin din trei surse. Evident, sursele trebuie sa fie din ambele parti. Uitati aici un demers jurnalistic obiectiv al unei jurnaliste care a cautat sa afle cum sta treaba de ambele parti ale “baricadei”.

http://www.greco-catolica.org/a386-Cine-sunt-ierarhii-eretici-din-Romania-anului-2008.aspx

In concluzie, atitudinea extremista si rauvoitoare, total nefondata, a unor reprezentanti BOR impotriva Bisericii Catolice pe seama gestului lui IPS Corneanu nu are scuza, si va afecta imaginea BOR pe multi ani de aici inainte. Daca in perioada comunista o astfel de atitudine era inteleasa in contextul in care toti ierarhii ortodocsi s-au impartasit de la manastirea “Secu”, in Romania anului 2008 o astfel de atitudine necrestina este impardonabila.

08 iulie 2008 23:51
Realitatea lui Petria spunea…
Ioska, Mircea are dreptate.

08 iulie 2008 23:54
ioska spunea…
offff. Verific cat imi sta in putinta. Reamintesc ca blogul e pe surse (deci nu am nevoie de trei surse pt astfel ar fi deja o stire si as fi dat-o pe TV). Nu are nimic a face cu Securitatea, ci doar cu incalcarea de catre IPS Nicolae si PS Sofronie a dogmaticii ortodoxe. Nimic mai mult. Prin urmare nu stiu ce cadere au cei de la Societatea Timisoara (care cei mai multi si chiar seful lor sunt greco-catolici si alti omenasi care numai cu biserica nu au a face) sa se pronunte intr-o chestiune de dogmatica ortodoxa. Nu tin cu nimeni, ci doar transmit din locul in care sunt.

09 iulie 2008 00:02
Mircea spunea…
Nu e interesant ca tocmai Bartolomeu, legionar, tortionar in temnitele comuniste, trimis in America de Securitate sa dezbine Episcopia romanilor ortodocsi din exil (Vatra), este cel mai impotriva lui Corneanu, singurul care a recunoscut ca era ucenic si el la manastirea “Secu” si si-a cerut iertare pentru asta? Mie mi se pare ca de fapt este o lupta intre cei care inca au ramas inradacinati in metehnele securisto-comuniste si cei care s-au lepadat de ele.

Tot surse din stanga-dreapta “ciripesc” ca daca Corneanu nu va fi caterisit, Bartolomeu isi va rupe Mitropolia din BOR si va crea o noua Biserica Ortodoxa in Romania. Masinatia asta rusa a lucrat si in Ucraina unde exista in prezent 3 (trei!!!) Biserici Ortodoxe autocefale.

Privitor la incalcarea dogmaticii ortodoxe, trebuie sa stiti ca Biserica Catolica si Ortodoxa isi recunosc tainele reciproc. Prin urmare nu se pune problema ca IPS Corneanu s-ar fi impartasit cu ereticii. Daca BOR il va judeca pe Corneanu din prisma aceasta, inseamna ca BOR se va pune in afara ortodoxiei.

Daca Biserica Catolice e eretica, de ce BOR tine cu dintii de bisericile greco-catolice din Ardeal? Nu sunt si astea tot eretice daca au fost facute de eretici? De ce face slujbe in Occident in bisericile pe care Biserica Catolice i le pune la dispozitie? Cum de i-a primit pe preotii greco-catolici care au trecut fortati la ortodoxie in 1948 fara sa-i rehirotoneasca daca erau eretici?

Mai mult, acuma mi s-a adus la cunostinta ca Sinodul actual are loc tocmai sub o fresca care edifica momentul “unirii” din 1948 facute din ordinul lui Stalin si sub baionetele rusesti.


http://www.basilica.ro/_upload/ img/12155142981545352335.jpg

Sper ca va dati seama ce va insemna pentru BOR daca-l cateriseste pe Corneanu sau il pedepsesc pe Sofronie in acest context.

BOR va fi izolata pe plan intern si extern si nu stiu cata apa pe Dambovita va mai trece pana isi va spala pacatele.

Vad ca si Ciachir si Bichir isi dau seama de asta, insa tare ma tem ca e prea tarziu. Au sadit prea multa ura care deja a prins radacini si da si rod.

09 iulie 2008 00:48
ioska spunea…
nu va fi nici o problema. Despre caterisire singurul care vb se IPS Bartolomeu. Restul ierarhilor vorbesc mai drgraba despre o pensionare si de faptul ca nu poate scapa nepedepsit IPS Corneanu si PS Sofronie. Ce se va decide va fi respectat de toti si nu va fi nici o rupere.

09 iulie 2008 01:02
Mircea spunea…
“Ce se va decide va fi respectat de toti si nu va fi nici o rupere.”

Tot asa s-a intamplat si cand s-a ales Mitropolitul ortodox de Ardeal. S-a respectat decizia, pana un pic mai incolo, cand Bartolomeu si-a facut mitropolie proprie. A si respectat decizia Sinodului, dar a facut si ce-a vrut. Asta numai in bizant in se poate, trebuie sa recunosc. 🙂

09 iulie 2008 01:30
ioska spunea…
vom vedea

09 iulie 2008 07:07
Mircea spunea…
Tineti-ne la curent, ca astazi tot ce misca-n tara asta, raul ramuri, sta cu ochii pe Patriarhie. :))

09 iulie 2008 07:56
ioska spunea…
🙂 va tin 🙂

09 iulie 2008 07:57
marius spunea…
@Mircea
aia cu crearea unei noi Biserici Ortodoxe de catre Bartolomeu este deja bazaconie. Sunt din Cluj, cunosc bine Mitrolpolia Clujului si nici nu se pune problema de asa ceva.
In ceea ce priveste faptele lui Corneanu, 90% (ca sa nu zic mai mult) dintre ierarhii si preotii ortodocsi sunt de acord ca ceea ce a facut este cu totul gresit.
In ceea ce priveste Societatea Timisoara lasati-ma sa ma indoiesc ca ei cunosc cu adevarat canoanele ortodoxiei sau macar au habar despre ele.

09 iulie 2008 08:34
ioska spunea…
nici macar nu sunt ortodocsi. Am verificat

09 iulie 2008 08:41
marius spunea…
In ceea ce priveste infiintarea Mitropoliei Clujului, era o problema mai veche, inca de pe vremea IPS Antonie Plamadeala. inca de atunci s-a pus problema infiintarii Mitropoliei Cl;ujului, dar din cauza sanatatii precare a Mitropolitului Antinie in ultimii ani nu s-a mai discutat acest lucru.
Si sa fim seriosi: Laurentiu Streza nu prea are treaba cu mitropolia…

09 iulie 2008 08:41
marius spunea…
@Ioska
Sincer, dupa ce le-am citit mesajul m-am gandit ca este asa dar nu am vrut sa imi dau cu presupusul mai mult de atat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: